Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmacèutics comunitaris s’actualitzen al COFB en el maneig de dispositius d’administració d’insulines

Farmacèutics comunitaris s’actualitzen al COFB en el maneig de dispositius d’administració d’insulines

22 març 2023

El passat 1 de març, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar el “Taller d’insulines i dispositius d’administració”, amb el patrocini de Novo Nordisk. La farmacèutica comunitària, experta en atenció farmacèutica i farmàcia assistencial, a més de fundadora de Farmaval, Cristina Lucas, va impartir el taller dirigit a farmacèutics comunitaris.

L'experta en atenció farmacèutica durant la seva intervenció.
L’experta en atenció farmacèutica durant la seva intervenció.

Els objectius del curs van ser obtenir una visió actualitzada de les insulines disponibles i del maneig dels diferents dispositius, conèixer les característiques dels dispositius, com funcionen i com fer-ne un ús correcte, i saber intervenir adequadament i donant valor en cada dispensació.

Cristina Lucas va iniciar el taller fent un breu repàs de les generalitats de les insulines. Va exposar què és la diabetis, “una malaltia metabòlica crònica que implica un augment de glucosa en sang (glucèmia). S’hi veu implicada una hormona, la insulina, que la segrega les cèl·lules beta del pàncrees. Bàsicament, el que fa la insulina és ajudar al fet que el sucre entri la a la cèl·lula i es pugui utilitzar a nivell energètic i evitar que tinguem aquests nivells alts d’insulina”.

La farmacèutica va comentar que aquesta “patologia és complicada” i que per controlar-la hi ha 42 variables que afecten la diabetis, “un pacient diabètic depèn d’uns quants paràmetres que afectaran en els seus nivells de glucèmia: l’exercici físic, els canvis dietètics, els viatges, les malalties, l’estrès, la temperatura corporal, la ingesta d’alcohol, el tabac, els fàrmacs, situacions clíniques puntuals, entre altres”.

Classificació, conservació i tipologies de plomes

Pel que fa a la classificació d’insulines, Lucas va explicar que hi ha tres grans criteris, segons: l’estructura, humana o anàlegs; la farmacocinètica, ràpida, intermèdia, perllongada o barreges; i els sistemes d’administració, vials, cartutx, smart pen, plomes, bomba infusió, etc. Sobre la conservació dels dispositius d’administració d’insulines, la farmacèutica va recomanar conservar les no encetades a la nevera (2 °C i 8 °C), les encetades a temperatura ambient fins a 28 °C i fins a un màxim de 4-8 setmanes segons la fitxa tècnica i va aconsellar no congelar-les.

En referència a la classificació dels dispositius d’insulina, l’experta en farmàcia assistencial va diferenciar entre les plomes d’un sol ús , les plomes amb cartutx . També va repassar altres dispositius com els cartux; el Pumcart, per bomba d’insulina; o el pegat de monitoratge de glicèmia. Durant la formació, tots els assistents van comptar amb un lot complet d’insulines, amb el qual van fer les pràctiques.

Intervenció des de la farmàcia comunitària

Sobre la intervenció i atenció al pacient des de la farmàcia comunitària, Lucas va detallar quins pacients acudiran: “ens podem trobar amb pacient amb diabetis tipus 1; diabètics amb un diagnòstic d’hemoglobina aplicada per sobre de nou; pacients amb alt fracàs terapèutic amb altres antidiabètics, que ja han fet l’escalat de doble o triple teràpia i, tot i això, no es controlen el sucre; pacients amb diabetis per embaràs; diabetis estacional; descompensacions hiperglucèmiques agudes, sobretot en el tipus 2 que estan mal controlats; pacients amb altres malalties intercurrents, en què el pacient no és diabètic, però a causa d’altres patologies que té, acaba descontrolant-se el nivell del sucre i també per determinats fàrmacs, hi ha pacients que amb radioteràpia i amb segons quins tractaments oncològics també arriben a veure’s descompensats durant un temps els nivells de sucre”.

Finalment, Lucas va compartir alguns aspectes que cal tenir en compte en les dispensacions des de l’oficina de farmàcia com saber des de quan es punxa el pacient, si utilitza ploma, si tenen lipohiperdistròfies o lipoatròfies, les agulles, el glucagó, la conservació i l’hemoglobina glicada.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal