Estàs aquí: Inici > Destacats > Quina és la importància del son en el manteniment de la salut? [Tertúlia d’actualitat]

Quina és la importància del son en el manteniment de la salut? [Tertúlia d’actualitat]

5 abril 2022

El passat 30 de març va tenir lloc la tertúlia d’actualitat “La importància del son en el manteniment de la salut humana”, que va comptar amb 200 farmacèutics inscrits. Patrocinada per AdSalutem Institute Sleep Medicine, va comptar amb les intervencions del Dr. Antoni Esteve, president d’AdSalutem i el Dr. Álex Iranzo, neuròleg de l’Hospital Clínic, director científic d’AdSalutem i president de la societat espanyola del son. Núria Bosch, vicepresidenta del COFB va ser l’encarregada de moderar la conferència.

D'esquerra a dreta: El Dr. Esteve, president d'AdSalutem i Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB).
D’esquerra a dreta: El Dr. Antoni Esteve, president d’AdSalutem, i Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB).

Durant la introducció, Bosch va destacar que “per tots és evident la importància que té el son, l’efecte reparador i saludable, imprescindible per tots nosaltres. Des de l’oficina de farmàcia creiem que és un tema molt important, que estem abordant diàriament al taulell. De forma habitual, tenim moltes consultes. Des de l’inici de la pandèmia, però, aquestes consultes han augmentat molt. Tots coneixem persones que han estat més inquietes, més nervioses, amb dificultat per agafar el son, per perllongar-lo, etc. Són diferents problemes que ens trobem en el nostre dia a dia”, va relatar.

Sabies que?

  • El son, tot i ser aparentment passiu, és un fenomen actiu i necessari per restaurar i reparar el desgast de l’organisme i reprendre les activitats diàries.
  • Quan dormim es produeixen processos biològics importants imprescindibles per promoure i mantenir la salut.
  • Segons les funcions vitals del son, una investigació recent ha confirmat que mentre dormim reparem l’ADN cel·lular danyat en l’estat de vigília.
  • Quan descansem menys temps del recomanat (entre 7 i 8 hores, les persones en edat de treballar) les conseqüències a l’entorn laboral poden ser diverses.
  • No dormir bé disminueix la capacitat intel·lectual, augmenta la possibilitat de patir accidents i minva la precisió de l’activitat laboral que es tradueix en una disminució de la productivitat.
  • La qualitat del son és un dels elements d’un estil de vida saludable que més col·laboren a la salut física i mental.

El Dr. Esteve va destacar que el cos humà “és com una màquina perfecta, la natura va crear el cos humà de tal manera que el seu funcionament és perfecte i cal que el cuidem, posant tot allò que estigui a la nostra disposició perquè el seu funcionament sigui el més fi possible i, d’aquesta manera, evitem qualsevol alteració o trastorn que, d’una forma o altra, pogués alterar aquesta perfecció“.

Per això, sabem que és més que recomanable dur a terme una vida ordenada: seguir una bona alimentació, socialitzar, fer exercici físic, etc. També el son és un factor determinant.

La privació de son suposa una epidèmia generalitzada

Seguint l’Informe de la Societat Espanyola del Son (2019), el Dr. Esteve va apuntar que el 30% de la població espanyola pateix trastorns del son freqüents. Que el 45% dorm menys de 7 hores mínimes de son. I que el 10%, fins i tot, dorm menys de 6 hores i, de manera general, els espanyols dormim prop d’un 10% menys que la resta d’Europa.

El Dr. Antoni Esteve, en un moment de la seva intervenció.

Segons va detallar el Dr. Esteve, la privació de son debilita el sistema immunitari (nombre més elevat d’infeccions i processos inflamatoris), incrementa els problemes de fatiga i salut mental, augmenta el risc de patir diabetis i ens exposa a possibles incidents cardiovasculars. També incrementa la tendència al sobrepès i l’obesitat. Alhora, la privació de son s’ha relacionat també amb diversos tipus de càncer.

A més, tal com va explicar el Dr. Esteve, el son està relacionat amb la capacitat de generar memòria i de consolidar aquesta memòria, és a dir, la capacitat cognitiva. Va recordar que durant la nit el cervell treballa constantment perquè repassi tot allò que ha passat durant el dia i pugui emmagatzemar allò que li interessi.

Protegim el son per tenir millor salut

El Dr. Esteve va explicar que és important conèixer, d’una banda, com dormim (a través d’una autovaloració dels hàbits i estils de vida, qüestionari de qualitat del son i diaris del son) i, de l’altra, amb quins recursos podem millorar el son (pautes d’higiene de son, tècniques de relaxació i optimització circadiària).

D’altra banda, també va recordar que tenir un tarannà actiu i vital és clau per afrontar reptes. Així com mantenir una dieta saludable i preservar una vida social i familiar actives, element fonamental de vitalitat. Tot plegat, sense deixar de ser creatius, lúcids, empàtics i positius.

Aplicació pràctica a l’oficina de farmàcia

La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va destacar que des de l’oficina de farmàcia és important saber derivar a l’especialista quan sigui necessari, i també facilitar consells de salut higienicodietètics que puguin facilitar recuperar el son.

Els problemes més comuns del son

El Dr. Iranzo, neuròleg de l’Hospital Clínic i director científic d’AdSalutem, va començar la seva intervenció explicant que “des de fa uns 20 anys existeixen les Unitats del Son. No hi ha un especialista del son, sinó que tots treballem en equip. Als equips multidisciplinaris -com els que tenim a l’Hospital Clínic o a AdSalutem- participen neuròlegs, neurofisiòlegs, psicòlegs, psiquiatres, otorrinolaringòlegs, i també un grup molt important d’infermeres i tècnics. Tot això ha fet que nosaltres puguem conèixer una mica més sobre la son, ajudant les persones que tenen problemes de salut”.

El neuròleg i director científic d’AdSalutem va explicar que un dels problemes del son més comuns que es troben els metges de família o altres especialistes, el més comú és l’insomni.

Factors que predisposen, precipiten o perpetuen l’insomni

L’insomni, segons va detallar el Dr. Iranzo, està relacionat amb les 3 “P”: la primera fa referència a la predisposició (persones que poden ser més patidores, anticipadores, que quan és al llit comença a donar voltes i voltes als problemes, etc.). Aquest seria un factor predisponent però, normalment, perquè aparegui l’insomni fa falta també un factor precipitant, com seria que et vagin malament les coses (problemes amb la família, problemes de salut, descontentament…) i que això faci que aquesta predisposició que tenies inherent a la teva personalitat desemboqui en un insomni de conciliació sobretot quan tinguis un problema.

A la segona part de la sessió, va intervenir el Dr. Iranzo, neuròleg de l'Hospital Clínic, director científic d'AdSalutem i president de la Societat Espanyola del Son.
A la segona part de la sessió, va intervenir el Dr. Iranzo, neuròleg de l’Hospital Clínic, director científic d’AdSalutem i president de la Societat Espanyola del Son.

La tercera P serien els factors que perpetuen els mals hàbits (exemple: una persona que no pot dormir a les nits i intenta dormir una mica a les tardes, fent migdiades de dues o tres hores; o mals hàbits a l’hora de fer front a l’insomni a la nit com, quan no pots dormir, estar-te aixecant, posar-te a l’ordinador, mirar el rellotge…). Així mateix, el Dr. Iranzo també va destacar que hi ha malalties, sobretot psiquiàtriques, com l’ansietat o la depressió, que són dos determinants molt importants que fan que una persona sense factors predisposants o precipitants ja tingui insomni.

El doctor va detallar alguns hàbits que ens permeten fer front a l’insomni com regular els hàbits, despertar-se i anar a dormir a la mateixa hora, no fer molt exercici abans d’anar a dormir, ni tampoc fer un àpat copiós o prendre molt vi. D’altra banda, el Dr. Iranzo també va posar el focus en la somnolència diürna (adormir-te quan no toca) per manca d’hores nocturnes, el que es coneix com a son nocturn insuficient.

25 d’abril: Inici del curs “Abordatge del son i implicacions en la salut”

Pròximament, tindrà lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) el curs “Abordatge del son i implicacions en la salut per a farmacèutics”, que tindrà lloc els pròxims 25 d’abril, 2, 9 i 16 de maig. Durant les 4 sessions en què s’impartirà la formació, es tractaran els temes següents: el son com a procés fisiològic, principals trastorns del son, farmacologia del son i el son com a agent terapèutic. Tot plegat, de la mà d’importants experts en aquest àmbit. La formació capacitarà els farmacèutics per atendre correctament la problemàtica que els trastorns del son poden plantejar als pacients.

Tal com va exposar la vicepresidenta del COFB, en la tertúlia del passat 30 de març es volia fer una primera aproximació a l’abordatge del son, però al curs “Abordatge del son i implicacions en la salut per a farmacèutics” s’aprofundirà en totes les possibilitats i abordatges d’aquest.

Inscripcions obertes:

Amb la col·laboració:

Amb el patrocini:

Amb la col·laboració:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal