Estàs aquí: Inici > Destacats > Salut i Drets Socials posen en marxa el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu infanto-juvenil d’estiu a les farmàcies

Salut i Drets Socials posen en marxa el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu infanto-juvenil d’estiu a les farmàcies

14 juliol 2021

Aquest migdia s’ha presentat el Programa de TAR voluntari a les farmàcies, una proposta conjunta del Departament de Salut, el Departament de Drets Socials i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) per ampliar la identificació de nous casos i tallar les cadenes de transmissió en aquest àmbit. Aquest cribratge va dirigit als monitors i participants del lleure infanto-juvenil d’estiu. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que amb l’experiència de l’estiu passat “aquest any no ens havíem plantejat la necessitat de cribratges, però que la situació epidemiològica ha canviat i és necessari fer un pas més”.

Un moment de la roda de premsa de presentació de Programa de tests d'antígens voluntari a les farmàcies.

Un moment de la roda de premsa de presentació de programa de tests d’antígens voluntari a les farmàcies.

Manteniment del lleure com un espai segur

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha volgut agrair al sector el seu compromís i professionalitat i ha reiterat que “el lleure educatiu es manté com un espai segur”, tal com demostren les dades. Actualment, l’afectació de la Covid-19 en activitats de lleure se situa en 201 casos positius i un mínim de 625 contactes estrets. En aquesta mateixa data, i segons les dades notificades per les entitats de lleure educatiu a la Direcció General de Joventut, hi ha un total de 180.000 persones que assisteixen a activitats, 20.000 de les quals són monitors/es.

Davant la complexitat del context actual, Serra ha explicat que “s’amplien els cribratges i a partir de la setmana vinent s’oferiran tests d’antígens ràpids gratuïts a les farmàcies que s’adhereixin adreçats als majors de 10 anys del conjunt d’activitats de lleure que s’iniciïn a partir de la setmana que ve”, tant si es tracta d’activitats amb pernoctació com si no. Aquest dispositiu serà estable i es mantindrà fins al final de la campanya d’estiu de les activitats de lleure a mitjans del mes de setembre.

Cribratges per tallar cadenes de transmissió

El secretari ha remarcat que els dos departaments han treballat conjuntament amb el sector per tal d’impulsar diverses mesures per garantir la seguretat entre els participants i dirigents de les activitats de lleure. A banda dels protocols, guies i models fixats a l’inici de la campanya d’estiu, ambdós departaments han organitzat cribratges amb TAR adreçats als monitors que aquests dies tenen previst iniciar activitats que impliquin pernoctació. Aquests cribratges van començar dissabte passat i continuen avui a Terres de l’Ebre i demà dijous 15 de juliol, en les següents ubicacions:

  • A Barcelona, a la Direcció General de Joventut, dijous 15 de juliol, entre les 10 i les 14 h i entre les 15 i les 18 h
  • A Girona, al CUAP Güell, dijous 15 de juliol, de 8.30 a 10 h, també dissabte 17 de juliol de 8.30 a 10 h
  • A Lleida, a l’Alberg de Lleida Xanascat, dijous 15 de juliol, de 10 a 14 h

Tests d’antígens a les farmàcies

La responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, també ha recomanat fer “el cribratge màxim 72 hores abans d’iniciar l’activitat amb pernoctació” i “cada tres dies, de manera periòdica, en cas de ser una activitat de dia”. En aquesta línia ha volgut destacar que “no tindria sentit fer-ho de manera puntual”.

El col·lectiu pertanyent a l’àmbit del lleure educatiu d’estiu haurà de mostrar al farmacèutic el correu electrònic enviat per la Direcció General de Joventut a través de l’entitat de lleure o el document de la declaració d’autoresponsabilitat. Abans de realitzar la prova, el farmacèutic responsable del programa TAR haurà de descartar que la persona no sigui un contacte estret d’una persona amb Covid-19 i que no presenti cap dels símptomes compatibles amb la Covid-19.

A qui s’adreça el cribratge?

Aquesta nova via de cribratge pel sector s’adreça a les persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets i que, a més a més, compleixin els criteris següents:

  • Pertànyer al col·lectiu de persones que treballen o participen en activitats del lleure educatiu d’estiu (casals, colònies, campaments, rutes…)
  • Trobar-se en les següents franges d’edat: de 16 a 40 anys o de 10 a 15 anys (acompanyats per un adult responsable)
  • Voler-se fer la prova de manera voluntària

Resultats dels tests d’antígens disponibles a La Meva Salut

Els resultats dels TAR s’obtenen en 15 minuts aproximadament i serà el mateix farmacèutic qui els comunicarà a la persona interessada. A banda, s’inclouran al sistema d’informació corresponent (plataforma TARCAT). L’usuari també podrà consultar el resultat del seu test a La Meva Salut, a partir de l’endemà. Si el resultat és positiu, caldrà confirmar el seu telèfon i donar-li les indicacions a seguir en aquest cas.

La participació de les oficines de farmàcia és voluntària. Per formar part del programa les farmàcies hauran de fer una formació específica, garantir un espai adequat per fer els testos i signar la declaració responsable corresponent. El llistat de farmàcies participants s’anirà actualitzant periòdicament.

Valoració de Jordi Casas, president del COFB i el CCFC

Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), ha destacat que “el cribratge s’emmarca en l’estratègia d’integració de l’oficina de farmàcia com a punt d’atenció comunitària dins del Sistema de Salut i també en l’estratègia de lluita contra la pandèmia provocada per la COVID-19”.

Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, durant un moment de la roda de premsa.

Jordi Casas, president del COFB i del CCFC, durant un moment de la roda de premsa.

Casas també ha recordat que els farmacèutics, com a professionals sanitaris més pròxims i accessibles a la ciutadania, han estat participant, des de l’inici de la pandèmia, en iniciatives com el programa de vigilància epidemiològica Jo DIC!, la prova pilot de cribratge amb PCR automostra de Les Corts, o l’estudi clínic Obrir Girona.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal