Estàs aquí: Inici > Destacats > Abril: Els tests COVID-19 a les farmàcies i Infarma Virtual 2021, temes més destacats als mitjans

Abril: Els tests COVID-19 a les farmàcies i Infarma Virtual 2021, temes més destacats als mitjans

27 maig 2021

Tests d’antígens a les farmàcies

Diario Médico va publicar, a començaments del mes d’abril, un article titulat “Test de antígenos: ¿a qué esperamos?” en què feia referència a la nota de premsa enviada el passat mes de febrer des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC). En aquesta nota, el CCFC advertia de la proliferació de tests d’antígens a internet o espais no autoritzats, sense control,  registre, garantia de seguretat o validació sanitària. I defensava fer-los més accessibles en un circuit regulat i segur, com és el de les oficines de farmàcia.

Els tests d’antígens també van centrar l’atenció dels mitjans de comunicació, després que l’Agència Catalana de Notícies entrevistés la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. Bosch, a banda de referir-se al cribratge amb PCR automostra, que en aquell moment estava a l’espera del que considerés el Departament de Salut, va oferir les farmàcies per distribuir tests d’antígens en el marc d’una estratègia periòdica i massiva, i d’un circuit reglat i validat per l’Adminsitració. Van recollir el teletip de l’ACN mitjans com Vilaweb, Diari Més, La Mañana, 20 minutos, Diari de Girona, Regió 7, L’Ebre digital, Social.cat, Lleida Diari i Lleida.com.

Així mateix, Catalunya Ràdio va emetre un reportatge en què es feia un repàs dels diferents tests utilitzats en la detecció d’aquesta malaltia, els seus preus i també la presència d’aquestes proves en espais  no autoritzats com internet. El reportatge va comptar amb la participació de diversos experts, entre ells, el vocal d’Anàlisi del COFB, Xavier Tejedor.

Cribratges amb PCRs d’automostra

Més enllà dels tests d’antígens, els mitjans de comunicació van recollir l’estat del projecte de cribratge amb PCR d’automostra nasal que, després de la prova pilot de Les Corts, havia de dur-se a terme a través de les farmàcies en altres zones de Catalunya. Van parlar-ne mitjans com El País -que va incloure a l’article declaracions de Núria Bosch, vicepresidenta del COFB-. Bosch també va fer declaracions a Rac1 (a partir del minut 6:55) per parlar de l’estat de situació del cribratge amb PCR d’automostra.

Finalment, el Departament de Salut va donar a conèixer que els cribratges amb PCR d’automostra, passarien a centralitzar-se des dels Centres d’Atenció Primària. Davant d’aquest anunci, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va mostrar la seva disconformitat pel fet que quedava descartada la participació de les farmàcies, els establiments sanitaris més pròxims i accessibles als ciutadans. El president del Col·legi, Jordi Casas, va fer declaracions a La Vanguardia i el Diari Ara, i també va ser entrevistat a La Xarxa Ràdio  (a partir del minut 21:50).

Infarma Virtual 2021

Durant el mes d’abril, es va enviar una nota de premsa als mitjans de comunicació per informar de l’inici dels preparatius de l’edició de 2021 d’Infarma, que se celebrarà del 15 al 17 de juny. Aquesta nova edició, en format virtual, donarà continuïtat a la trobada professional de referència del sector i tornarà a crear un espai de debat al voltant dels temes d’actualitat de la Farmàcia. Van recollir aquesta nota de premsa els següents mitjans: El Farmacéutico, Revista Farmanatur, imFarmacias, Acta Sanitaria, Revista Acofar, Diariofarma, Nutrasalud, PmFarma, Diario Médico, VozLibre i Farmaventas.

El COFB com a font d’informació

Interoperabilitat RE

Malgrat el confinament per la pandèmia, la interoperabilitat de la recepta electrònica no va decréixer durant el 2020, fins i tot, va augmentar en algunes Comunitats Autònomes. En general, les diverses comunitats van registrar una tendència similar respecte a l’any 20219, anterior a la pandèmia. En van parlar a principis d’abril a Diario Médico, amb declaracions de Jordi Casas, president del COFB.

Trombosi com a efecte secundari d’alguns medicaments

Arran de la repercussió ocasionada per alguns casos rars de trombosis després de l’administració la vacuna d’AstraZeneca, molts mitjans van visibilitzar alguns fàrmacs que també poden provocar trombosi com a efecte secundari. Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va parlar d’aquesta qüestió a Telemadrid (a partir del minut 42:50), i unes declaracions que Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, havia fet a El Periódico dies enrere, es van publicar a El Español.

Mencions al COFB

JO DIC! a Cerdanyola del Vallès

El passat mes d’abril es va posar en marxa a Cerdanyola la iniciativa “JO DIC!”, el projecte d’actuació dels farmacèutics comunitaris contra la COVID-19, impulsat pel Servei Català de la Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Ajuntament de Cerdanyola.

El projecte, amb el lema ‘A Cerdanyola, aturem junts la cadena de transmissió de la COVID-19’, té com a eixos d’actuació principals la derivació farmacèutica, la informació i la conscienciació de la ciutadania. Ho van recollir els mitjans locals Nació SabadellCerdanyola.info i Cerdanyola al dia.

Entrevista a la farmacèutica del Vallès Oriental, Anna Llongueras

El 20 d’abril, la farmacèutica de Cardedeu Anna Llongueras va donar a conèixer el paper de la farmàcia en la lluita contra la COVID-19 en una entrevista al mitjà El 9 Nou. “Nosaltres hem ajudat i ajudem molta gent que ve a les farmàcies a contactar amb els seus CAP”, va afirmar, tot explicant la necessitat de tenir en compte les farmàcies i els farmacèutics com agents clau del sistema públic de salut.

Aliments i magnesi

El passat 27 d’abril Rac1 va publicar una peça sobre el magnesi i la seva presència en els aliments. L’article va comptar amb declaracions de Mar Blanco, membre de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, que va destacar que la funció més important del magnesi és “la de producció d’energia, sobretot, per als músculs, i la formació de massa òssia”.

Entrevista al farmacèutic Pere Quintana  

Amb motiu de la celebració dels noranta anys de la proclamació de la II República, el 14 d’abril, el programa Tot es mou de TV3 va entrevistar el farmacèutic centenari Pere Quintana.

Quintana, que va superar la COVID-19 sense haver d’estar hospitalitzat,  recordava què va fer el dia de la proclamació de la II República i l’època que s’estava vivint.

Astènia primaveral

El Periódico va fer referència a una sèrie de recomanacions de la web de Salut del COFB, farmaceuticonline.com, per fer més lleugera l’astènia primaveral.

Càncer de còlon

Ràdio Calella es va fer ressò el passat 22 d’abril del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte, en què participen les farmàcies de les províncies de Barcelona i Girona.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal