Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Primeres dades de la campanya #AtencióPell 2018

Primeres dades de la campanya #AtencióPell 2018

25 juliol 2018

Per tercer any consecutiu, el COFB conjuntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona ha dut a terme la campanya #AtencióPell, amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç del càncer de pell.

Compromís de la farmàcia comunitària

Amb un primer cop d’ull a les dades preliminars que s’estan recollint, a la campanya d’enguany han participat 313 farmàcies amb 405 farmacèutics comunitaris formats per desenvolupar aquesta tasca de sensibilització i detecció precoç. Segons paraules de la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, “aquest fet posa en evidència el compromís i la implicació de la farmàcia comunitària en aquest tipus de campanyes”.

Farmacèutiques de Badalona durant una de les activitats de la campanya #AtencióPell

Farmacèutiques de Badalona durant una de les activitats de la campanya #AtencióPell.

Detecció de factors de risc i recomanacions

Després d’analitzar de forma preliminar les dades obtingudes amb les 2.573 intervencions, el 65% dels participants presenten almenys algun factor de risc, com en anys anteriors, i a un 43% dels entrevistats se’ls ha recomanat una revisió dermatològica, ja que tenen algun factor de risc i no se n’han fet cap en els darrers dos anys.

Al qüestionari d’aquesta edició, els farmacèutics analitzaven per primer any els medicaments que prenien els entrevistats per tal de veure si eren fotosensibilitzants o no. S’ha pogut constatar que el 45% dels entrevistats en prenien, però només el 24% dels mateixos adoptaven mesures de fotoprotecció per tal d’evitar les reaccions de fotosensibilitat. Alcalde recorda que “els farmacèutics, en aquest cas, com a especialistes del medicament, tenim un paper molt important a l’hora d’informar i prevenir a la població enfront d’aquest tipus de reaccions, donant consell per tal prevenir-les”.

Presència de la campanya #AtencióPell 2018 al COFB

Presència de la campanya #AtencióPell 2018 al COFB.

S’ha pogut comprovar també que existeix un 52% de la població que encara no ha pres consciència de la necessitat de fer una revisió dermatològica cada dos anys. “Tenim molt a fer en la conscienciació en aquest sentit, ja que la detecció precoç és fonamental per tenir una resolució favorable en aquest tipus de càncers tan agressius”, afirma la vocal de Dermofarmàcia del COFB.

Enguany, un 13% dels participants a la campanya han estat reclutats per participar en l’estudi Derma-Risc II, sent derivats a l’Hospital Clínic per tal que puguin realitzar-los una revisió dermatològica especialitzada gratuïta i validar els qüestionaris relacionats. Això permetrà validar si aquesta classificació optimitza els recursos sanitaris per fer la detecció precoç del càncer de pell.

A la campanya d’aquest any, es potenciava la recomanació més personalitzada sobre l’ús de fotoprotectors, fet que ha permès que els pacients entrevistats sortissin de la farmàcia amb la recomanació del protector solar més adequada segons la seva vulnerabilitat, el seu tipus d’exposició i les seves preferències personals.

Conscienciar dels perills d’una mala exposició solar

Per finalitzar, Marta Alcalde destaca que “la campanya un cop més fa palesa la necessitat que encara avui dia tenim de conscienciar a la població dels perills d’una mala exposició solar i de la necessitat de les revisions periòdiques per tal de fer una detecció precoç del càncer de pell, en especial quan es té algun factor de risc”.

Campanya #AtencióPell organitzada conjuntament per:

 

 

Amb la col·laboració de:

 

 

Més informació sobre #AtencióPell a la web de Salut del COFB:

Altres publicacions relacionades amb la campanya #AtencióPell 2018:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal