Estàs aquí: Inici > Destacats > Els farmacèutics hospitalaris s’actualitzen en l’abordatge de les infeccions multiresistents

Els farmacèutics hospitalaris s’actualitzen en l’abordatge de les infeccions multiresistents

22 desembre 2022

El passat 13 de desembre, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) van organitzar l’activitat “Revisió de l’abordatge de les infeccions multiresistents”, amb el patrocini de Shionogi. La formació, que es va realitzar en format presencial i en format webinar, va ser presentada i moderada per Daniel Echevarria, farmacèutic adjunt del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar i primer farmacèutic hospitalari de l’Estat acreditat pel Board Certified Pharmacist en Malalties Infeccioses. La sessió va comptar amb la microbiòloga del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Cristina Pitart; el Consultor Sènior de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Benito Almirante; i amb el farmacèutic del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, David Campany.

Un moment de la formació: “Revisió de l’abordatge de les infeccions multiresistents”.

Els objectius principals de la formació, adreçada als farmacèutics hospitalaris, eren donar a conèixer quina problemàtica de tractament generen els bacteris gramnegatius multiresistents; revisar els nous antibiòtics aprovats contra bacteris gramnegatius, la gestió del tractament en circumstàncies especials i resoldre problemes farmacoterapèutics relacionats amb tractaments antiinfecciosos; i saber com afrontar les dificultats de tractament.

El farmacèutic, Daniel Echeverría, va iniciar la sessió assegurant que actualment “estem davant una nova pandèmia per tot el tema de les multiresistències”; i va afegir que recentment “ha sortit publicat un article que estima que les morts atribuïbles a aquests bacteris multiresistents, dels quals hi ha quatre per gramnegatius, ha suposat la mort d’1,27 milions de persones l’any 2019”.

La pandèmia silenciosa de les resistències antimicrobianes

La microbiòloga del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Cristina Pitart, va abordar quina és la problemàtica dels bacteris gramnegatius multiresistents. Pitart va començar la seva ponència fent referència a l’informe de 2016 Tackling Drug-resistant infections globally. Review on Antimicrobial Resistance, de l’economista Jim O’Neill, en què “va estimar què passaria si no hi haguessin nous antibiòtics a partir de 2017”. Segons Pitart, una de les conclusions de l’estudi va ser que “l’any 2050, 10 milions de persones moririen a causa de la resistència als antibiòtics”. La microbiòloga va voler diferenciar aquest informe de l’article que havia referenciat Echevarría, ja que l’article es basa en xifres reals de l’any 2019: “1,27 milions de morts per davant de la sida, del càncer de mama i de la malària; aquests són números molt alarmants”, va sentenciar.

La microbiòloga, Cristina Pitart, durant la seva intervenció.
La microbiòloga, Cristina Pitart, durant la seva intervenció.

Aquestes xifres la microbiòloga les va mostrar en un mapa d’Europa, en què es podia observar com ha augmentat la resistència als carbapenems des del 2005 al 2020. Segons Pitart, aquest augment “es deu al mal ús dels antibiòtics en humans” i va afegir que “aquest no és l’únic fet responsable, sinó també el mal ús que s’ha fet en animals”.

Els microorganismes que preocupen són els anomenats ESCAPE, que és l’acrònim de: Enterococcus resistent a vancomicina, MRSA, K. pneumoniae, Acinetobacter baumannii, P. aeruginosa MR o XDR i l’Enterobacterales.

Abordatge terapèutic des del punt de vista clínic

Pel que fa a l’abordatge terapèutic de les infeccions per bacteris gramnegatius multiresistents, des de la visió clínica, el Consultor Sènior de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Benito Almirante, va comentar que “és una problemàtica universal” i a més a més “amb una gran repercussió clínica”. Almirante va explicar que “aquesta problemàtica amb aquests bacteris (Enterobacterales, P. aeruginosa MR o XDR i l’Acinetobacter baumannii) és especialment rellevant en pacients crítics i en els que tenen alguna infecció produïda per algun d’aquests bacteris”.

El doctor va destacar que aquestes infeccions per BGN són importants i va detallar com afecta en el pronòstic a les UCIs: “la mortalitat dels pacients amb infecció es duplica dels no infectats; la mortalitat en pacients amb bacterièmia per BGN, resistents a carbapenemas, és molt superior a la dels pacients sense bacterièmia; la bacterièmia per BGN MR allarga fins a 3 vegades l’estada mitjana a l’UCI; i la infecció causada per un BGN MR és un factor independent de mortalitat intra-UCI”.

Benito Almirante durant la seva explicació sobre l'abordatge terapèutic de les infeccions per bacteris gramnegatius multiresistents.
El Dr. Benito Almirante durant la seva explicació sobre l’abordatge terapèutic de les infeccions per bacteris gramnegatius multiresistents.

Després d’explicar les opcions terapèutiques per tractar les infeccions per BGN productors de carbapenemas, el paper dels nous antimicrobians i les diferents estratègies de tractament; Almirante va cloure la seva presentació aportant algunes conclusions com que “el tractament de les infeccions produïdes per BGN multiresistents ha de ser individualitzat, segons la comorbiditat del pacient, el tipus d’infecció, la gravetat clínica i el tipus de bacteri resistent, entre d’altres.

Noves opcions farmacològiques

En la darrera part de la sessió, el farmacèutic del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, David Campany, va detallar les noves opcions farmacològiques per al tractament de les infeccions produïdes per bacteris gramnegatius productors de carbapenemases, que s’han incorporat. El farmacèutic va comentar que “actualment es disposa de tres antibiòtics beta-lactàmics: la ceftazidima/avibactam (± aztreonam), el meropenem/vaborbactam i el cefiderocol”. Pel que fa a aquests tractaments, Campany creu que “el meropenem vaborbactam és una opció especialment interessant en infeccions produïdes per soques d’entorobacteris productores de carbapenemases tipus KPC”; i que el “Cefiderocol ofereix bona activitat enfront dels BGN productors de carbapenemases, especialment en soques productores de MBL”.

El farmacèutic, David Campany, durant la seva exposició.
El farmacèutic, David Campany, durant la seva exposició.

A banda va oferir el seu punt de vista sobre l’ús d’antibiòtics actius enfront dels BGN productors de carbapenemases a unitats d’hospitalització domiciliària, el farmacèutic creu que “s’ha de donar prioritat en la utilització de bombes elastomèriques i conservació a nevera”. Finalment, va afegir que “hi ha diverses línies de desenvolupament de nous antibiòtics amb activitat enfront de BGN productors de MCP: monobactams; combinacions β-lactàmics/inhibidors carbapenmaes (±MCP)”.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal