Durant els mesos de gener i febrer, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la formació “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials [Nivell 1]”, amb el patrocini de Pranarôm. El curs va ser impartit per dos especialistes en olis essencials, la farmacèutica i especialista en fitoteràpia, Matilde García, i el farmacèutic i responsable de comunicació científica de Pranarôm, Alfredo Quevedo.
Els objectius de la formació, de sis sessions de durada, van ser conèixer els fonaments d’ús i d’aplicació dels olis essencials, saber com utilitzar-los en funció de l’afecció, com aplicar-los com a eina fitoterapèutica i quines són les vies d’administració i les posologies per evitar efectes adversos.
Conceptes bàsics per diferenciar l’essència de l’oli essencial
La farmacèutica Matilde García va introduir els conceptes bàsics per diferenciar l’essència de l’oli essencial, així com els criteris i el control de qualitat i els mètodes d’extracció d’aquests. Segons va explicar l’especialista en fitoteràpia, “una essència és una barreja complexa de molècules lipòfiles, liposolubles i de baix pes molecular que té una acció terapèutica. Mitjançant un mètode específic d’extracció de les essències s’aconsegueix l’oli essencial, que conserva les mateixes qualitats”. En canvi, un oli essencial “és una barreja complexa, que pot tenir entre 100 i 150 components diferents, és lipòfil, liposoluble i de baix pes molecular. El fet que sigui de baix pes molecular és rellevant i és una de les característiques que fan que els olis siguin tan especials, ja que penetren molt fàcilment en el lloc d’acció i tenen una acció terapèutica”, va assegurar la farmacèutica.
García va especificar per quines vies d’administració s’aconsella aplicar els olis essencials: “per via tòpica, oral, inhalatòria, olfactiva, difusió atmosfèrica, entre altres vies”. També va remarcar quines són les precaucions d’ús i els principals riscos i recomanacions per a embarassades i nens.
En les sessions posteriors del curs, el farmacèutic Alfredo Quevedo va detallar les principals afeccions que presenten els usuaris a la farmàcia comunitària, els olis essencials més adequats en cada cas, així com les principals aplicacions pràctiques en cadascuna de les afectacions.
Olis essencials segons l’afecció
En relació amb les afeccions relacionades amb la infectologia, Quevedo va esmentar quins són els mecanismes d’acció de les propietats antibacterianes, antivirals, antifúngiques i antiparasitàries dels olis essencials. També va repassar l’acció infecciosa dels olis essencials, el diagrama de les famílies bioquímiques, les famílies bioquímiques antiinfeccioses, els olis essencials antiinfecciosos i les principals aplicacions pràctiques. Pel que fa al sistema respiratori, el farmacèutic va apuntar quins són els olis essencials expectorants i mucolítics, els antial·lèrgics i les principals aplicacions pràctiques.
Per tractar amb olis essencials el sistema circulatori, Quevedo va mencionar els olis essencials que actuen sobre la circulació venosa i capil·lar, la gestió de les alteracions de la tensió arterial i les principals aplicacions pràctiques. Pel que fa a les afeccions del sistema digestiu, va exposar quins són els olis essencials digestius, el quadre general, els antiespasmòdics, els carminatius, altres olis eupèptics, antiemètics i depuratius. També va fer èmfasi en la importància sanitària de les cures depuratives i en les principals aplicacions pràctiques. En afeccions dermatològiques, el responsable de comunicació científica de Pranarôm va repassar els principals actius en dermatologia pel que fa als olis essencials, el quadre general d’olis per a tractar aquesta patologia, els olis essencials antiinfecciosos, antiinflamatoris, analgèsics, antipruriginosos, tònics cutanis, cicatritzants i les principals aplicacions pràctiques. Finalment, el farmacèutic va abordar els olis essencials relaxants, estimulants, els que afavoreixen la concentració i la memòria, les principals publicacions científiques i les aplicacions pràctiques.
Usos i aplicacions dels olis en el maneig del dolor
Al mes de febrer, també es va realitzar la formació “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials en el maneig del dolor [Nivell 2]”, amb el patrocini de Pranarôm. Les dues sessions d’aquesta activitat, les va dur a terme un dels docents del curs de Nivell 1, el farmacèutic i especialista en olis essencials, Alfredo Quevedo.
L’objectiu va ser adaptar els coneixements adquirits els cursos de base d’olis essencials als diversos tipus de dolor, fent èmfasi en l’atenció farmacèutica.
A la formació, el farmacèutic es va centrar en les definicions bàsiques de dolor, tipus de dolor i la valoració del dolor. També va especificar quines són les principals famílies bioquímiques d’olis essencials amb activitat analgèsica i les publicacions científiques recents que avalen el tractament del dolor i la inflamació per alleugerir la simptomatologia.
Quevedo va detallar quin és el tractament amb olis essencials més adient per tractar: dolors osteomusculars periartritis, artrosis, gota, tendinitis, epicondilitis, contractures musculars, torticolis, rampes i fasciïtis plantar; dolors associats al sistema nerviós per cefalea, neuràlgies, ciàtica i fibromiàlgia; dolors per infeccions com l’odontàlgia, gingivitis, flegmons, sinusitis, otitis i herpes zòster; dolors digestius causats per còlon irritable, malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, dolor associat a gasos i còlic del lactant; dolors en ginecologia com dolor menstrual i dolor associat al part; o dolors associats a les cures pal·liatives.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- Farmacèutics i farmacèutiques aprofundeixen en la fitoteràpia, abordant els usos i aplicacions dels olis essencials en pediatria (Març 2022)
- Nova formació sobre usos i aplicacions dels olis essencials en la fitoteràpia (Febrer 2022)
- Fitoteràpia: Usos i aplicacions dels olis essencials en embaràs i lactància (Nivell 2) (Febrer 2021)