Estàs aquí: Inici > Destacats > Març: Infarma Madrid 2022, la dispensació dels MHDA a través de les farmàcies i l’enviament de medicaments a Ucraïna, temes més destacats als mitjans

Març: Infarma Madrid 2022, la dispensació dels MHDA a través de les farmàcies i l’enviament de medicaments a Ucraïna, temes més destacats als mitjans

22 abril 2022

Infarma Madrid 2022

Repercussions prèvies a l’inici d’Infarma

Prèviament a la celebració d’Infarma, es van enviar diverses notes de premsa als mitjans de comunicació. Per exemple, es van anunciar les activitats programades en el marc d’”Infarmainnova” i “Iniciatives d’èxit” (Europa Press) o les relacionades amb Ágora Sanitaria, que celebrava 12 anys formant professionals sanitaris (Europa Press). D’altra banda, des de l’organització d’Infarma es va donar a conèixer l’espai dedicat a la recertificació de competències que hi hauria al Congrés i Saló (Revista Acofar), així com la presentació d’una plataforma de formació tutoritzada (Diariofarma).

Tot plegat, en una edició en què es va integrar la participació presencial i digital, amb una aposta tecnològica clara (imFarmacias). En aquest sentit, es van retransmetre en directe nou conferències i taules rodones del programa científic, i també l’acte d’inauguració. A Infarma Madrid 2022 tampoc va faltar-hi la diversió. Uns dies abans del congrés, des d’Àgora Sanitària també es va donar a conèixer que a Infarma tindria lloc SuperÀgora Game (imFarmacias), un concurs dinamitzat i conduït pel presentador Manuel Feijóo Aragón.

Finalment, per tal de conèixer tots els detalls de la primera edició d’Infarma presencial després de la pandèmia, TEVA va fer una entrevista conjunta a Núria Bosch, vicepresidenta de COFB, i Manuel Martínez del Peral, aleshores vicepresident 1r en funcions del COFM.

Impacte als mitjans durant i després de l’edició

Un dia abans que comencés, es va informar els mitjans que 30.000 professionals i 430 empreses es retrobarien al Congrés i Saló del sector farmacèutic (Diariofarma). Així mateix, el dimarts 22 de març, la inauguració d’Infarma, que va comptar amb la participació del president del COFB, Jordi Casas, va ocupar un espai destacat a la premsa especialitzada (imFarmacias, Farmanatur, El Farmacéutico).

Durant els dies en què va tenir lloc Infarma, l’organització va enviar diverses notes de premsa amb el contingut de les taules rodones que formaven part del programa científic. Per la seva banda, els mitjans especialitzats també van cobrir-ne algunes com la taula sobre digitalització a la farmàcia comunitària (Diariofarma), amb la participació de Núria Bosch, vicepresidenta del COFB; la d’envelliment saludable (imFarmacias), amb la intervenció d’Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB; o la taula sobre ús terapèutic del cànnabis, amb la participació de Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals del COFB, i Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB (Diario Médico). Allué, per la seva banda, també va participar en una altra taula al voltant dels productes naturals (Diario Médico).

Així mateix, els mitjans van referir-se a la sessió sobre nous projectes de suport a les farmàcies en què va participar Marta Roig, vocal del COFB i responsable de la Comissió de Deontologia, que va presentar la Guia d’Autoinspecció del Col·legi (Europa Press). I l’acte de cloenda, on es va destacar el gran èxit de l’edició Infarma Madrid 2022 i es van anunciar les dates d’Infarma Barcelona 2023 (14, 15 i 16 de març), va ser àmpliament recollit pels mitjans (El Farmacéutico, Europa Press, Diario Médico, imFarmacias). Finalment, els dies posteriors al Congrés es va enviar una nota de premsa (Revista Acofar) sobre la distinció que Infarma va atorgar a tres investigacions, dues de les quals estaven relacionades amb la pandèmia.

Dispensació de la medicació hospitalària ambulatòria (MHDA) a través de les farmàcies comunitàries

El passat 28 de març, el Departament de Salut conjuntament amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) van enviar una nota de premsa on s’explicava que prop de 9.600 pacients crònics s’han beneficiat del nou procés de dispensació de la medicació hospitalària ambulatòria (MHDA), que des de fa gairebé dos anys està a disposició de pacients específics com a resposta a la pandèmia de la COVID-19 i s’ha anat consolidant arreu del territori. El projecte es va posar en marxa conjuntament amb l’Hospital del Mar, el COFB, el Departament de Salut i la Gerència del Medicament del CatSalut. Van recollir-ho els següents mitjans: Diario Médico, Acta Sanitaria, Diariofarma, Diari de Girona, El Farmacéutico, Consejos de tu farmacéutico.

Ucraïna: Enviar medicaments només a través de canals oficials i autoritzats

El passat 4 de març, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) va enviar una nota de premsa en què animava a la població a continuar col·laborant en l’enviament de medicaments i material sanitari a Ucraïna, realitzant les donacions econòmiques sempre a través de canals oficials i autoritzats per assegurar que les ajudes fossin eficients i arribessin on es necessitessin. Va tenir repercussió en els següents mitjans: Europa Press, Diariofarma, imFarmacias, 324.cat, Catalunya Ràdio, Cope, GenteDigital, Línia, Revista Acofar.

Actualització d’Àgora de Nutrició i Salut

El passat 9 de març es va enviar una nota de premsa als mitjans especialitzats per informar que Àgora de Nutrició i Salut actualitzava el seu disseny amb nous continguts i formats per abordar, des de la farmàcia, el consell nutricional en adults i persones grans des de la farmàcia. Aquesta actualització, fruit de la renovació del conveni entre els Col·legis de Farmacèutics de Madrid i Barcelona –a través d’Àgora Sanitària– i Nestlé Health Science, van recollir-ho els següents mitjans: Revista Acofar, PMFarma, imFarmacias.

Entre les principals novetats del 2022, hi ha una nova categoria formativa sobre nutrició i estat de salut, vídeos divulgatius que les farmàcies podran utilitzar a les seves campanyes d’educació sanitària, i un nou impuls a la campanya per a la promoció d’un envelliment saludable.

Farmàcia assistencial

Farmaserveis

A finals de març, el mitjà El Farmacéutico va publicar un reportatge titulat “El COF de Barcelona avança per consolidar la farmàcia assistencial”, en el marc del qual van participar Jordi Casas, president del COFB; Cristina Rodríguez, cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB; Mercè Sellés, farmacèutica substituta a la Farmàcia Marta de Bolós; i Joaquim Braun, farmacèutic cotitular de la Farmàcia Arbonés-Braun. Tots ells van referir-se a Farmaserveis, la plataforma assistencial de la xarxa de farmàcies de Catalunya, un projecte estratègic per la integració dels farmacèutics comunitaris amb la resta d’agents sanitaris.

Tests d’antígens i farmàcies: experiències sobre la realització, registre i notificació de resultats

Marcel Gili, farmacèutic comunitari d’Abrera i coordinador de les farmàcies del Baix Llobregat, va participar en un reportatge de Correo Farmacéutico en què farmacèutics de diferents Comunitats Autònomes van traslladar les seves experiències al voltant de la realització, registre i notificació de resultats de tests d’antígens. Gili va exposar, entre altres aspectes, que programes com el de cribratge amb TAR a l’entorn escolar “reforcen l’aposta per la farmàcia assistencial“.

Farmàcies sentinella

Pilar Rius, secretària tècnica del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), va participar en un reportatge de Correo Farmacéutico sobre les Comunitats Autònomes que disposen d’una xarxa de farmàcies sentinella. Concretament, Rius va donar detalls de la xarxa de farmàcies sentinella en l’àmbit de Catalunya, destacant que es percep que l’Administració està molt satisfeta amb el valor que aporten les farmàcies i que, gràcies a la feina de tots, la xarxa de farmàcies sentinella es va optimitzant i responent a les diferents necessitats que apareixen a la societat.

La xarxa de farmàcies, un punt més d’atenció comunitària dins del SNS

En el marc de l’anuari d’El Global, Jordi Casas, president del COFB, va publicar un article d’opinió titulat “La xarxa de farmàcies, un punt més d’atenció comunitària dins del SNS”. Casas va destacar el conveni signat amb CatSalut per al desenvolupament de l’Atenció farmacèutica comunitària en el Sistema públic de Salut, així com els diferents projectes impulsats sota el paraigua d’aquest conveni.

El COFB com a font d’informació

Heparina

La responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Lorena Rivera, va participar en un reportatge de Cuídate Plus el passat 7 de març, titulat “Heparina: qué es y cuándo se utiliza”. Rivera va explicar, entre altres qüestions, què és aquest medicament, com i qui l’aplica, i en quins casos és necessari.

Mencions al COFB

L’alimentació i el risc de patir càncer

La dieta està directament relacionada amb el desenvolupament de diferents tipus de tumors. Existeixen molts tipus d’aliments que poden ajudar-nos a reduir les possibilitats de patir càncer. En aquest sentit, el mitjà Alimente + va recollir una sèrie de recomanacions del COFB per disminuir les possibilitats de desenvolupar tumors com: evitar el consum d’alcohol, disminuir el consum de carn vermella, reduir la grassa d’origen animal, limitar els aliments conservats en sal i evitar els aliments cremats.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal