Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Barcelona, entre les províncies amb més farmacèutics col·legiats el 2017

Barcelona, entre les províncies amb més farmacèutics col·legiats el 2017

21 agost 2018

Com cada any, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) ha fet públic l’estudi Estadístiques de Col·legiats i Farmàcies Comunitàries 2017. Es tracta d’una radiografia de la professió farmacèutica, ja que analitza anualment l’evolució dels farmacèutics col·legiats i de les farmàcies, des de l’àmbit nacional, autonòmic i provincial. A continuació, recollim les dades més destacades de l’informe que fan referència a Catalunya i a la província de Barcelona:

Quines són les comunitats autònomes amb més col·legiats?

Les comunitats autònomes amb més nombre de farmacèutics col·legiats són la Comunitat de Madrid (12.692), Andalusia (12.347) i Catalunya (11.061). En total, concentren el 49,8% dels col·legiats. D’altra banda, les províncies que en tenen més són Madrid i Barcelona (8.796), el 29,6% del total.

Evolució del nombre de col·legiats

Les províncies de Madrid, València i Barcelona són les que han registrat més augments en el nombre de col·legiats entre 2016 i 2017. Concretament, Barcelona n’ha sumat 101, xifra que representa un augment de l’1,2% en aquest període.

 

Sabies que…

D’entre totes les professions sanitàries, Farmàcia és la tercera que compta amb més col·legiats, darrere d’Infermeria i Medicina. El 9,5% dels professionals sanitaris de l’Estat són farmacèutics.

Farmàcia també ocupa el tercer lloc, en aquest cas després d’Infermeria i Psicologia, pel que fa a la professió sanitària amb més presència de dones col·legiades. Concretament, a Catalunya hi ha 8.169 farmacèutiques col·legiades (el 73,85%) i a Barcelona 6.495 (73,84%).

Professionals nascuts a l’estranger

Segons dades de 2017, l’Estat espanyol té un total de 1.001 col·legiats nascuts a l’estranger, distribuïts en 43 províncies. Galícia (amb 275) i Catalunya (amb 202) són les comunitats autònomes amb més col·legiats nascuts a l’estranger. Per províncies, Barcelona i Pontevedra encapçalen el rànquing, amb 172 i 118, respectivament.

Modalitats d’exercici (Vocalies CGCOF)

Cal destacar que el 69,8% dels col·legiats (50.587) de l’Estat espanyol exerceix en farmàcia comunitària. Un percentatge que s’eleva fins al 87,4% si tenim en compte tan sols els col·legiats en actiu. Aquesta tendència també es manté a Catalunya i Barcelona, on la vocalia amb més nombre de farmacèutics és la d’oficina de farmàcia: 7.201 al conjunt de Catalunya i 5.526 a la província de Barcelona. D’altra banda, Alimentació, Dermofarmàcia i Ortopèdia són les altres activitats més exercides pels professionals farmacèutics.

En l’àmbit estatal…

  • Segons dades del desembre de 2017, a l’Estat espanyol hi ha 72.500 farmacèutics col·legiats, 1.381 més que l’any 2016.
  • Actualment hi ha 22.046 oficines de farmàcia, 78 més que el 2016 

Quines són les comunitats autònomes on hi ha més farmàcies?

Andalusia (3.878), Catalunya (3.196), la Comunitat de Madrid (2.861) i la Comunitat Valenciana (2.358) són les comunitats autònomes que tenen més farmàcies. De fet, acumulen el 55,8% del total. Després de Madrid, a la província de Barcelona és on hi ha més farmàcies comunitàries (2.312), seguida de València (amb 1.242).

 

Distribució de les farmàcies capital – província

Del total de farmàcies de Catalunya, 1.165 (36,5%) estan situades en una de les 4 capitals de província i 2.031 (63,5%) es localitzen als municipis restants. Si ens fixem en la província de Barcelona1.025 (44,3%) es troben a Barcelona ciutat i 1.287 (55,7%) a la resta de la província. Aquests percentatges són similars als que es donen al conjunt de l’Estat on, de mitjana, el 64,3% de les farmàcies es troben fora de capital i el 35,7% en una capital de província. 

Habitants per farmàcia

A l’Estat espanyol, de mitjana, hi ha una farmàcia per cada 2.112 habitants, una de les ràtios més baixes si es compara amb països com Dinamarca, que té 15.000 habitants per farmàcia, o Suècia, amb 7.500 habitants. Concretament, a Catalunya la ràtio és de 2.364 habitants per farmàcia i, a Barcelona, de 2.412.

Font i més informació: Estadísticas de Colegiados Farmacéuticos y Farmacias Comunitarias 2017 (via Portalfarma)

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal