Recentment, el COFB ha acollit la segona edició del curs “Atenció farmacèutica comunitària a pacients amb càncer” adreçada a farmacèutics comunitaris, d’hospitals, d’atenció primària i de l’administració sanitària. Organitzat conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), les diferents sessions buscaven aprofundir en el coneixement del càncer amb una perspectiva transversal i millorar el coneixement sobre aquesta patologia dels farmacèutics no especialistes en oncologia.
El curs, patrocinat per Janssen, Roche i Pfizer, ha dotat els professionals de la informació necessària per saber com actuar des de la farmàcia de manera adequada davant d’un pacient amb càncer i ha resolt un dels dubtes fonamentals dels participants: què poden fer els farmacèutics per un pacient immers en un procés patològic complex en què s’integra tota l’atenció sanitària dels diferents nivells assistencials.
Tractaments i efectes secundaris
Durant la primera sessió, es van exposar les línies generals del càncer i el seu tractament. Durant la primera part de la jornada, es va fer un repàs de l’etiologia i de l’epidemiologia del càncer tant a Catalunya com a escala mundial; es van visualitzar dades de supervivència i projeccions futures fruit dels canvis esdevinguts en les darreres dècades.
A continuació, se’n va abordar la prevenció tot fent un èmfasi especial en la promoció dels hàbits de vida saludables -dieta, activitat física o protecció de la pell, entre d’altres-; les campanyes de detecció precoç i els programes de cribratge; i la metodologia diagnòstica actual. Finalment, es va parlar sobre el tractament específic, tant el no farmacològic -cirurgia i radioteràpia- com el farmacològic -quimioteràpia intravenosa i oral, immunoteràpia i hormonoteràpia-; el paper de les teràpies complementàries i el de l’entorn psicosocial i emocional del pacient.
La segona sessió es va centrar en els efectes secundaris del tractament sobre els aparells cardiovascular i digestiu, el sistema nerviós i la pell i les mucoses; l’alimentació que cal seguir i les interaccions entre els fàrmacs i els aliments o la fitoteràpia. L’exposició d’aquestes qüestions es va fer centrant-se a oferir oportunitats d’atenció farmacèutica en la detecció i l’abordatge d’aquests efectes secundaris i de les seves seqüeles en els pacients.
Abordatge des de l’atenció farmacèutica
Finalment, el darrer dia del curs va tractar sobre les oportunitats d’atenció farmacèutica en l’abordatge de les interaccions i el suport a l’adherència al tractament a través de l’exposició de casos pràctics i de diversos jocs de rols. Els diferents casos van demostrar les interaccions del tractament oncoespecífic amb el tractament d’altres patologies i l’automedicació, el paper de la formulació magistral en el tractament de suport, el suport a l’adherència al tractament i els seus efectes secundaris. Abans de cloure el curs, els participants van poder descobrir la visió del pacient davant d’aquesta malaltia, que va donar peu a un col·loqui i a la cloenda oficial.
Els tres mòduls van ser impartits per farmacèutics i metges especialistes de diferents institucions: Amb la col·laboració de: Amb el patrocini de: Altres publicacions d’interès:Equip docent