Estàs aquí: Inici > Destacats > Indicacions fitoterapèutiques en insuficiència venosa des de l’oficina de farmàcia

Indicacions fitoterapèutiques en insuficiència venosa des de l’oficina de farmàcia

3 novembre 2022

Recentment, el COFB va celebrar, en format webinar, la conferència “Fitoteràpia indicada en insuficiència venosa”, amb el patrocini d’Arkopharma . Coordinada i moderada per Josep Allué , vocal de Plantes Medicinals del COFB, va comptar amb la participació de Pedro Villabella, metge especialista en angiologia i cirurgia vascular i director a la Clínica El Molinón a Gijón, i Guillermo Estrada, farmacèutic comunitari i vocal d’Investigació i Docència del COF de Toledo.

Josep Allué, vocal de plantes medicinals del COFB, va introduir els ponents de la formació "Fitoteràpia indicada en insuficiència venosa".
Josep Allué, vocal de plantes medicinals del COFB, va introduir els ponents de la formació “Fitoteràpia indicada en insuficiència venosa”.

Els objectius d’aquesta activitat van ser revisar la insuficiència venosa com a patologia crònica, conèixer les principals mesures preventives, les solucions en fitoteràpia que existeixen i els diferents actius naturals indicats, així com plantejar l’abordatge d’aquest tipus de consultes a l’oficina de farmàcia a través de casos pràctics.

Insuficiència venosa crònica i el seu tractament

En la intervenció que obria la conferència, el doctor Pedro Villabella, va repassar el funcionament bàsic del sistema vascular, les funcions del sistema venós i limfàtic, i el comportament dels fluids per l’arbre vascular. Posteriorment, va explicar els motius de fallada del sistema venós i les seves conseqüències, per concloure amb la detecció de la insuficiència venosa crònica (IVC) des de l’oficina de farmàcia, així com el seu tractament. Villabella va assenyalar que la insuficiència venosa és un problema crònic i que “és molt molesta, podent fer que disminueixi enormement la qualitat de vida“. Malgrat això, “sempre es pot fer alguna cosa per tractar-les”.

Pedro Villabella, metge especialista en angiologia i cirurgia vascular, en un moment de la seva intervenció.
Pedro Villabella, metge especialista en angiologia i cirurgia vascular, en un moment de la seva intervenció.

En relació amb aquest tractament va recordar una qüestió tan bàsica com “mantenir les cames aixecades durant el descans” i va recomanar mitges compressives que estiguin “ben adaptades al pacient pel que fa a tipus i mides”. Si els pacients tenen isquèmia, a més del problema venós, va advertir que “s’ha de ser curós a l’hora de recomanar mitges compressives”. En tot cas, exceptuant isquèmies greus, “es pot recomanar una mitja compressiva de compressió normal o lleugera a pràcticament tot el món, amb seguretat“. Respecte a l’ús de substàncies venotòniques va diferenciar els casos amb dolor i edema en funció de l’aparició de prurit (castanyer d’Índia) o no (extracte de fulla de vinya). En casos més complexos va recomanar el rusc. De qualsevol forma, davant qualsevol dubte de mala evolució, va aconsellar derivar a l’especialista.

Indicacions des de l’oficina de farmàcia

En la segona part de la xerrada, el farmacèutic Guillermo Estrada va començar la seva exposició recordant que la insuficiència venosa “és una patologia prevalent en la població espanyola i es calcula que entre un 10% i un 40% dels adults la pateixen” i va animar a detectar-la precoçment des del taulell. “Moltes vegades una simple consulta relacionada amb aspectes estètics ens pot alertar i avançar-nos en la detecció”. Per facilitar aquesta detecció i indicació posterior, va basar la seva presentació en quatre casos pràctics, diferenciats per sexe, edat i símptomes. Transversalment, als exemples que va plantejar, Estrada va posar el focus en les possibles indicacions farmacèutiques i en quins casos s’ha de plantejar la derivació després de valorar la situació del pacient.

Guillermo Estrada, farmacèutic comunitari i vocal d’Investigació i Docència del COF de Toledo, en un moment de la seva presentació.
Guillermo Estrada, farmacèutic comunitari i vocal d’Investigació i Docència del COF de Toledo, en un moment de la seva presentació.

Respecte a les indicacions va parlar de mesures posturals, dietètiques, exercici físic, hidroteràpia, cura de la pell, teràpia compressiva i tractament farmacològic, destinats a “alleujar els símptomes i endarrerir l’aparició de complicacions”. Pel que fa als motius de derivació, en primer lloc, va assenyalar que l’edat era un factor a considerar si eren menors de 15 o majors de 75 anys. Detectar varius secundàries després d’un quadre de flebitis, trombosi venosa o traumatisme, o pacients amb diabetis, insuficiències cardíaques, hepàtiques o renals, serien casos a derivar a l’especialista. També l’embaràs, la presència de dolor i úlceres, així com la manca de resposta durant més de 2 setmanes al tractament farmacèutic, serien motiu suficient per recomanar la visita al metge.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal