Estàs aquí: Inici > Destacats > El COF de Barcelona i la Universitat de Barcelona presenten la VII edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics, que oferirà per primer cop una modalitat híbrida

El COF de Barcelona i la Universitat de Barcelona presenten la VII edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics, que oferirà per primer cop una modalitat híbrida

30 juny 2021

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Universitat de Barcelona (UB) han presentat la VII edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics, que començarà el pròxim 25 d’octubre i capacitarà novament al farmacèutic com a tècnic responsable per a exercir l’adaptació i la fabricació a mida de productes d’Ortopèdia.

El Màster –les inscripcions del qual estan obertes a través d’aquest enllaç– està dissenyat específicament per a farmacèutics i impartit per professionals experts en la matèria (professors de la Facultat de Medicina, Farmàcia, Podologia i Tècnics Ortopèdics) que ajuden als estudiants a diferenciar-se professionalment en una àrea de grans oportunitats com és l’Ortopèdia. El farmacèutic i tècnic ortopèdic forma part d’un servei professional de salut i ajuda a millorar la qualitat de vida en totes les etapes de la vida i condicions de salut de les persones.

La modalitat híbrida, principal novetat d’aquesta edició

Per primera vegada, i per tal de donar més flexibilitat als farmacèutics/ques que decideixin cursar-lo, s’ofereixen dos formats: presencial o híbrid. En totes dues modalitats les pràctiques són presencials, però el que canvia és que la modalitat híbrida ofereix la possibilitat de poder cursar la part teòrica del Màster de manera virtual.

És a dir, els estudiants que decideixin cursar el Màster a través d’aquesta modalitat, podran seguir les sessions teòriques a través de l’aula híbrida del COFB, que permet que els estudiants que estan connectats virtualment puguin interactuar i seguir les classes en les mateixes condicions que si haguessin vingut presencialment al Col·legi.

Sessió informativa del Màster d’Ortopèdia

El passat 14 de juny va tenir lloc la sessió informativa del Màster d’Ortopèdia. Una de les exalumnes del Màster, la farmacèutica i tècnica ortopèdica Núria Barceló, va intervenir durant la sessió informativa per explicar la seva experiència després d’haver-lo cursat. En el marc de la conferència que va impartir, titulada “L’Ortopèdia, una aposta de qualitat assistencial”, va destacar que cursar el Màster suposa “una oportunitat de creixement professional per als farmacèutics. Som professionals sanitaris altament accessibles, el primer punt on acudeixen els pacients quan tenen un problema de salut. I, a més, els pacients que poden requerir productes d’Ortopèdia són pacients que es veuen en el dia a dia de la farmàcia: població envellida, persones que han patit algun accident, persones amb malalties degeneratives, entre altres. Sense deixar de banda que qualsevol persona, en algun moment de la seva vida, pot requerir un producte d’Ortopèdia”.

La farmacèutica i tècnica ortopèdica Núria Barceló en un moment de la seva intervenció.

La farmacèutica i tècnica ortopèdica Núria Barceló en un moment de la seva intervenció.

Barceló també va exposar que “la formació és essencial per treballar la farmàcia com un espai de salut integral”. Per tot plegat, va ressaltar que el Màster d’Ortopèdia del COFB i la UB “és un Màster que ens capacita i un segell de qualitat, no és només un curs de formació. La part pràctica és molt important i té molt pes en el Màster, i les classes teòriques són necessàries per entendre les solucions que li puguem donar a un pacient”.

Valoració de les codirectores del Màster d’Ortopèdia

En la mateixa línia, Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB i codirectora del Màster, va afirmar que “al llarg de la història del Màster s’han format 227 farmacèutics -que han passat a tenir el títol de tècnic ortopèdic- i que la formació ofereix seguretat a l’hora de poder atendre els pacients i les seves consultes, que no només estan relacionades amb l’àmbit del medicament”.

Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB i codirectora del Màster, durant la seva presentació.

Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB i codirectora del Màster, durant la seva presentació.

Finalment, Raquel Martín, professora de la Facultat de Farmàcia de la UB i codirectora del Màster, va remarcar que “tot i que bona part de les pràctiques es realitzen a la Facultat de Farmàcia de la UB, també n’hi haurà a l’Escola de Podologia i l’Hospital Podològic, a la Facultat de Medicina i a diferents tallers d’Ortopèdia; sense deixar de banda les visites a empreses del sector”.

Un moment de la intervenció de Raquel Martín, professora de la Facultat de Farmàcia de la UB i codirectora del Màster.

Un moment de la intervenció de Raquel Martín, professora de la Facultat de Farmàcia de la UB i codirectora del Màster.

Alt percentatge de classes pràctiques

El Màster treballa continguts teòrics i pràctics que permeten dominar els coneixements anatòmics, fisiològics i patològics relacionats amb l’Ortopèdia; dissenyar, elaborar i adaptar els aparells ortopèdics; obtenir la competència necessària per dispensar ortesis, pròtesis i altres dispositius; assessorar el pacient en tot el procés (presa de mides, comprovació, adaptació i seguiment); adquirir els coneixements necessaris per obtenir la llicència de funcionament, tant si el centre està situat dins com fora de la farmàcia comunitària; comprendre i tenir esperit crític en relació amb la literatura referida als productes d’Ortopèdia i aplicar la legislació sanitària que afecta el sector de l’Ortopèdia.

Les classes teòriques estan dinamitzades amb l’ús de mitjans informàtics i audiovisuals que permeten visualitzar i comprendre els continguts i interaccionar amb el professorat, tant presencialment a l’aula com en webinar en temps real.

Coneixements aplicables des del primer dia

El Màster, a diferència d’altres cursos online, té un 45% de classes pràctiques respecte a la totalitat de les hores lectives. Un cop cursat i, després d’haver fet el treball final, el farmacèutic podrà exercir amb seguretat i posar en pràctica, des del primer dia, tot el que ha après. Així mateix, el treball de fi de Màster que ha de presentar cada alumne, tutoritzat per professors experts, consisteix en un projecte per desenvolupar un centre d’Ortopèdia.

 

“Canvis en un futur proper: el cupó identificatiu i l’ePAO”

D’altra banda, també en el marc de la sessió informativa, Elena Palau, vocal d’Ortopèdia, va fer una presentació titulada “Canvis en un futur proper: el cupó identificatiu i l’ePAO”. Palau va referir-se al context del cupó identificatiu  i a l’Ordre Ministerial SCB/45/2019. També va parlar del nou catàleg de prestacions ortoprotètiques (PAO) a càrrec del Servei Català de la Salut.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal