Aquest mes de febrer va tenir lloc en el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Plantilles: usos i recomanacions”, amb el patrocini de Smou Insoles. La jornada formativa va anar a càrrec de la directora de Smou Insoles, Clara Pérez-Bonfils, farmacèutica, tècnica ortopèdica, i consultora per a farmàcies, majoristes i proveïdors del sector. La vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau, va moderar la sessió.
Els objectius del curs van ser donar a conèixer als farmacèutics quins són els diferents tipus de peus i les patologies més freqüents, per poder així reconèixer les plantilles més adequades per a cada situació. La jornada va constar d’una part teòrica sobre la recomanació de plantilles amb plataforma de càrregues, i d’una posterior demostració pràctica.
Importància de la categoria “peu” a la farmàcia
Clara Pérez-Bonfils va iniciar la sessió destacant que el peu és una de les categories més valorades en ortopèdia. Seguidament, la farmacèutica comunitària va abordar les quatre causes per les quals un pacient pot demandar l’ús de plantilles. El primer motiu és que el client pateixi dolor de peu. El segon és que el pacient tingui un factor de risc per acabar experimentant dolor, com pot ser tenir el peu buit, el peu pla, el peu pronat o sobrepès. La tercera de les causes es dona en peus normals que busquen més confort i comoditat en l’amortiment, normalment en l’ús de calçat per treballar, o en sabates estretes. I l’última de les causes principals és la pràctica d’esport.
En aquest context, Pérez-Bonfils recomana a qualsevol farmacèutic que vulgui integrar ortopèdia a la farmàcia, “crear un espai de cura del peu ben definit, i amb diversos elements, per saber quina solució donar en cada cas i per quin motiu”. Segons la farmacèutica “començar per aquí és una aposta segura“.
Tipus de plantilles i recomanacions
En la part més pràctica de la jornada, els assistents van tenir l’oportunitat d’entrar en contacte amb el producte. Pérez-Bonfils va repartir entre els presents uns mostraris de plantilles per ensenyar el tipus de producte que es pot demanar des de la farmàcia. Es van mostrar diferents models segons la forma del peu, la trepitjada, els factors de risc o el nivell de confort que es precisa. “En ortopèdia, tocar i provar el producte que recomaneu és essencial”, va recordar l’experta.
Amb la col·laboració de:
Altres publicacions d’interès:
- La cura del peu en l’àmbit de l’oficina de farmàcia (Abril 2022)
- El COFB i la Universitat de Barcelona inauguren la VII edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics, que s’imparteix per primera vegada en modalitat híbrida (Octubre 2021)
- Aprofundint en les patologies de l’extremitat inferior i les solucions amb ortesis (Juny 2021)