Estàs aquí: Inici > Destacats > Detecció i resolució de la grip, el refredat i la COVID des de la farmàcia comunitària

Detecció i resolució de la grip, el refredat i la COVID des de la farmàcia comunitària

29 novembre 2022

El passat 8 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la conferència “Grip, refredat i COVID: detecció i resolució en la farmàcia comunitària”, amb el patrocini de Vicks. El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaria, va ser l’encarregat de moderar la sessió en format webinar. Una formació que va impartir la farmacèutica comunitària i vocal de la Junta de Govern del COFB, Laura Gomà; i el farmacèutic comunitari i vocal d’Investigació i Docència del COF de Toledo, Guillermo Estrada.

El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaria (a baix a l'esquerra), va moderar la sessió.
El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaria (a baix a l’esquerra), va moderar la sessió.

Els objectius principals de la conferència eren oferir informació detallada al farmacèutic perquè pugui distingir les diferents malalties respiratòries del tracte superior, que molt sovint, tenen símptomes en comú i es poden confondre. Així doncs, en la conferència es van diferenciar els símptomes de la grip, el refredat i la COVID; es va explicar el protocol de derivació; i es van detallar els tractaments farmacològics i fitoterapèutics que es poden aconsellar des de l’oficina de farmàcia.

Tractaments farmacològics, fitoterapèutics i no farmacològics

Guillermo Estrada va iniciar la seva presentació recalcant la importància de què el farmacèutic cada vegada sigui més partícip en la resolució de les infeccions respiratòries, ja que són el principal motiu d’absentisme laboral i escolar (entre un 10% i un 17% de les baixes laborals a Espanya són conseqüència de la grip estacional). Per aquesta raó, el farmacèutic comentava que “des de la farmàcia, pel fet de no poder dispensar antibiòtics, l’únic que podem fer és alleujar la simptomatologia”.

Estrada també va assegurar que es pot mitigar el potencial de la grip i que “ara tenim una gran oportunitat, si llencem una bona campanya de vacunació i si som efectius. “Allà a les farmàcies tenim una gran responsabilitat, no només per vacunar-se com a sanitaris sinó per conscienciar a les persones de risc que passen per les farmàcies”, va assenyalar.

Guillermo Estrada, farmacèutic comunitari i vocal d’Investigació i Docència del COF de Toledo, en un moment de la seva presentació.
Guillermo Estrada, farmacèutic comunitari i vocal d’Investigació i Docència del COF de Toledo, en un moment de la seva presentació.

El farmacèutic va repassar els tractaments per tractar aquestes malalties respiratòries, tractaments farmacològics com els analgèsics, anestèsics, mucolítics, descongestius, antihistamínics, entre d’altres; i els fitoterapèutics com l’echinaccea purpurea, salix cortex, la càmfora o el mentol, entre d’altres.

Per altra banda, pel que fa als tractaments no farmacològics, Estrada va comentar que la qualitat del son també juga un paper important en el contagi, el patiment i la recuperació de les malalties respiratòries. En aquest sentit, també va fer menció de mesures com el descans, la bona hidratació, les rentades nasals amb solucions salines, entre d’altres.

Estrada també va explicar alguns dels falsos mites, entorn les malalties respiratòries, com el fet que la vacuna de la grip debilita el sistema immune o que les PCR i els antígens no detecten la SARS CoV2.

Diferències simptomatològiques de la grip, el refredat i la COVID

Les malalties respiratòries del tracte superior en algunes ocasions comparteixen simptomatologia, però hi ha alguns aspectes diferenciadors. Guillermo Estrada va repassar les particularitats de cadascuna:

Els refredats estan produïts pel Rinovirus 40%, Coronavirus 20%, VRS 5%. Normalment, el període d’incubació és curt, d’1-3 dies, i dura menys de 14 dies. Els símptomes apareixen de forma gradual i els més freqüents són: el mal de coll, la rinorrea, la tos, esternuts i el malestar general. No acostumen a provocar febre ni símptomes greus i es resolen per si mateixos.

Pel que fa a la grip, es tracta d’una infecció viral, que moltes vegades es confon amb el refredat. En aquest cas, el període d’incubació és 1-2 dies, pot allargar-se entre 7 i 14 dies. La grip sol ser estacional, a diferència dels refredats. Un altre fet diferencial amb els refredats és que els símptomes apareixen de forma sobtada i són més severs. La simptomatologia principal de la grip és la febre, el mal de cap, el dolor muscular, el cansament, la tos o el dolor abdominal.

Les al·lèrgies també es poden confondre amb el refredat, però els principals elements diferenciadors són si hi ha hagut exposició amb algun element al·lergen i que no hi ha període d’incubació. La simptomatologia és específica; principalment l’al·lèrgia produeix picors, esternuts, tos i treball respiratori.

Finalment, la COVID també és viral, té un període d’incubació de 2-14 dies (segons la variant) i pot durar entre 7 i 25 dies. La COVID pot provocar mal de coll, cefalea, rinorrea, tos seca, cansament, malestar general, febrer, pèrdua del gust i l’olfacte i treball respiratori.

Incidència de la grip i experiències de protocols d’actuació

La vocal de la Junta de Govern del COFB, Laura Gomà, va exposar l’experiència sobre la incidència de la grip a les farmàcies que formen part de la xarxa de Farmàcies Sentinella (FS) de Catalunya que duen a terme una tasca de farmacovigilància, també són observatori de medicaments d’abús i vigilància de Salut Pública (trastorns del son i vigilància sindròmica de la grip). Les xifres extretes de les farmàcies sentinella mostren com la incidència de la grip va disminuir amb l’augment de contagis de COVID, els anys 2020-2021 i 2021-2022. Gomà va comentar que la temporada de grip 2022-2023 “s’ha començat com en temporades anteriors a la COVID-19, però estem ja pujant per sobre d’altres anys, caldrà veure com es va evolucionant”.

La vocal de la Junta de Govern del COFB, Laura Gomà, durant la presentació.
La vocal de la Junta de Govern del COFB, Laura Gomà, durant la presentació.

Finalment, Gomà va explicar dues experiències de protocols d’actuació: el protocol de derivació COVID19, el JoDIC, que consistia a derivar, informar i conscienciar a la població des de la farmàcia comunitària per tallar la cadena de transmissió de la COVID-19; i el protocol de detecció i derivació COVID persistent, que segons comentava Gomà “és un projecte que està en estudi i que estan pendents de veure la viabilitat per continuar-lo”.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal