Estàs aquí: Inici > Destacats > Dermofarmàcia i oncologia. Actuacions des de la farmàcia comunitària

Dermofarmàcia i oncologia. Actuacions des de la farmàcia comunitària

12 desembre 2022

El passat 23 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va realitzar una nova formació sobre “La dermofarmàcia i l’oncologia”, amb la col·laboració de La Roche-Posay. La jornada va ser moderada per la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde i va donar a conèixer quines són les cures dermocosmètiques i les recomanacions d’actuació, saber quin és l’impacte psicològic que genera el diagnòstic del càncer i quines habilitats comunicatives es recomanen seguir en l’atenció dermofarmacèutica. Alhora, la jornada va comptar amb un taller pràctic de maquillatge terapèutic corrector, un cas pràctic real i un diàleg entre professionals de diferents àmbits.

La vocal de Dermofarmàcia i productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va moderar jornada.
La vocal de Dermofarmàcia i productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va moderar jornada.

Un dels objectius principals de l’activitat formativa, segons Alcalde, va ser que “el farmacèutic estigui cada cop més format en aquest sentit, ja que són teràpies que majoritàriament es realitzen en l’àmbit hospitalari i el seu funcionament no és gaire conegut per la farmàcia comunitària”. Des d’aquest àmbit la vocal va destacar que “un punt important en aquest tipus de pacient és l’abordatge i l’acompanyament emocional”.

Dades actuals sobre el càncer

El dermatòleg a la clínica iDermic i a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, el Dr. Oriol Corral, va iniciar la formació explicant què és el càncer i fent un repàs de les dades actuals del càncer en l’àmbit estatal. Segons l’informe de 2022 publicat per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) s’estima que es diagnosticaran 280.100 casos anuals i que la incidència augmentarà els pròxims anys, sent els càncers més diagnosticats: el de còlon i recte, mama, pulmó, pròstata i el de bufeta urinària. Pel que fa a l’augment de la incidència de casos, segons l’informe de la SEOM, és degut a l’augment poblacional, a l’envelliment de la població, l’exposició dels factors de risc i en alguns tipus de càncer per l’augment de la detecció precoç.

El dermatòleg, Oriol Corral, en un moment de la seva exposició.
El dermatòleg, Oriol Corral, en un moment de la seva exposició.

El doctor Corral va detallar les diferents teràpies actuals que hi ha per tractar el càncer i els efectes que produeixen en la pell, teràpies com: la cirurgia, la radioteràpia, la quimioteràpia, l’hormonoteràpia, les teràpies dirigides i la immunoteràpia. Molts d’aquests tractaments poden generar efectes adversos sobre la pell i que la imatge es vegi afectada.

L’impacte psicològic en les persones amb càncer

El càncer, en molts casos, genera un impacte psicològic tant en el pacient diagnosticat com en el seu entorn, familiars i persones cuidadores. La psicooncòloga especialista en ansietat i estrès i responsable del Servei de Psicooncologia de l’Hospital MD Anderson Càncer Center de Madrid, Marta de la Fuente, va fer un repàs de les fases de l’impacte psicològic en el pacient diagnosticat de càncer. També va explicar què fer i com gestionar l’afectació emocional del pacient amb càncer que acut a la farmàcia i va oferir petites pautes per dirigir-se als pacients oncològics amb empatia.

La psicòloga sanitària, Marta de la Fuente, durant la seva intervenció.
La psicòloga sanitària, Marta de la Fuente, durant la seva intervenció.

Cures dermocosmètiques com a complement terapèutic

Pel que fa a les cures dermocosmètiques en el pacient oncològic, el diplomat en tecnologia cardiopulmonar i responsable del Departament d’Oncologia de La Roche Posay, Jesús Pérez Fierro, va exposar el perquè són importants les cures, quins ingredients cosmètics s’aconsella utilitzar i quines són les recomanacions d’actuació en dermocosmètica. “La higiene, la hidratació, la cicatrització i la protecció solar són algunes de les cures dermocosmètiques que es poden oferir com a complement terapèutic”, va detallar el professional. Durant la formació, Pérez Fierro va remarcar la importància de tenir diversos productes, testats en pacients oncològics, per poder donar un bon consell, pel que fa a la cura de la pell, en cada situació.

Jesús Pérez Fierro en la seva exposició sobre les cures dermocosmètiques i el pacient oncològic.
Jesús Pérez Fierro en la seva exposició sobre les cures dermocosmètiques i el pacient oncològic.

Durant la jornada de formació, es va realitzar un taller pràctic de maquillatge terapèutic amb la maquilladora professional especialitzada en maquillatge terapèutic corrector en pacient oncològic i col·laboradora del Departament d’Oncologia dels Laboratorios La Roche-Posay, Begoña Gómez. La professional va assessorar sobre quins tipus de maquillatge, models i característiques tècniques són recomanables per a les persones amb càncer.

La maquilladora professional, Begoña Gómez, impartint el taller pràctic de maquillatge terapèutic.
La maquilladora professional, Begoña Gómez, impartint el taller pràctic de maquillatge terapèutic.

El pacient oncològic a l’oficina de farmàcia

Actualment, cada vegada hi ha més pacients amb malalties oncològiques que arriben a la farmàcia demanant consell per algun problema a la pell en relació amb els tractaments. El llicenciat en farmàcia i responsable del Departament d’oncologia de La Roche-Posay, David Garduño, en la seva ponència, va parlar a grans trets del funcionament de cada un dels tractaments, per tal que el farmacèutic comunitari pugui tenir identificats sobre quins efectes secundaris ha d’informar el pacient, en funció de quin sigui el tipus de teràpia que rebi.

David Garduño en la seva intervenció sobre com l’atenció del pacient oncològic pot millorar el model d’atenció farmacèutica.
David Garduño en la seva intervenció sobre com l’atenció del pacient oncològic pot millorar el model d’atenció farmacèutica.

Garduño va recalcar el fet que l’atenció del pacient oncològic pot millorar el model d’atenció farmacèutica, fent de la farmàcia comunitària:

  • Un espai d’atenció.
  • De seguiment del pacient oncològic.
  • De comunicació.
  • De creació del servei/categoria de cures especials.

Per il·lustrar el rol del farmacèutic comunitari en el consell i atenció en el pacient oncològic la farmacèutica, Sílvia Jiménez, va exposar un cas pràctic real.

La farmacèutica, Sílvia Jiménez, comentant un cas pràctic.
La farmacèutica, Sílvia Jiménez, comentant un cas pràctic.

Va tancar la jornada un diàleg entre els professionals en dermofarmàcia. A Marta Alcalde, David Garduño i Jesús Pérez Fierro, s’hi va afegir la farmacèutica comunitària especialista en dermofarmàcia, Gemma Rubís.

Diàleg entre els professionals Marta Alcalde, David Garduño, Gemma Rubís i Jesús Pérez Fierro.

En la taula rodona es van abordar alguns dels mites i creences més estesos envers el càncer. Alcalde va destacar que “el diàleg entre els diferents professionals ha de servir per avaluar l’evidència científica que hi ha darrere de cada un d’ells i donar eines al farmacèutic per tal d’informar correctament al pacient, evitant que per manca de coneixement es generin falses expectatives o bé es prenguin actituds que puguin ser perilloses per al pacient”.

Amb la col·laboració de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal