Estàs aquí: Inici > Destacats > La importància d’un bon consell alimentari a la farmàcia

La importància d’un bon consell alimentari a la farmàcia

17 setembre 2019

Article d’Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

“És molt important comptar amb professionals sanitaris que ofereixin un consell adequat en l’àrea de nutrició, camp en el qual el farmacèutic té molt per aportar”

“Les recomanacions generals o les guies alimentàries són útils, però hi ha la necessitat, a posteriori, d’anar més enllà i oferir atenció personalitzada. I a la farmàcia hem d’entrenar-nos”. 

Indubtablement, l’alimentació és un pilar fonamental de la salut i fer canvis saludables en l’estil de vida no només afecta el nostre risc de patir una malaltia i a la forma en la qual ens sentim en el present, sinó també a la nostra capacitat per a funcionar de manera independent en el futur. Tenint en compte això, és molt important comptar amb professionals sanitaris que ofereixin un consell adequat en l’àrea de nutrició, camp en el qual el farmacèutic té molt per aportar.

Posem un exemple. Una alimentació desequilibrada (dieta occidentalitzada) a base d’un consum elevat de productes d’origen animal i d’un consum de cereals refinats i sucres simples, associat a un sedentarisme, s’ha relacionat, per exemple, amb un risc més elevat de patir malalties cardiovasculars, algun tipus de càncer, obesitat, trastorns del metabolisme glucèmic i càries dental. Contràriament, un únic indicador, la incorporació abundant de fruites i verdures a la nostra alimentació, s’ha correlacionat com un marcador protector a l’hora de patir molts d’aquests problemes crònics. Paral·lelament, les evidències disponibles indiquen que les intervencions mitjançant un bon consell en alimentació i l’educació nutricional poden influir positivament en l’evolució d’aquests trastorns que hem anomenat.

Al seu torn, segons l’Informe Mundial sobre l’envelliment i la salut elaborat per l’Organització Mundial de la Salut, el procés d’envelliment va acompanyat de canvis fisiològics que poden afectar l’estat nutricional, que lligat a la dificultat per a mastegar i deglutir, una dieta monòtona de baixa qualitat, la pèrdua de gana i la disminució en l’absorció d’alguns nutrients, entre altres, són factors que augmenten el risc de desnutrició. El document fa referència a l’estudi realitzat per Beck et al., en el qual s’ha demostrat que l’assessorament nutricional individualitzat millora l’estat nutricional de les persones grans en 12 setmanes.

Consell personalitzat del farmacèutic

Les recomanacions generals o les guies alimentàries són útils, però hi ha necessitat, a posteriori, d’anar més enllà i oferir atenció personalitzada. I a la farmàcia hem d’entrenar-nos per identificar els diferents perfils i individualitzar, en la mesura que sigui possible, els consells en alimentació. D’aquesta manera, cal tenir en compte aspectes com les necessitats nutricionals, els aspectes fisiològics (si és home o dona, un jove o una persona gran, si està embarassada o és lactant…), o patològics (si té una malaltia crònica o una situació d’intolerància…) i, a més, la pràctica habitual d’activitat física. Cada persona té unes necessitats concretes, que es tradueixen en uns requeriments diferents, i que, lògicament, vénen derivades per una resposta diferent.

Però hem de tenir en compte que la personalització no acaba en la fisiologia o la patologia (com hem explicat), sinó en els gustos, en els hàbits i en el context social, que determinen molt les nostres eleccions alimentàries. És a dir, la recerca en la nutrició personalitzada no només està relacionada amb l’aspecte fisiològic, també en el conductual. De fet, el factor que més influeix en l’èxit d’una pauta alimentària és el temps que la segueix una persona.

Això es veu molt clar si pensem, per exemple, en el control de la glucèmia. Per predir la resposta glucèmica, hem de considerar els hàbits de vida, la microbiota i l’antropometria, ja que tenir en compte aquests paràmetres serà molt millor que si parlem únicament de respostes fisiològiques generals.

Consultes més freqüents a la farmàcia

Són moltes i diverses les consultes que podem tenir sobre alimentació a la farmàcia. Entre les més habituals, es troben les relacionades amb el restrenyiment i la diarrea, o les que estan vinculades amb la valoració del colesterol i els triglicèrids.

D’altra banda, podem distingir entre tres grans categories. En primer lloc, són molt habituals les consultes en relació a persones d’edat avançada, a causa de la seva especial fragilitat i a la dificultat que tenen per a seguir dietes adequades. La relació acostuma a ser amb els cuidadors, que es preocupen per evitar arribar a situacions de risc nutricional severes.

També són freqüents les consultes relacionades amb la infància, especialment quan hi ha intoleràncies. A més, el fet que les mares siguin usuàries assídues de la farmàcia, ja que hi acudeixen periòdicament a pesar al nen, afavoreix que s’acostumin a tenir el farmacèutic com a professional de referència des de les primeres etapes. Durant la infància, també abunden els casos de sobrepès, que cal abordar amb molt de tacte amb les famílies.

D’altra banda, tant amb les persones grans com amb els nens, és important oferir suport a les persones que es fan càrrec d’ells per garantir que segueixin una correcta alimentació.

Finalment, hi hauria totes aquelles situacions en les quals, encara que no es dona una consulta directament, podem observar que darrere de la petició d’un medicament o producte hi ha implícit un problema relacionat amb l’alimentació. Un cas pot ser el de la persona que consumeix descontroladament laxants i veiem clarament que està entrant en una espiral de pèrdua de pes perillosa. També s’observa sovint en persones de mitjana edat que, pel seu estil de vida o desinformació, presenten certes mancances. En aquests casos cal abordar l’estil de vida i, molt especialment, els canvis d’hàbits. És molt freqüent la consulta per molèsties gastrointestinals relacionades amb l’estrès i una mala alimentació, per la qual cosa és vital aflorar la importància de dedicar un temps de calma i de gaudi al menjar.

En qualsevol cas, juntament amb l’assessorament, hi ha un element clau que no hem d’oblidar: fer seguiment. Amb això no només aconseguirem un major nivell d’implicació per part de l’usuari, sinó que també millorarà notablement la imatge que l’usuari percep del farmacèutic.

Anna Bach-Faig, vocal d'Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Com saber si els usuaris segueixen una bona alimentació

Més enllà d’atendre una consulta, per a saber si les persones que acudeixen a la farmàcia segueixen una bona alimentació, hi ha alguns consells que podem tenir en compte.

En primer lloc, començaríem per observar als nostres usuaris. Si presenten pèrdua de pes apreciable a simple vista o la roba els va molt ampla, són indicadors que alguna cosa no s’està fent bé. Però hi ha un segon pas que és encara més important: l’entrevista. “Quantes peces i quines fruites consumeixes diàriament? En què consisteix el teu esmorzar? Quin tipus de sopars realitzes? Ets més de carn o de peix, explica’m?”, són exemples de preguntes que es poden plantejar.

En casos de dubte, no està de més oferir una senzilla i útil valoració: l’Índex de Massa Corporal (IMC). Gràcies a aquest índex, que consisteix a mesurar la seva alçada i pes, ràpidament sabrem si estem davant d’un cas de risc o no. I si a la farmàcia es disposa d’equips especialitzats, es poden realitzar mesures antropomètriques que ofereixen informació sobre els percentatges de greix, de massa muscular i d’aigua.

Finalment, si no ho veiem clar, podem anar més enllà i realitzar algun test d’alimentació, com el test de la dieta mediterrània o el Mini Nutricional Assessment (MNA). Ens ocuparà una mica més de temps, però ens pot donar informació francament útil.

Importància de la formació

Per aconseguir oferir un bon consell alimentari, que incorpori totes les característiques que hem comentat anteriorment, és imprescindible que el farmacèutic estigui format i actualitzi els seus coneixements periòdicament.

Precisament, l’Àgora de Nutrició i Salut impulsada pels Col·legis Farmacèutics de Barcelona i Madrid, a través d’Àgora Sanitària, i Nestlé Health Science posa a l’abast dels farmacèutics i de la resta de professionals de la farmàcia un conjunt de recursos online que contribueixen a la millora i professionalització del consell farmacèutic en una àrea de tanta rellevància com és la nutrició en adults i persones grans.

Més concretament, mitjançant aquesta àrea formativa, es vol incidir en la recomanació i promoció d’una alimentació equilibrada i un estil de vida saludable en una franja d’edat on la intervenció del farmacèutic, com a professional sanitari proper, accessible i de confiança, és clau per a aconseguir un envelliment sense mancances nutricionals.

En definitiva, la farmàcia no només està preparada, sinó que té el deure d’oferir un bon consell en alimentació. I és gràcies a aquest consell que ajudarà la població a gaudir d’una dieta completa i saludable que, juntament amb adequada activitat física, contribuirà al seu benestar, força, vitalitat i qualitat de vida a llarg termini i, per tant, a assolir en òptimes condicions les etapes vitals posteriors.

Traducció de l’article publicat al número 132 de la revista Farmaventas l’agost de 2019.

Altres publicacions d’interès: 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal