Estàs aquí: Inici > Destacats > Setembre: El cribratge escolar des de les farmàcies i la il·luminació de la Torre Glòries, amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic, temes més destacats als mitjans

Setembre: El cribratge escolar des de les farmàcies i la il·luminació de la Torre Glòries, amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic, temes més destacats als mitjans

22 octubre 2021

Cribratge escolar: tests d’antígens ràpids des de les farmàcies comunitàries

Coincidint amb l’inici del curs escolar, la setmana del 13 de setembre es va posar en marxa un nou cribratge adreçat a alumnat i professorat, impulsat pels Departaments de Salut i Educació, en col·laboració amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. 

Diversos mitjans es van fer ressò d’aquest nou cribratge, que compta amb la participació de més de 1.400 farmàcies comunitàries catalanes i, prèviament a l’inici del curs escolar, ja es van començar a referir en diversos articles al canvi de protocol respecte al curs passat davant casos de positius per COVID-19 als centres educatius. Els mitjans destacaven, entre altres aspectes, la incorporació de les farmàcies, “amb una operativa que modulés la pressió assistencial dels Centres d’Atenció Primària”. Se’n van fer ressò: El Periódico, 324.cat (1) i (2) Diari Ara, El Nacional.cat, El Punt AvuiDiari Més, Diario Médico.

Aquest últim mitjà, uns dies més tard, va publicar una altra peça, en què incloïa declaracions de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. Bosch explicava que “des de l’inici de la pandèmia vam posar de manifest la importància de comptar amb la xarxa de farmàcies i de la seva xarxa de distribució, ja que amb la seva professionalitat i proximitat es podia arribar a més llocs per fer cribratges”.

Roda de premsa de Salut i Educació

A finals de la primera setmana de curs, els mitjans es van tornar a referir al cribratge. Catalunya Ràdio (a partir del minut 40:52) va destacar els 3 circuits establerts per Salut i Educació en cas de contagi a l’aula, un dels quals és el que compta amb la participació de les farmàcies. Tant el portal 324.cat com La Vanguardia i el Diari Ara, van recollir el més destacat de la roda de premsa conjunta de Salut i Educació, en què es feia referència al cribratge.

El cribratge, en xifres

Per últim, a finals del mes de setembre, Diario Médico es va tornar a interessar pel cribratge escolar en termes de tests realitzats i positius detectats. La informació proporcionada pel COFB en aquest sentit va ser la següent (amb data de 29/09): des del 16 de setembre s’havien realitzat més de 2.700 tests supervisats a les farmàcies catalanes, dels quals 9 havien estat positius.

Dia Mundial del Farmacèutic 2021: La Torre Glòries es torna a il·luminar de verd

El passat 22 de setembre, el COFB va enviar una nota de premsa amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic. En la nota es detallaven algunes de les accions impulsades des del COFB per commemorar aquest Dia Mundial, com la il·luminació de verd de la Torre Glòries de Barcelona. Aquesta iniciativa, impulsada a nivell estatal pel Consejo General de Colegios Farmacéuticos, es va repetir després del gran èxit de l’any passat, en què prop de 100 edificis a tot l’Estat es van tenyir de color verd per homenatjar el paper clau dels farmacèutics durant la pandèmia.

Els mitjans que es van fer ressò d’aquesta notícia van ser: ConSalud, El Farmacéutico, Farmaventas, ImFarmacias, El Global, Acofar, PM Farma i Metrópoli Abierta.

Mencions al COFB

Jornades SEFAC: Amb la participació de Jordi Casas, president del COFB, i Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB

El passat 30 de setembre, va tenir lloc a Barcelona les Jornades SEFAC 2021 sota el lema “Farmacéuticos comunitarios: sanitarios, clínicos y asistenciales”. La inauguració va anar a càrrec de Gemma Craywinkel, directora del CatSalut; Vicente J. Biaxauli, president de SEFAC; Ignacio Jané, president de SEFAC Catalunya; i Jordi Casas, president del COFB. Així mateix, Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va participar en la taula rodona “La farmàcia comunitària com a centre sanitari: debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats”.

Els mitjans que van fer referència a les Jornades van ser El FarmacéuticoImFarmacias, PmFarma, DiariofarmaFarmanatur.

Entrevista a Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental

El passat 10 de setembre el diari El 9 Nou va fer una entrevista a Anna Font, farmacèutica comunitària i coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental. En l’entrevista, Font va fer referència a la tasca dels farmacèutics durant la pandèmia: “Hem tingut i continuem tenint un paper cabdal, però estem poc reconeguts. Hem fet moltes coses, i encara en podríem haver fet més”.

La coordinadora del COFB al Vallès Oriental també va destacar alguns projectes que s’han impulsat en col·laboració amb el CatSalut, com Jo DIC!, en el marc del qual les farmàcies es converteixen en punt de derivació, informació i conscienciació sobre la COVID-19.

Infeccions víriques de la pell

El passat 29 de setembre, Laboratorios Viñas va publicar una nota de premsa sobre el curs del COFB que patrocina, titulat “Infeccions víriques de la pell“. L’objectiu principal de la formació és donar a conèixer les característiques clíniques de les infeccions víriques, el seu tractament farmacològic i les mesures higièniques i dietètiques que s’han de prendre per poder distingir els criteris de dispensació, seguiment i derivació de cada cas.

El curs, basat en casos pràctics per tal de facilitar la interacció entre ponents i assistents, se celebrarà els propers 18 i 20 d’octubre en format híbrid (presencial i streaming). Ho recullen mitjans especialitzats com Farmanatur, Farmaventas i ImFarmacias.

Tests d’autodiagnòstic per detectar infeccions de transmissió sexual

El 29 de setembre es va publicar a Blog Dexeus Mujer, un espai d’informació d’actualitat sobre temes de salut femenina, un article titulat ¿Sabes que existen test de autodiagnóstico de infecciones de transmisión sexual?, en què s’informava dels tests d’autodiagnòstic que serveixen per detectar infeccions de transmissió sexual. A través d’informació proporcionada per la Vocalia d’Oficina de Farmàcia del COFB, aprofundien en aspectes com quins tests d’autodiagnòstic es poden adquirir a les farmàcies, en quins casos està indicat fer-se aquestes proves o quant temps es pot trigar a obtenir els resultats.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal