Estàs aquí: Inici > Destacats > Actualització en el maneig de l’anticoagulació oral

Actualització en el maneig de l’anticoagulació oral

7 desembre 2022

El passat 18 de novembre de 2022, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, va realitzar la jornada “Actualització en el maneig de l’anticoagulació oral“. Una jornada organitzada amb el patrocini dels laboratoris Bristol-Myers Squibb i Pfizer. En la xerrada hi va participar l’hematòleg i cap clínic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Dr. José Mateo; el cardiòleg i cap de servei de l’Hospital Moisès Broggi, el Dr. Román Freixa; la farmacèutica d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS), Amèlia Troncoso; i la vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, que va moderar la sessió.

La jornada es va dur a terme amb l’objectiu d’actualitzar els continguts pel que fa als anticoagulants orals (ACO) i els anticoagulants d’acció directa (ACOD).

Antecedents de l’anticoagulació oral

A l’inici de la sessió, la vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, va explicar que “fins fa relativament pocs anys, només hi havia disponibles dos principis actius d’anticoagulants orals (ACO), la warfarina i l’acenocumarol, amb el mateix mecanisme d’acció”. A partir de l’entrada en el mercat d’un nou grup d’anticoagulants orals, anomenats anticoagulants d’acció directa (ACOD), “el món de l’anticoagulació ambulatòria va patir una revolució farmacològica; i encara més, tenint en compte que va coincidir també amb la revisió dels criteris d’anticoagulació, fent que la població diana a rebre aquest tractament fos encara més àmplia”.

La vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, moderant la conferència.
La vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, moderant la conferència.

Al principi, els ACOD eren uns medicaments que s’utilitzaven amb molta precaució perquè, tal com va comentar la vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, “a diferència de la warfarina i l’acenocumarol, desconeixíem la seva seguretat a llarg termini, no teníem disponible cap mesura per valorar el grau de descoagulació dels pacients i tampoc disposàvem d’un antídot en cas de sobredosificació”. I afegia: “amb el temps alguns d’aquests interrogants s’han anat responent i cada cop s’ha anat ampliant el seu ús”.

Actualització del maneig dels ACO

Els ponents van aportar la seva expertesa durant la conferència, pel fet que en l’actualitat ja es té més experiències amb aquests fàrmacs. En la xerrada es van donar resposta a algunes qüestions sobre en quin lloc en la terapèutica de l’anticoagulació oral els hi correspon a aquests fàrmacs; sobre com queda el posicionament de la warfarina i l’acenocumarol; i sobre si són segurs els ACOD per utilitzar-los en tota la població candidata a rebre anticoagulació oral.

L’hematòleg i cap clínic de l’Hospital de la Santa creu i Sant Pau, el Dr. José Mateo, durant la conferència.
L’hematòleg i cap clínic de l’Hospital de la Santa creu i Sant Pau, el Dr. José Mateo, durant la jornada.

L’hematòleg i cap clínic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Dr. José Mateo, va oferir informació actualitzada sobre tota la fisiologia de l’hemostàsia, que s’activa davant d’un dany tissular. Respecte als coneixements que es tenien al segle XX, el Dr. Mateo va explicar que “és un procés molt més complicat i en el que intervenen molts més factors del que es creia en el seu moment”. Per això, va comentar que és important per entendre com funcionen els anticoagulants orals i quin ha de ser el seu maneig.

El Dr. Roman Freixa, cardiòleg i cap de servei de l’Hospital Moisès Broggi, iniciant la seva ponència.
El Dr. Roman Freixa, cardiòleg i cap de servei de l’Hospital Moisès Broggi, iniciant la seva ponència.

Sobre les indicacions clíniques que tenen actualment els ACO i les conseqüències que pot tenir un mal control d’aquests, en va parlar el cardiòleg i cap de servei de l’Hospital Moisès Broggi, el Dr. Román Freixa. En aquest sentit, el cardiòleg va especificar que “és rellevant ajustar correctament les dosis dels ACOD“, ja que amb l’acenocumarol i la warfarinaho tenim més interioritzat amb el control de l’INR, però en l’actualitat estan veient problemes provocats per una infradosificació dels ACOD”.

Amèlia Troncoso, farmacèutica d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’Institut Català de la Salut.
Amèlia Troncoso, farmacèutica d’atenció primària de Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut.

La farmacèutica d’atenció primària de Barcelona Ciutat de l’ICS, Amèlia Troncoso, va fer una revisió molt completa i actualitzada del perfil de seguretat de tots els anticoagulants orals i dels aspectes de farmacovigilància i de maneig, que cal tenir en compte amb aquests tipus de fàrmac per garantir al màxim la seva seguretat.

Els ponents durant la sessió sobre maneig dels anticoagulants.
Els ponents i el pacient en la taula de debat del maneig dels anticoagulants.

En el marc de l’activitat formativa, es va fer una taula de diàleg i de debat amb el pacient, Isidre Dordes, i la resta de ponents sobre els aspectes pràctics i del dia a dia que necessita el pacient, tant del tractament anticoagulant com dels professionals sanitaris que estan implicats en aquest tractament.

La realitat dels anticoagulants orals d’acció directa

La vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, va comentar que “els ACOD tenen un perfil de seguretat adient per a certs pacients (no en tots estan indicats i aquí l’acenocumarol i la warfarina tenen molta importància) i tenen certs avantatges en el seu maneig respecte a l’acenocumarol o la warfarina“. Tanmateix, Vallès va recordar que “cal tenir present que també poden tenir interaccions amb altres medicaments i que és important ajustar correctament la dosis que es necessita”.

La vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, moderant l'acte.
La vocal d’Atenció Primària del COFB, Roser Vallès, durant la seva intervenció.

Finalment, Vallès va recalcar que “és molt rellevant de cara al pacient informar-lo correctament sobre el seu tractament i patologia i que els missatges siguin inequívocs entre els diferents professionals assistencials que l’atenen (metge, infermera de l’atenció especialitzada i de l’atenció primària i farmacèutics d’atenció primària i oficines de farmàcia)”. I va afegir que “un dels problemes que tenen actualment els ACOD és el seu elevat preu en comparació amb l’acenocumarol i la warfarina. Està previst que en els pròxims mesos es comencin a comercialitzar les primeres especialitats EFG d’aquests fàrmacs, fet que ajudarà a pal·liar aquest problema”.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal