Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova formació sobre usos i aplicacions dels olis essencials en la fitoteràpia

Nova formació sobre usos i aplicacions dels olis essencials en la fitoteràpia

11 febrer 2022

El Col·legi ha organitzat durant els mesos de gener i  febrer el primer nivell del curs “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials“ adreçat a farmacèutics comunitaris. El programa, dividit en set sessions, va comptar amb la docència d’Alfredo Quevedo, farmacèutic, graduat en naturopatia, especialista en olis essencials i responsable científica de Pranarôm España,  Maite Castro, farmacèutica, especialista en fitoteràpia i olis essencials, i responsable tècnica de Pranarôm España i Matilde García, farmacèutica titular i  especialista en fitoteràpia i olis essencials. El curs s’ha impartit en format de doble modalitat, presencial i webinar en directe.

Moment d’una de les sessions, impartides a la seu del COFB.
Moment d’una de les sessions, impartides a la seu del COFB.

L’objectiu d’aquestes set sessions eren els següents: l’aprofundiment en els fonaments d’ús dels olis essencials, la seva aplicació com a eina fitoterapèutica, la seva utilització en funció de cada afecció i el coneixement de les diferents vies d’administració i posologies, evitant possibles efectes adversos.

Els continguts del curs

Durant les diverses sessions d’aquest programa es van abordar des dels conceptes més generals com els criteris de qualitat, les vies d’administració i les precaucions d’ús, fins a les recomanacions  i principals aplicacions pràctiques en el cas d’infeccions.

El programa, dividit en 7 jornades, va començar amb una introducció on es van exposar les definicions d’oli essencial, així com els seus criteris de qualitat. També es van abordar aspectes més en detall com olis essencials quimiotipats (OEQT), els mètodes d’anàlisi, cromatografia de gasos amb espectrometria de masses; les vies d’administració (tòpica, oral i inhalada), les precaucions d’utilització i seguretat dels olis essencials en grups específics de població (embaràs, pediatria, asmàtics, etc.) i el quadre d’ús segur dels olis essencials més comuns.

Què són els olis essencials?

Els olis essencials són extractes molt concentrats obtinguts gairebé sempre per destil·lació a partir de plantes aromàtiques com la lavanda i la farigola. De l’ús i de l’aplicació d’aquests olis se’n deriva l’activitat fitoterapèutica de les molècules bioquímiques que els componen. Hi ha evidència científica que els olis essencials són eficaços en camps d’actuació nombrosos i variats.

Olis essencials

Els olis essencials són útils per als trastorns articulars, les afeccions dermatològiques, els problemes del sistema nerviós, etc., per això són una eina valuosa en la farmàcia comunitària.

Al llarg de les 28 hores lectives del curs, es van tractar temes com la inflamació i la gestió del dolor, així com l’impacte dels olis essencials en els sistemes respiratori, circulatori, nerviós o digestiu i la seva utilització en dermatologia. Així, es va poder aprofundir en els principals olis aplicables a cada cas i els alumnes van poder conèixer les diverses monografies disponibles amb les seves propietats principals, indicacions i afeccions.

Concretament, pel que fa al sistema respiratori, es va fer referència als olis essencials antiinfecciosos, als expectorants mucolítics i als olis essencials antial·lèrgics. A l’hora de parlar de la inflamació i gestió del dolor, els principals conceptes abordats van ser els olis essencials antiinflamatoris, altres olis essencials d’utilitat en la gestió del dolor, investigació i publicacions científiques.

Matilde García, farmacèutica i especialista en fitoteràpia i olis essencials, en un moment de la seva exposició.
Matilde García, farmacèutica i especialista en fitoteràpia i olis essencials, en un moment de la seva exposició.

Els continguts dedicats al sistema circulatori van anar enfocats als olis essencials que actuen sobre la circulació venosa i a la gestió de les alteracions de la tensió arterial. La formació sobre el sistema digestiu va fer referència als olis essencials digestius, antiespasmòdics, carminatius i als altres olis essencials eupèptics. Així mateix, també es va tractar la importància sanitària de les cures depuratives i dels olis essencials depuratius.

En relació amb l’àmbit de la dermatologia, es va parlar dels olis essencials en dermatologia i, concretament, dels olis essencials antiinflamatoris/analgèsics/antipruriginosos. Tot plegat, sense deixar de banda els olis essencials antiinfecciosos en dermatologia, els olis essencials cicatritzants, els tònics cutanis i els olis vegetals (el suport ideal dels OEQT).

Finalment, pel que fa al sistema nerviós, es va abordar la relació existent entre la via olfactiva i el sistema nerviós. També es van estudiar els olis essencials relaxants i tonificants.

Amb la col·laboració de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal