Estàs aquí: Inici > Destacats > Ajudar els pacients amb càncer des de la farmàcia comunitària

Ajudar els pacients amb càncer des de la farmàcia comunitària

26 juny 2019

Recentment, el COFB ha acollit la segona edició del curs “Atenció farmacèutica comunitària a pacients amb càncer” adreçada a farmacèutics comunitaris, d’hospitals, d’atenció primària i de l’administració sanitària. Organitzat conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), les diferents sessions buscaven aprofundir en el coneixement del càncer amb una perspectiva transversal i millorar el coneixement sobre aquesta patologia dels farmacèutics no especialistes en oncologia.

Un moment de la segona edició del curs "Atenció farmacèutica comunitària a pacients amb càncer”

Un moment de la segona edició del curs “Atenció farmacèutica comunitària a pacients amb càncer”

El curs, patrocinat per Janssen, Roche i Pfizer, ha dotat els professionals de la informació necessària per saber com actuar des de la farmàcia de manera adequada davant d’un pacient amb càncer i ha resolt un dels dubtes fonamentals dels participants: què poden fer els farmacèutics per un pacient immers en un procés patològic complex en què s’integra tota l’atenció sanitària dels diferents nivells assistencials.

Tractaments i efectes secundaris

Durant la primera sessió, es van exposar les línies generals del càncer i el seu tractament. Durant la primera part de la jornada, es va fer un repàs de l’etiologia i de l’epidemiologia del càncer tant a Catalunya com a escala mundial; es van visualitzar dades de supervivència projeccions futures fruit dels canvis esdevinguts en les darreres dècades.

Àngels Arcusa, que també va ser una de les coordinadores de la formació, en una de les seves intervencions.

La Dra. Àngels Arcusa, que també va ser una de les coordinadores de la formació, en una de les seves intervencions.

A continuació, se’n va abordar la prevenció tot fent un èmfasi especial en la promoció dels hàbits de vida saludables -dieta, activitat física o protecció de la pell, entre d’altres-; les campanyes de detecció precoç i els programes de cribratge; i la metodologia diagnòstica actual. Finalment, es va parlar sobre el tractament específic, tant el no farmacològic -cirurgia i radioteràpia- com el farmacològic -quimioteràpia intravenosa i oral, immunoteràpia i hormonoteràpia-; el paper de les teràpies complementàries i el de l’entorn psicosocial i emocional del pacient.

La segona sessió es va centrar en els efectes secundaris del tractament sobre els aparells cardiovascular i digestiu, el sistema nerviós i la pell i les mucoses; l’alimentació que cal seguir i les interaccions entre els fàrmacs i els aliments o la fitoteràpia. L’exposició d’aquestes qüestions es va fer centrant-se a oferir oportunitats d’atenció farmacèutica en la detecció i l’abordatge d’aquests efectes secundaris i de les seves seqüeles en els pacients.

Abordatge des de l’atenció farmacèutica

Finalment, el darrer dia del curs va tractar sobre les oportunitats d’atenció farmacèutica en l’abordatge de les interaccions i el suport a l’adherència al tractament a través de l’exposició de casos pràctics i de diversos jocs de rols. Els diferents casos van demostrar les interaccions del tractament oncoespecífic amb el tractament d’altres patologies i l’automedicació, el paper de la formulació magistral en el tractament de suport, el suport a l’adherència al tractament i els seus efectes secundaris. Abans de cloure el curs, els participants van poder descobrir la visió del pacient davant d’aquesta malaltia, que va donar peu a un col·loqui i a la cloenda oficial.

Equip docent

Els tres mòduls van ser impartits per farmacèutics i metges especialistes de diferents institucions:

  • Àngels Arcusa, cap del Servei d’Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa
  • Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari, titular d’oficina de farmàcia a l’Hospitalet de Llobregat i vicetresorer del COFB
  • Mar Blanco, farmacèutica comunitària i consultora alimentària
  • Francesc Llambí, professor associat de la Unitat de Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia de la UB i vocal de la Junta de Govern del COFB
  • Meritxell Pujal, farmacèutica adjunta a l’Hospital de Mataró
  • M. José Alonso, farmacèutica especialista en farmàcia i galènica i diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller
  • Manel Esteban, metge del Programa d’Atenció Domiciliària- Equips de Suport (PADES) de Reus
  • Lydia Gabia, metgessa adjunta del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic
  • Ariadna Tibau, metgessa adjunta del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Sant Pau

Amb la col·laboració de: 

 

 

 

 

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal