Estàs aquí: Inici > Destacats > Agost: desabastiment de medicaments, publicació de la Memòria 2018 del COFB i el consell alimentari a la farmàcia, temes més destacats als mitjans

Agost: desabastiment de medicaments, publicació de la Memòria 2018 del COFB i el consell alimentari a la farmàcia, temes més destacats als mitjans

10 setembre 2019


Temes al voltant dels medicaments

Desabastiment de medicaments

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va intervenir al programa “Catalunya Migdia” de Catalunya Ràdio (minut 2:47) per parlar d’un problema que pateixen els farmacèutics -el desabastiment de medicaments- i de com pot afectar a la farmàcia i a l’usuari.

D’altra banda, qui també va exposar la situació actual que pateixen les farmàcies amb el desabastiment de medicaments, va ser Aina Surroca, vocal del Col·legi. En una entrevista a la Cadena COPE, Surroca va llençar un missatge de tranquil·litat a tots els usuaris que poden estar alarmats per aquesta qüestió. “Molts cops hi ha productes que són perfectament substituïbles i els farmacèutics poden solucionar aquesta alarma que tenen alguns pacients”. A més, la vocal del COFB també va explicar que el problema dels desabastiments no és nou i que la causa és multifactorial.

Diferència de preu dels productes de parafarmàcia

El passat 24 d’agost, el tresorer del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Joan Calduch, va intervenir en un reportatge del TN Migdia de TV3 sobre el preu dels productes de parafarmàcia. Calduch va apuntar que la causa principal de la diferència de preu entre aquests productes és que no totes les farmàcies poden comprar el mateix producte al mateix preu i beneficiar-se de les ofertes dels laboratoris, ja que això depèn de la quantitat que n’adquireixin.

Publicació de la Memòria 2018 del COFB

Durant el mes d’agost el Col·legi va publicar la seva Memòria anual d’activitats corresponent a l’any 2018 i va enviar als mitjans un comunicat en què explicava què va ser el més destacat, com per exemple, els projectes professionals que, gràcies a la implicació i compromís dels farmacèutics, s’han continuat enfortint. Aquest és el cas del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte o el Programa d’intercanvi de xeringues. Mitjans com Diariofarma, Revista Farmanatur o Correo Farmacéutico van fer-se’n ressò.

Consell alimentari a la farmàcia

Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va escriure un article titulat “La importancia de un buen consejo alimentario en la farmàcia” per al mitjà Farmaventas. Un dels aspectes que va posar de relleu Bach-Faig va ser la necessitat d’oferir un consell personalitzat: “Les recomanacions generals o les guies alimentàries són útils, però hi ha la necessitat, a posteriori, d’anar més enllà i oferir atenció personalitzada. I a la farmàcia ens hem d’entrenar”.

La vocal de Nutrició i Alimentació del COFB també va donar resposta a qüestions com quines són les consultes més freqüents a la farmàcia i com saber si els usuaris segueixen una bona alimentació. Abans de finalitzar l’article, va centrar-se en la importància de la formació. En aquest sentit, Bach-Faig va apuntar que “és imprescindible que el farmacèutic estigui format i actualitzi els seus coneixements periòdicament” i va fer referència a l’Àgora de Nutrició i Salut, impulsada pels Col·legis Farmacèutics de Barcelona i Madrid -a través d’Àgora Sanitària- i Nestlé Health Science, que ofereix continguts exclusius i formació especialitzada sobre nutrició de les persones adultes.

Resposta del COFB a una carta al director de La Vanguardia

El passat 2 d’agost un lector de La Vanguardia va publicar una carta al director de La Vanguardia titulada “L’automedicació” en què feia referència a una situació que havia viscut en una farmàcia de Badalona. Per tal de donar resposta a aquesta carta, el secretari del COFB i responsable de la Comissió de Deontologia, Jordi Casas, va publicar-ne una altra al mateix espai, amb el títol “L’autocura de la salut”. En aquesta carta, Casas va aprofitar per recordar que els medicaments no subjectes a prescripció mèdica poden ser dispensats pel farmacèutic o, sota la supervisió d’aquest, pel personal tècnic i auxiliar, amb la finalitat d’autocura de la salut i tractament de símptomes menors.

El COFB com a font d’informació

Complements alimentosos 

La responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Maria Perelló, va ser entrevistada al programa “Aquí, amb Josep Cuní” de la Cadena Ser juntament amb Àlex Vidal, dietista i nutricionista. Perelló va parlar dels complements alimentosos que es venen a les farmàcies i dels perills de les dietes miracle.

Alternatives terapèutiques i cosmètiques davant la vermellor de la pell

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va participar en un reportatge publicat a Correo Farmacéutico i a CuídatePlus que portava per títol “Alternatives terapèutiques i cosmètiques davant les vermellors”. Alcalde va donar alguns consells per evitar l’aparició de vermellors -com utilitzar fotoprotectors solars específics sempre que es realitzin activitats a l’exterior per evitar els eritemes solars- i per recuperar la pell que ha patit una vermellor -utilitzar productes dermatològics i d’higiene que no continguin alcohols, perfums o pigments, i que siguin de textura preferiblement lleugera i no oclusiva“.

Mencions al COFB

Informe del CGCOF i la FIP sobre malalties no transmissibles

El mitjà Correo Farmacèutico es va fer ressò de l’Informe “Hacer frente a las enfermedades no transmissibles en la comunidad: La contribución de los farmacéuticos”, elaborat pel Consejo General de Colegios Farmacéuticos i la FIP. Aquest informe inclou, a més d’altres referències, un epígraf específic sobre l’Estat espanyol dedicat al Programa de detecció precoç el càncer de còlon i recte implantat a les farmàcies de Catalunya, Múrcia i les Illes Balears.

Entrevista a Luis González, president del COFM

El passat 26 d’agost Aula de la Farmàcia va publicar una entrevista amb el president del Col·legi de Farmacèutics de Madrid, Luis González. Quan va ser preguntat pels punts destacats de la Memòria anual del COFM, González va mencionar dos projectes que el Col·legi que presideix comparteix amb Barcelona: la plataforma de formació online Àgora Sanitària i el Congrés i Saló europeu d’oficina de farmàcia, Infarma.

Programa d’educació sanitària a la gent gran

El Diari de Girona es va fer ressò de dues activitats -emmarcades en el Programa d’Educació Sanitària a la Gent Gran– que l’Ajuntament de Crespià ha programat el pròxim mes d’octubre. Els temes de les xerrades previstes seran l’insomni i la salut bucodental, que el mitjà va resumir breument utilitzant dades extretes de la web de Salut del Col·legi, www.farmaceuticonline.com.

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal