Estàs aquí: Inici > Destacats > Febrer: El conveni entre el CCFC i el CatSalut, la vacunació dels farmacèutics i el posicionament sobre els tests d’antígens, temes més destacats als mitjans

Febrer: El conveni entre el CCFC i el CatSalut, la vacunació dels farmacèutics i el posicionament sobre els tests d’antígens, temes més destacats als mitjans

26 març 2021

Conveni CCFC-CatSalut per fomentar el desplegament de l’atenció farmacèutica dins el Sistema públic de Salut

El passat 9 de febrer, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) va signar un conveni amb el CatSalut per desenvolupar projectes destinats a fomentar el desplegament de l’atenció farmacèutica en el marc del Sistema públic de Salut de Catalunya. El conveni implica un gran pas per la integració de la xarxa de farmàcies de Catalunya, permetent que esdevingui un punt d’atenció comunitària més dins del Sistema de Salut. La notícia va tenir una àmplia repercussió. Se’n van fer ressò tant mitjans de la premsa general com especialitzada: El Punt Avui, La Vanguardia imFarmacias, El NacionalVilaweb, Diari de Terrassa (versió paper), Diari Més, Diari de Girona (+versió paper), El Farmacéutico, Diario Médico, Diariofarma i PM Farma.

Vacunació dels professionals farmacèutics

A Catalunya, la vacunació dels col·lectius sanitaris i personal essencial com farmacèutics, policies o bombers, i altres col·lectius com professors o funcionaris de presons va centrar bona part de l’actualitat sanitària a començaments del mes de febrer. Com a punt a destacar, cal tenir present que els farmacèutics comunitaris catalans van ser els primers farmacèutics comunitaris de tot l’Estat que van rebre la vacuna.

Nombrosos mitjans es van fer ressò d’aquesta nova fase de la vacunació, en què va començar a utilitzar-se per primera vegada a Catalunya la vacuna d’Oxford-AstraZeneca. Ho van explicar mitjans com el Diari Ara, El Periódico, La Vanguardia, 324.cat o El Punt Avui. També van recollir-ho mitjans especialitzats com El Global o Diario Médico. Aquest últim mitjà va entrevistar a Montse Gironès, secretària del CCFC, que va fer una valoració de l’inici de la vacunació del col·lectiu farmacèutic. Gironès va valorar positivament el “treball coordinat” entre  l’Administració i els col·legis farmacèutics catalans per aconseguir immunitzar els professionals que treballen a les farmàcies. I també va voler deixar clar que des del CCFC es volia deixar encarrilada, com més aviat millor, la vacunació dels professionals farmacèutics majors de 55 anys.

Dins d’aquest bloc sobre vacunació, també hem de fer referència a la tertúlia d’actualitat sobre vacunes, que va tenir lloc al COFB el passat 8 de febrer, titulada “Vacunes COVID-19: què, qui, com”. Les conclusions més rellevants de les conferències ofertes per la Dra. Magda Campins i el Dr. Daniel Prieto-Alhambra es van recollir en una nota de premsa, enviada tant a mitjans generalistes com especialitzats. En van fer difusió: Farmanatur, Farmaventas, Diariofarma, imFarmacias, Revista AcofarPM Farma.

Finalment, relacionat amb la vacunació contra la COVID-19, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Maria Perelló, va respondre les qüestions plantejades per Diario Médico, en el marc d’un reportatge sobre els efectes secundaris més comuns de les vacunes contra la COVID-19 i el paper del Sistema de Farmacovigilància.

Tests d’antígens i farmàcies 

El 2 de febrer, el CCFC va enviar una nota de premsa en què advertia de la proliferació de tests d’antígens sense garanties i demanava a les autoritats sanitàries fer-los més accessibles en el marc d’un circuit regulat i segur. S’oferia la xarxa de farmàcies catalana per desplegar un circuit de realització i/o dispensació de tests d’antígens validat, segur, amb criteris racionals de necessitat i en un entorn d’assessorament professional i un registre a l’aplicació desenvolupada per l’Administració. Se’n van fer ressò: La Vanguardia, El Punt Avui,  Europa Press, La Mañana (versió paper), Diari MésRac1, El Nacional, Vilaweb, Cope Catalunya, Diario MédicoDiariofarma, El Farmacéutico, Estrella Digital i Crónica Global.

L’enviament d’aquesta nota també va generar algunes entrevistes. El president del Col·legi, Jordi Casas, va ser entrevistat a Cope Catalunya, a El Món a Rac1 (minut 27:57, podcast del 3 de febrer, franja de 8 a 9 h) i al No ho sé Rac1 (minut 14:03, podcast del 2 de febrer, franja de 20:30 h a 21:30 h); Marta Gento, vicetresorera del COFB, a betevé (a partir del minut 0:35).

Uns dies més tard, el Dr. Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat, va fer referència a la possible extensió del cribratge amb PCR d’automostra de saliva des de les farmàcies catalanes. Van recollir-ho mitjans com: el Món, Vilaweb, Diari de Girona, Público 324.cat,

D’altra banda, Diario Médico va incloure declaracions de Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, a l’article “La farmacia comunitaria da un paso de gigante con los tests COVID-19“.

Farmactiva’t, la campanya del COFB per promoure hàbits saludables entre els col·legiats

L’1 de febrer, el COFB va enviar una nota de premsa per informar de la reactivació de la campanya Farmactiva’t, que, desenvolupada a través de la Comissió de Compromís Social (RSC), té l’objectiu de promoure hàbits saludables entre els col·legiats. La iniciativa, que va quedar suspesa a conseqüència de la COVID-19, es va reinventar per a adaptar-se al context actual i va posar a la disposició dels farmacèutics diferents recursos gratuïts relacionats amb l’activitat física, l’alimentació i la gestió emocional.

Ho van recollir diferents mitjans de la premsa especialitzada, com imFarmacias, Diario Farma, El farmacéutico, Revista Acofar i PM Farma.

Intervencions de Jordi Casas, president del COFB

Jordi Casas, president del COFB, va tenir presència en diversos espais dels mitjans de comunicació especialitzats durant el mes de febrer. D’una banda, va ser entrevistat al podcast de TEVA Farmacia, en què va abordar, entre altres qüestions, el programa pilot de cribratge amb PCR d’automostra des de les farmàcies de Les Corts.

El president del COFB i del CCFC també va publicar un article d’opinió a El Global, en què feia balanç del 2020 i del paper dels farmacèutics durant la pandèmia.

Els mitjans també van recollir la seva participació en el Webinar “Assistència a centres residencials des de la farmàcia comunitària” organitzat pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) i la Fundación Edad&Vida. En concret, se’n van fer ressò: El Global, Geriatric AreaGeriatric Area (2), Revista Farmanatur, Diariofarma, Diario Médico, ServiMedia, Entre Mayores, Acta Sanitaria, News Tercera Edad, PM Farma Adherencia & Cronicidad & Pacientes.

Aula híbrida: formació virtual i presencial en temps de COVID-19

El 17 de febrer, el COFB va enviar una nota de premsa en què s’explicava que a principis de febrer s’havia posat en marxa una nova aula híbrida, que permet combinar el seguiment de les activitats formatives en format presencial i virtual. Aquest nou espai fa que els alumnes connectats virtualment puguin interactuar i seguir la sessió en les mateixes condicions que si haguessin vingut presencialment al Col·legi.

Se’n van fer ressò mitjans especialitzats com Farmaventas, PM Farma, Farmanatur, El farmacéutico, im Farmacias i Diario Farma.

Presentació del projecte Jo DIC! a Granollers

La segona setmana de febrer es va posar en marxa a Granollers el Projecte d’actuació dels farmacèutics comunitaris contra la Covid-19, Jo DIC! (Derivació, Informació i Conscienciació),  impulsat pel Servei Català de la Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Ajuntament de Granollers.

Amb el lema “A Granollers, aturem junts la cadena de transmissió de la Covid-19″, el professional farmacèutic, com a agent de salut de primera línia dins la xarxa sanitària, s’afegeix a la resta de professionals sanitaris, per treballar de manera coordinada i conjunta per fer front a la pandèmia. Ho van recollir diferents mitjans, com InfoVallès, El 9 nou, Som Granollers, Som Vallès, Granollers.cat, Punt Vallès i Nació Digital.

Amb relació al projecte, Anna Font,  coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va destacar en dues entrevistes -una a Vallès Televisió i una altra a La Xarxa– la importància de poder detectar possibles casos positius de coronavirus des de les farmàcies.

Així mateix, el passat 10 de febrer, el Diari de Terrassa va publicar una notícia sobre aquest programa, posant en valor el paper de les farmàcies en la detecció de casos positius de la COVID-19.

El COFB com a font d’informació

Tipus de mascaretes

El tipus de mascaretes que es poden utilitzar com una de les mesures de protecció contra la COVID-19 ha generat, des de l’inici de la pandèmia, un gran interès per part dels mitjans. Durant el mes de febrer, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, Maria Perelló, va atendre Rac1 per abordar els requisits que han de complir les mascaretes de tela i, d’altra banda, Marta Gento, vicetresorera del COFB, va ser entrevistada per Cope Catalunya sobre un augment en l’ús de mascaretes FFP2.

Interaccions entre medicaments

En relació amb les interaccions entre medicaments, Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va ser entrevistada per Rac1, que va incloure declaracions seves a la peça “Cinc medicaments que no hauries de barrejar”. D’altra banda, Cope Catalunya també va entrevistar-la per abordar, a través de les seves explicacions, quins fàrmacs no hem de barrejar si no és amb prescripció i control mèdic, ja que l’efecte conjunt pot comportar riscos per a la salut.

Mencions al COFB

Infarma

El passat 18 de febrer es va enviar una nota de premsa que anunciava la decisió de posposar la presencialitat d’Infarma al 22, 23 i 24 de març de 2022, a Ifema (Madrid), de forma que l’edició d’enguany serà virtual.

Després de l’èxit que va tenir l’Infarma Jornades Digitals COVID-19, celebrat el passat mes de juny, Infarma 2021 oferirà a tots els assistents un complet programa de conferències, taules rodones i activitats sobre els temes més actuals pel sector farmacèutic. Ho van recollir un gran nombre de mitjans especialitzats, com: Revista Acofar, NutraSalud, ImFarmacias, Europa Press, Diariofarma, Acta Sanitaria, Madridpress.com, El farmacèutico, Farmanatur, Farmaventas, PMFarma i Aula Farmacia.

 

Noves tendències en alimentació infantil

Els canvis en l’alimentació infantil en els últims anys fan que la dieta se situï com un factor important i preventiu de la salut a la vida adulta. En un article redactat per a El Farmacéutico, Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, escrivia sobre les noves tendències en alimentació infantil, passant per temes com la lactància materna, el vegetarianisme i les seves controvèrsies, l’alimentació complementària i la nutrició en els primers mil dies de vida.

Cribratge a les farmàcies

ImFarmacias va publicar el passat 11 de febrer un article sobre els cribratges a les farmàcies de Catalunya, Madrid i Galícia, tres autonomies que han aprofitat el potencial de les xarxes de farmàcies i farmacèutics per realitzar proves pilot de tests ràpids per tal d’augmentar la detecció precoç de la COVID-19.

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal