Estàs aquí: Inici > Destacats > L’abordatge farmacèutic de les infeccions fúngiques de la pell i les mucoses

L’abordatge farmacèutic de les infeccions fúngiques de la pell i les mucoses

3 febrer 2023

Els passats 16, 18 i 23 de gener va tenir lloc en el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Infeccions fúngiques de la pell i mucoses”, amb el patrocini de Bayer. La jornada formativa va anar a càrrec del dermatòleg i veneròleg de l’Hospital Clínic de Barcelona i de la Clínica Diagnosis Dermatològica de Barcelona, Xavier Bosch; i de la farmacèutica comunitària, Glòria Montané. La vocal de Dermofarmàcia i Productes Farmacèutics, Marta Alcalde, va moderar la sessió.

Els ponents i la moderadora durant una de les sessions de la formació “Infeccions fúngiques de la pell i mucoses”.

Els objectius del curs van ser donar a conèixer als farmacèutics quines són les característiques clíniques de les infeccions fúngiques de la pell i mucoses, quin és el tractament farmacològic i les mesures higièniques i dietètiques a prendre, i poder distingir els criteris de derivació de cada cas. Marta Alcalde va explicar que “el contingut del curs es va plantejar en forma de casos pràctics, en què es van exposar situacions que podrien ser perfectament compatibles amb consultes reals a les farmàcies, de forma que es van detallar tots els passos que el farmacèutic hauria de seguir en cada cas”.

El paper del farmacèutic és clau en el reforç de l’adherència als tractaments

Gran part de la formació es va centrar en les infeccions per càndides, en concret, en les tipologies d’afecció més freqüents com la càndida oral o de muguet, la quilitis angular o boqueres, la càndida de bolquer i la candidiasi vaginal. El dermatòleg, Xavier Bosch, i la farmacèutica, Glòria Montané, van exposar, a tall d’exemple, un cas per a cadascuna de les infeccions per càndides més freqüents per repassar les característiques clíniques de les diferents afeccions, així com els motius que poden desencadenar-les.

El dermatòleg va donar molts tips per poder reconèixer els diferents tipus de lesions, si bé en molts casos l’actuació del farmacèutic es limitarà a fer una derivació, conèixer el possible agent causal li pot servir per oferir recomanacions de prevenció de contagi i cura de la pell mentre es realitza el diagnòstic i el tractament definitiu. En moltes d’aquestes infeccions fúngiques, el contagi a altres persones del nucli familiar pot ser rellevant, per això poden ser importants aquests consells.

El dermatòleg, Xavier Bosch, en un moment de la seva intervenció.

El curs també es va centrar en les infeccions fúngiques per dermatofitosi o tinyes, fent especial èmfasi en el peu d’atleta i l’onicomicosi, pel fet que són els que més es veuen a la farmàcia. Les sessions van seguir la mateixa metodologia, en què mitjançant casos pràctics els ponents van repassar la fisiopatologia i simptomatologia clínica per poder enfocar el tractament en cada una de les tipologies de tinyes que es van detallar: la tinya corporis, la tinya cruris, la tinya incògnit, la tinya capitis, la tinya pedis, la tinya unguium, el peu d’atleta i l’onicomicosi.

Els docents també van compartir algunes de les preguntes que poden formular els farmacèutics per resoldre les consultes dermatològiques. En aquest sentit, es va posar de manifest el paper clau del farmacèutic en el reforç de l’adherència als tractaments, sobretot en aquest tipus de malalties, ja que els tractaments solen ser molt llargs i requereixen de molta constància per tal que siguin exitosos.

La farmacèutica comunitària, Glòria Montané, impartint la formació.

Durant la formació van recordar quins són aquests tractaments, com s’han de fer i quines mesures de prevenció de contagis i de control de recidives s’han de donar des del taulell per tenir un bon control de la malaltia.

El curs també va servir per comentar un brot recent de tinya capitis i per posar de manifest la importància del control d’aquestes malalties, donat que poden suposar un problema de salut pública important.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal