Estàs aquí: Inici > Destacats > Actuació farmacèutica en l’àmbit de les ajudes a l’autonomia personal

Actuació farmacèutica en l’àmbit de les ajudes a l’autonomia personal

16 març 2022

Els divendres 4 i 11 de març va tenir lloc al COFB la formació “Ajudes a l’autonomia personal”, patrocinada per Prim, i que tenia per objectius que els assistents fossin capaços d’identificar les ajudes tècniques que necessita cada usuari en cada moment, posant-se al dia de les característiques i les funcions dels diferents apèndixs utilitzables. També es va posar el focus en la recomanació del producte més adequat a partir del consell farmacèutic, basat en el domini de les claus per gestionar la categoria.

En l'àmbit de l'ortopèdia, és molt important que els farmacèutics coneguin l'ampli ventall de productes que hi ha al mercat.
En l’àmbit de l’ortopèdia, és molt important que els farmacèutics coneguin l’ampli ventall de productes que hi ha al mercat.

La formació, coordinada per Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, va estar impartida per Maria Luisa Esteso, responsable de Formació i Desenvolupament de Producte de Prim.

Les dues sessions van abordar els següents temes:

  • Revisió de les diferents ajudes tècniques que tenim a la farmàcia (sedestació, descans, llar i higiene personal).
  • Perfils de pacients a qui podem recomanar cada producte.
  • Recomanacions i consells en el moment de la dispensació.
  • Conèixer quins productes han de formar part d’un assortit mínim.

Primera sessió: Productes de suport a la sedestació

Al començament de la primera sessió, es va exposar la definició de dependència segons el Consell d’Europa, entesa com “la necessitat d’ajuda o assistència per les activitats de la vida diària“. Els factors concurrents en aquesta definició, segons el Llibre Blanc de la Discapacitat són: l’existència d’una limitació física, psíquica o intel·lectual que disminueix determinades capacitats de la persona; la incapacitat de la persona de realitzar per ella mateixa algunes activitats de la vida diària i la necessitat d’assistència o cures per part d’un tercer.

D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica la discapacitat en funció dels tipus següents: limitació de l’activitat (dificultats de l’individu per executar activitats); restricció de la participació (problemes que l’individu experimenta en la participació en situacions vitals socials o culturals) i barrera (factors ambientals que condicionen el seu funcionament o creen discapacitat).

Segons dades exposades per Esteso, l’any 2021 la població espanyola de més de 65 anys ascendia a 9.700.000 aproximadament. I també va destacar que a Espanya hi ha aproximadament 3.500.000 persones amb discapacitat o amb alguna limitació que arribarà a ser una discapacitat.

La finalitat de l’actuació del professional farmacèutic és millorar la qualitat de vida dels pacients. Per aconseguir aquest objectiu en ortopèdia ha de poder diferenciar, classificar i fer l’elecció idònia i les recomanacions correctes. També és important que conegui l’ampli ventall de productes del mercat, la qual cosa facilita la intervenció i permet triar les ajudes tècniques més ajustades a les necessitats de l’usuari.

Com fer la valoració de l’usuari?

En el marc de la primera sessió del curs, Esteso també va parlar de la valoració de l’usuari, exposant alguns paràmetres per a la seva valoració, que ens donen l‘orientació del nivell de les seves necessitats i el tipus d’aquesta necessitat (exemple: desplaçar-se dins de casa, vestir-se, desvestir-se i arreglar-se, control de les necessitats, cura de la seva alimentació, menjar i beure, neteja i cura de la roba, cuidar del benestar de la resta de la família…).

Pel que fa a la definició i concepte de producte de suport, Esteso va referir-se a “qualsevol producte (incloent-hi aparells, equips, instruments, tecnologia i software) produït especialment o disponible al mercat per prevenir, compensar, alleujar o neutralitzar deficiències, limitacions de l’activitat i restriccions en la participació”.

En relació amb les cadires de rodes, Esteso va exposar que aquesta s’ha d’adaptar a l’usuari i no al contrari. A l’hora d’escollir una determinada cadira de rodes, segons va detallar, cal fer una valoració de l’usuari (nivell de control de tronc, capacitat d’autopropulsar-se, nivell cognitiu, tipus de pell…); valoració de la casa (tipus de sòl, amplada de les parets i passadissos, possibles desnivells mitjançant rampes o escales; mesurar l’amplada total de la cadira i assegurar-se que és apta per moure’s dins de casa…). I també és important fer una valoració de l’entorn (possibles desnivells, rampes, distància fins al supermercat, farmàcia, etc.).

Per acabar, a la part final de la primera sessió, Esteso va referir-se als tipus de cadires de rodes i als seus accessoris: fre, reposacaps, reposapeus elevable… I també va dedicar un espai a parlar dels coixins antillagues, un dels sistemes de prevenció més eficaços per evitar l’aparició d’úlceres per pressió.

Segona sessió: Productes de suport per la higiene i la vida diària

Higiene personal

Segons va explicar Esteso, l’ús o finalitat d’aquest segon bloc de productes és facilitar que qualsevol persona pugui realitzar les activitats d’higiene personal de manera independent. Segons el nivell de dependència, trobem diversos tipus de productes com: alces pel lavabo; banyera (taula i cadira giratòria); dutxa (tamborets, cadira amb resposabraços, etc.), cadira amb rodes per la dutxa, entre altres.

Maria Luisa Esteso, responsable de Formació i Desenvolupament de Producte de Prim, en un moment de la sessió.
Maria Luisa Esteso, responsable de Formació i Desenvolupament de Producte de Prim, en un moment de la segona sessió.

En relació amb la valoració de l’usuari, en aquest cas, Esteso va dir que cal tenir en compte el nivell de control de tronc, estabilitat i mobilitat a les extremitats. També les patologies neurològiques, vasculars, possibilitat d’espasmes, hemiplegia, intervencions de maluc, etc. I va destacar que també cal tenir present a l’hora de fer una valoració de la llar: avaluar si hi ha banyera o dutxa, veure quina és l’alçada i la forma del lavabo, etc.

Vida diària

Pel que fa als productes de suport a la vida diària, Esteso va destacar, entre altres, les taules auxiliars, l’incorporador de l’esquena o els cons elevadors del llit o butaca. També va parlar d’aquells productes de suport per menjar i beure com els biberons amb cullera o els ganivets amb el mànec angulat, etc. Així mateix va parlar d’aquells productes que poden ser d’utilitat a persones que prenen moltes pastilles així com cuidadors, persones amb mala memòria, etc. Es tracta dels trituradors de pastilles, de l’SPD o d’estoigs organitzats per setmanes per guardar la medicació, etc. En relació amb la rehabilitació, Esteso va referir-se a les pilotes de rehabilitació, a l’exercitador cames i braços, al pedaler, a la manta elèctrica i a la compresa de gel fred-calor.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal