Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova edició de la formació en ostomies al COFB

Nova edició de la formació en ostomies al COFB

24 novembre 2022

El passat dimarts 15 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va acollir la formació “Ostomies”, amb el patrocini de Hollister, que tenia per objectiu mostrar als professionals què és i com funciona una ostomia, quin és el material específic per tenir cura de l’estoma i quins són els beneficis de la irrigació per colostomia. El programa de formació, que novament va despertar un gran interès entre els professionals, va alternar la part teòrica amb demostracions pràctiques, i es va dur a terme amb format presencial i webinar en directe.

Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, va presentar la formació.
Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, va presentar la formació.

Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, va ser l’encarregada de coordinar i moderar la formació, impartida per Patrícia López Oliva, infermera estomaterapeuta, i Gemma Serra Sastre, infermera clínica i experta en estomateràpia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Palau va recordar que “el pacient ostomitzat, a vegades per vergonya o per desconeixement, en lloc d’acudir, en primer lloc, a la farmàcia va al servei hospitalari, i això li pot suposar una pèrdua de qualitat de vida“. Segons la vocal, resulta clau oferir als pacients, des de la farmàcia, “un bon assessorament pel que fa a diferents productes sanitaris, així com les cures bàsiques que es poden realitzar per evitar problemàtiques en el seu tractament”.

Els pacients ostomitzats a Espanya, en dades

Serra, va compartir les següents dades en relació amb els pacients ostomitzats a l’Estat:

  • Existeix un col·lectiu d’aproximadament 70.000 persones amb un estoma.
  • Cada any es calcula que hi ha 16.000 nous ostomitzats, dels quals un 66% són homes i un 34% dones.
  • Un 60% són temporals i un 40% definitius.
  • El càncer colorectal és el motiu del 80% dels estomes.

El pacient ostomitzat

Gemma Serra va començar explicant que és un estoma i les seves funcions. Seguidament, va abordar els diferents tipus d’ostomies (ileostomies, colostomies, urostomies, nefrostomies, ureterostomies, gastrostomia), per saber com es comporten, quins són els cuidats i cures en qüestions d’higiene i d’adaptació del dispositiu, així com per conèixer les complicacions més freqüents d’un estoma, la seva causa i les possibles solucions.

Gemma Serra, infermera clínica i experta en estomaterapia, en un moment de la seva presentació.
Gemma Serra, infermera clínica i experta en estomateràpia, en un moment de la seva presentació.

Durant la sessió, Serra, també ha aprofundit en el pacient ostomitzat: “tenim una consulta d’estomateràpia on s’atenen, a l’any, 249 casos de pacients ostomitzats, un nombre bastant gran”, explica l’experta. Parlant d’aquest tipus de pacient, Serra creu que “encara està una mica estigmatitzat, n’hi ha molt, però no es diu; estem intentant que no sigui així, però és així”, declara Serra, que considera que el gran volum de pacients és degut a l’augment de l’esperança de vida de la població i a què cada cop hi ha més casos de càncer. En aquest context, la infermera, ha assenyalat la figura del farmacèutic com a “persona de confiança”, amb la qual el pacient confia i diposita la seva seguretat.

Casos clínics

La infermera estomaterapeuta, Patrícia López, ha desenvolupat diversos casos clínics i va oferir la possibilitat d’entrar en contacte amb els productes per facilitar conèixer millor la seva aplicació.”Així podreu experimentar que és el que sent el pacient quan diu que li pica la pell, que la té vermella o que l’estoma ha crescut“, va assenyalar. S’ha analitzat també quin seria el tipus de tractament més adient en funció del cas, el tipus de dispositiu que utilitza el pacient, l’estat de la pell, possibles al·lèrgies i com es maneja l’usuari amb les tècniques d’autocura, entre altres.

Patrícia López Oliva, infermera estomaterapeuta, durant la seva presentació de casos clínics.
Patrícia López Oliva, infermera estomaterapeuta, durant la seva presentació de casos clínics.

Seguidament, López, va entrar a definir en més detall perquè serveixen accessoris com l’anell barrera pla, indicat per omplir els contorns desiguals de la pell i prevenir contacte amb efluents molt agressius; la pasta barrera, que segella petits plecs de la pell peristomal; o el cinturó, que millora la subjecció de la bossa, proporciona seguretat, i reforça la convexitat.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal