Estàs aquí: Inici > Destacats > El CCFC valora positivament que les farmàcies puguin dispensar tests d’antígens i remarca la tasca d’educació sanitària dels farmacèutics a l’hora de realitzar-los i contextualitzar els resultats

El CCFC valora positivament que les farmàcies puguin dispensar tests d’antígens i remarca la tasca d’educació sanitària dels farmacèutics a l’hora de realitzar-los i contextualitzar els resultats

5 maig 2021

El Ministeri de Sanitat ha sotmès a informació pública la modificació del RD 1662/2000 sobre productes sanitaris per al diagnòstic “In Vitro”, que permetrà –un cop aprovada la proposta– que la població pugui accedir a tests d’antígens d’autodiagnòstic, a través de les farmàcies comunitàries i sense prescripció mèdica.

Ja des de l’inici de la pandèmia, s’ha ofert la xarxa de farmàcies catalanes a les autoritats sanitàries per ajudar al control de la COVID-19 i, alhora, s’ha insistit en la necessitat de regular i promoure l’ús de tests d’antígens per tallar ràpidament les cadenes de contagi. Tenint en compte això, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) valora molt positivament que es contempli la dispensació de tests d’antígens a través d’un entorn sanitari, segur i d’assessorament professional com són les farmàcies, i espera que la mesura entri en vigor al més aviat possible.

Els farmacèutics, professionals sanitaris que poden contextualitzar el test

Els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per contextualitzar els tests. Més concretament, és rellevant la tasca d’educació sanitària que poden desenvolupar a l’hora d’explicar a la població com i quan han de realitzar els tests, ajudar  a interpretar els resultats adequadament i promoure l’autoresponsabilitat.

Per exemple, d’una banda, l’usuari ha de tenir clar com actuar davant un resultat positiu; d’altra banda, ha de ser conscient que un test amb resultat negatiu podria estar associat al fet que hi ha poca càrrega viral, però no es descarta el contagi, i en cap cas l’eximeix de prendre les mesures de prevenció davant la COVID-19 (distància, mans, mascareta, ventilació).

El CCFC valora positivament que les farmàcies puguin dispensar tests d'antígens.

El CCFC valora positivament que les farmàcies puguin dispensar tests d’antígens.

Participació en programes de cribratge de la COVID-19

Els farmacèutics ja han demostrat en anteriors ocasions la capacitat per participar en programes de cribratge de la COVID-19. En són exemples la prova pilot que es va fer a les farmàcies de Les Corts amb PCRs d’automostra, o l’assaig clínic “Obrir Girona”, en el marc del qual les farmàcies de Girona realitzen tests d’antígens.

Per tot plegat, el CCFC continua a disposició de les autoritats sanitàries per col·laborar professionalment  en tot allò que els farmacèutics puguin aportar, com ara la possibilitat que aquests professionals realitzin els tests quan l’usuari ho sol·liciti i es consideri oportú, facilitant el control dels resultats dins del sistema de salut.

Les farmàcies, gràcies a la seva capil·laritat, esdevenen un recurs sanitari indispensable dins del sistema de salut per fer més accessibles els projectes relacionats amb el cribratge de la COVID-19.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal