Estàs aquí: Inici > Destacats > Novembre: La Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús d’Antibiòtics i el model de lliurament de MHDA a través de les farmàcies comunitàries, temes més destacats als mitjans

Novembre: La Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús d’Antibiòtics i el model de lliurament de MHDA a través de les farmàcies comunitàries, temes més destacats als mitjans

27 desembre 2021

Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús d’Antibiòtics

Coincidint amb la Setmana Mundial de la Conscienciació de l’Ús d’Antibiòtics, del 18 al 24 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va enviar una nota de premsa als mitjans de comunicació en què explicava les diferents iniciatives que comptaven amb la participació dels farmacèutics per incidir en la importància de fer un ús racional dels antibiòtics i evitar l’aparició de resistències. Una d’aquestes iniciatives consistia a compartir els diferents missatges recollits al vídeo elaborat en el marc del projecte SAFE (Superbug Awareness for Education), un projecte internacional impulsat per eit Health, que es va posar en marxa el gener del 2020 per treballar en l’àmbit de la resistència als antimicrobians. En la nota també s’explicava la participació de la Farmàcia en l’estratègia PROA VINCat comunitària.

Els mitjans que van publicar la nota de premsa van ser els següents: PmFarma, Diariofarma, Revista Acofar, El Farmacéutico, Revista Farmanatur i imFarmacias. A més, amb motiu de la Setmana Mundial de la Conscienciació de l’Ús d’Antibiòtics, el programa Notícies en Xarxa de La Xarxa (a partir del minut 10:50) va entrevistar el vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría. El vocal del Col·legi va destacar que “ens esfereeix la idea que [en un futur] no puguem tractar patologies que avui són banals perquè tenim antibiòtics i, per tant, ens preocupa molt que passem a una era post-antibiòtics”.

Finalment, també en el marc de la Setmana Mundial de la Conscienciació de l’Ús d’Antibiòtics, la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, va llençar una campanya que té com a objectiu fomentar l’ús òptim dels antibiòtics entre professionals de la salut i ciutadania. La campanya durarà prop d’un any i, per primera vegada, compta amb la implicació de les farmàcies de l’entorn territorial metropolità sud, que faran arribar els missatges a la població amb l’ajuda dels televisors de les oficines de farmàcia i de bosses per als usuaris. Se’n van fer ressò: Eix Diari i El Far.

Model de lliurament de MHDA a través de les farmàcies comunitàries

Durant el mes de novembre, Diari Médico va publicar un reportatge (tant en format paper com a la web) sobre dispensació col·laborativa d’MHDA, titulat “De l’hospital a la farmàcia, sense cues ni temps d’espera per al pacient”.

El reportatge va comptar amb declaracions dels farmacèutics comunitaris de Barcelona Óscar Capel i David Folch, així com del farmacèutic hospitalari i director de l’àrea del medicament de l’Hospital del Mar, Santiago Grau. Tots ells van exposar com funciona la dispensació d’MHDA des de les farmàcies comunitàries, un procés que engloba la preparació de l’enviament per part dels farmacèutics hospitalaris, l’arribada del medicament a la farmàcia comunitària a través de la distribució i, finalment, l’entrega al pacient.

El COFB com a font d’informació

Ús terapèutic del cànnabis

El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va fer declaracions en el marc d’un reportatge d’Onda Cero, concretament, del programa La Ciutat, sobre l’ús terapèutic del cànnabis (a partir del minut 14:00). Entre altres temes, va exposar que “els principis actius derivats del cànnabis han demostrat ser útils per determinats tipus de persones per les quals la medicació actual no és suficient. Això és especialment rellevant en alguns tipus de dolor neuropàtic i en l’epilepsia refractaria. Combinar l’arsenal terapèutic habitual amb medicaments que tenen la seva base en principis actius del cànnabis ha resultat eficaç”.

Què podem dipositar i què no al punt SIGRE?

Miquel Recasens, farmacèuitc comunitari i tresorer del COFB va respondre unes preguntes del programa La Nit dels Ignorants de Catalunya Ràdio, que feien referència al Punt Sigre de les farmàcies. Recasens va detallar què podem dipositar-hi i què no. Així mateix, es va donar resposta a la pregunta d’un oient del programa, “On van a parar els medicaments caducats?”.

Mencions al COFB

Premi a Farmaserveis

Amb la finalitat de reconèixer les iniciatives digitals en salut que aporten valor, contribueixen a la sostenibilitat del sistema i milloren la qualitat de vida del pacient, el passat mes de novembre es van celebrar els premis E-nnova Health, organitzats per Diario Médico i Correo Farmacéutico.

En el marc d’aquests premis, tal com va recollir Diario Médico, un dels projectes guardonats en la categoria de Transformació Digital va ser Farmaserveis. Es tracta de la plataforma de registre assistencial de la xarxa de farmàcies de Catalunya del CCFC i dels 4 Col·legis de Farmacèutics catalans, que té l’objectiu de transformar la relació actual amb el pacient i connectar amb la seva salut digitalment.

XII Congrés Nacional d’Atenció Farmacèutica

El passat 8 de novembre es va celebrar el XII Congrés Nacional d’Atenció Farmacèutica a Saragossa. Aquest Congrés va comptar amb la participació de Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, que va intervenir-hi aportant experiències sobre el Conveni entre CatSalut i el Consell com a exemple de casos d’èxit amb l’Administració. El mitjà especialitzat Farmanatur va fer una crònica de l’acte.

XIII Fòrum d’Aprofarm

El passat 19 de novembre es va celebrar a la seu del COFB el XIII Fòrum de l’Associació Professional de Farmacèutics Formuladors (Aprofarm), sobre la formulació cosmètica i el consell farmacèutic. Revista Acofar va publicar un resum de la jornada, que va comptar amb la participació del vocal d’Oficina de Farmàcia, Guillermo Bagaría.

Dieta mediterrània i canvi climàtic

La vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va participar al cicle #UPCDiàlegs Agroalimentaris, on es va abordar què podem fer per impulsar l’alimentació sostenible a les ciutats del futur. Amb motiu d’aquesta jornada, diferents mitjans es van fer ressò de les declaracions de Bach-Faig: Migdia a COPE Catalunya, Catalunya Ràdio, Fora Vila, Eix Diari, ABC de Sevilla, El Farmacéutico, La Opinión de Murcia, Aquí Madrid y El Confidencial.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal