Estàs aquí: Inici > Destacats > Millorant l’atenció farmacèutica en salut bucodental

Millorant l’atenció farmacèutica en salut bucodental

19 juny 2019

Els passats 28 de maig i 3 i 4 de juny, el COFB va acollir el curs “Atenció farmacèutica en salut bucodental”, organitzat en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) i amb el patrocini de Dentaid. Les tres sessions pretenien, d’una banda, millorar la indicació farmacèutica per símptomes menors o problemes de baixa complexitat; i, de l’altra, saber fer una detecció precoç de situacions, hàbits o característiques que suposen un risc per a la salut oral i bucal de la població.

Un moment d'una de les sessions del curs "Atenció farmacèutica en salut bucodental".

Un moment d’una de les sessions del curs “Atenció farmacèutica en salut bucodental”.

Les diferents classes van ser impartides per M. Ángeles García Pereiro, professora associada d’odontologia preventiva i comunitària de la Universitat de Barcelona i odontòloga d’Atenció Primària, i Aina Surroca, farmacèutica comunitària i vocal de la Junta de Govern, a més de responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

Educació bucodental i consell farmacèutic

Al llarg de totes les sessions, es va insistir en la importància d’oferir una correcta informació sobre educació bucodental als usuaris. García Pereiro i Surroca van recordar quins són els principals passos per mantenir una cura adequada de la boca que es basa en un raspallat correcte de les dents durant dos minuts, dues vegades al dia, i que pot anar acompanyat d’una neteja interdental, de l’ús de dentrificis, fils dentals i altres mètodes auxiliars com irrigadors dentals o netejadors linguals.

Aina Surroca i M. Ángeles García Pereiro van impartir les tres sessions del curs.

Aina Surroca i M. Ángeles García Pereiro van impartir les tres sessions del curs.

A banda de les mesures convencionals, també es van donar a conèixer mesures de control de la higiene amb antimicrobians –col·lutoris, gels o esprais-, indicades només en els casos en què calgui un control complementari. Tot plegat, va servir per recordar als participants que les consultes bucodentals requereixen un consell farmacèutic, que ha d’ajudar la població en accions tan bàsiques com triar el raspall més adequat per a cadascú o a difondre els hàbits bucals adequats entre els més petits.

Una guia per optimitzar la coordinació entre professionals 

Durant tota la formació es va insistir en la utilitat com a referent de consulta de la “Guia d’actuació farmacèutica en salut bucodental”, presentada el passat mes de març al COFB.

La Guia, fruit del treball conjunt entre el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el COEC, i amb el suport i la col·laboració del Departament de Salut, s’adreça als farmacèutics i als odontoestomatòlegs i pretén optimitzar la coordinació entre aquests dos col·lectius per tal de millorar l’efectivitat i la seguretat dels tractaments.

Guia de salut bucodental CCFC-COEC

Amb l’elaboració d’aquest document, s’ha protocol·litzat l’atenció als problemes de salut bucodental, necessària per dotar als farmacèutics d’indicacions consensuades. En ell s’aborden, d’una banda, els principis d’higiene oral; i, de l’altra, l’actuació farmacèutica davant les deu consultes més freqüents sobre salut bucodental, les quals es van tractar en detall durant el curs.

Es pot consultar la guia accedint a la web col·legial aquí [Exclusiu col·legiats].

Resposta específica per a cada problemàtica

Els participants van poder conèixer quins fàrmacs es poden dispensar per a cadascun dels problemes bucals i també en quins casos el farmacèutic ha de derivar els pacients a l’especialista. Es van abordar també els diferents tipus de dolors dentals i es van oferir un seguit de pautes per saber identificar-los, i reconèixer la possible patologia que pateix l’usuari. Com van recordar García Pereiro i Surroca, el farmacèutic podrà dispensar fàrmacs d’ampli espectre com analgèsics o antiinflamatoris per ajudar l’usuari fins que sigui atès per l’especialista. Aquesta prescripció farmacològica però, sempre ha d’anar acompanyada d’un recordatori sobre la importància de fer un bon raspallat.

Amb la col·laboració de:

 

 

 

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal