Estàs aquí: Inici > Destacats > Actualització farmacoterapèutica en medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA)

Actualització farmacoterapèutica en medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA)

29 març 2023

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la nova formació “Actualització farmacoterapèutica en medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA)”, amb el patrocini d’AbbVie, Gilead, Janssen i Sandoz. El curs, dividit en setze sessions entre gener i març, va ser dirigit per Santiago Grau, cap de l’Àrea del Medicament del Parc de Salut Mar, i per Olivia Fernández, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar.

La secretària del COFB, Aina Surroca, en un moment de la presentació junt amb una de les directores del curs, Olivia Fernández, acompanyada del docent Hernando Knobel.
La secretària del COFB, Aina Surroca, en un moment de la presentació junt amb una de les directores del curs, Olivia Fernández, acompanyada del docent Hernando Knobel.

Els objectius del curs, que va comptar amb més de 220 inscripcions, van ser formar als farmacèutics sobre els aspectes rellevants dels medicaments d’ús hospitalari per tenir una visió global del tractament farmacològic dels pacients, aprofundir en els tractaments d’elecció per a les diferents patologies, en el coneixement de les guies de pràctica clínica i en els problemes relacionats amb la medicació (PRM), tant interaccions com reaccions adverses.

Els MHDA en les diferents patologies

En les sessions formatives es va abordar tot el que el farmacèutic ha de saber sobre els MHDA per fer una correcta atenció farmacèutica, ja que molts pacients, que reben medicaments dispensats pels Serveis de Farmàcia Hospitalària, presenten pluripatologia i prenen altres medicaments dispensats des de la farmàcia comunitària. D’aquesta manera el farmacèutic comunitari va conèixer les noves teràpies per fer un correcte seguiment farmacoterapèutic i contribuir en millorar l’adherència, a través de ponències a càrrec de professionals de l’Hospital del Mar del consorci Parc de Salut Mar.

VIH i malalties reumàtiques

Les dues primeres sessions del curs es van centrar en els tractaments per al virus d’immunodeficiència humana (VIH) i van comptar amb les intervencions del cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses, Hernando Knobel, i de la farmacèutica del Servei de Farmàcia, Marta de Antonio Cuscó.

Primera fila, d’esquerra a dreta: Hernando Knobel i Marta de Antonio Cuscó. Segona fila, d’esquerra a dreta: Carolina Pérez i Jordi Momfort.
Primera fila, d’esquerra a dreta: Hernando Knobel i Marta de Antonio Cuscó. Segona fila, d’esquerra a dreta: Carolina Pérez i Jordi Momfort.

En les dues sessions posteriors, es van abordar quins són els medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria pel que fa a les malalties reumàtiques, concretament es va tractar, en primer lloc, l’espondiloartropaties i l’artritis psoriàsica amb les ponències del cap del Servei de Reumatologia, Jordi Momfort, i la farmacèutica, Núria Carballo; i, en segon lloc, en una sessió posterior, la metgessa adjunta a la secció de reumatologia, Carolina Pérez, i Carballo, van parlar sobre l’artritis reumatoide.

Dermatologia i malalties neurològiques

En dermatologia, es van tractar dues patologies: la psoriasi i la dermatitis atòpica. Sobre la psoriasi van intervenir la metgessa adjunta a la secció de dermatologia, Marta Ferran, i la farmacèutica del Servei de Farmàcia, Elena Colominas. La farmacèutica també va participar en la sessió posterior sobre dermatitis atòpica amb la dermatòloga, Laia Curto.

Primera fila, d’esquerra a dreta: Marta Ferran i Laia Curto. Segona fila, d’esquerra a dreta: Elisa Cuadrado i Elvira Munteis.

Pel que fa al tractament amb MHDA en malalties neurològiques, per una banda, la neuròloga responsable de la Unitat de Cefalees, Elisa Cuadrado, i la farmacèutica del Servei de Farmàcia, Marta de Antonio Cuscó, es van centrar en la migranya; i, per altra banda, la metgessa adjunta a la secció de neurologia i neurofisiologia, Elvira Munteis, juntament amb Cuscó, van abordar el tractament per a l’esclerosi múltiple i l’ELA.

Malalties respiratòries i malalties digestives

Dues de les sessions del mes de febrer van ser sobre les malalties respiratòries, concretament, la primera, sobre l’asma que va anar a càrrec de la metgessa adjunta a la secció de pneumologia, Mª Pilar Ausín, i la farmacèutica del Servei de Farmàcia, Mª Eugenia Navarrete. La farmacèutica també va intervenir en la sessió posterior sobre la fibrosi pulmonar, que va comptar amb la metgessa adjunta a la secció de pneumologia, Eva Balcells.

Primera fila, d’esquerra a dreta: Mª Pilar Ausín i Eva Balcells. Segona fila, d’esquerra a dreta: Lucia Márquez i Montse Garcia.
Primera fila, d’esquerra a dreta: Mª Pilar Ausín i Eva Balcells. Segona fila, d’esquerra a dreta: Lucia Márquez i Montse Garcia.

Sobre la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa van fer una ponència la cap de secció de Gastroenterologia i responsable de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal, Lucia Márquez, i, de nou, Elena Colominas. En una segona jornada, també sobre patologies digestives, la cap de secció d’Hepatologia, Montse García, i Colominas van comentar quins són el MHDA per a l’hepatitis B i C.

Malalties nefrològiques i hormona del creixement

La metgessa adjunta del Servei de Nefrologia, Laia Sans, i la farmacèutica, Elena Colominas, van aprofundir en els tractaments per a les malalties nefrològiques.

Primera fila, d’esquerra a dreta: Laia Sans i Elena Colominas. Segona fila, d’esquerra a dreta: Sandra Ortigosa i Núria Carballo.
Primera fila, d’esquerra a dreta: Laia Sans i Elena Colominas. Segona fila, d’esquerra a dreta: Sandra Ortigosa i Núria Carballo.

En una altra sessió, celebrada a principis de març, Sandra Ortigosa, metgessa adjunta d’hospitalització, urgències i endocrinologia de la secció de pediatria i Nuria Carballo, farmacèutica del Servei de Farmàcia, van realitzar la sessió sobre els MHDA en l’hormona de creixement.

Hipercolesterolèmia i tractament oncològic – hematològic oral

La segona setmana de març, es van dur a terme les dues darreres sessions. La primera sobre la hipercolesterolèmia en què va intervenir el responsable de la Unitat de Lípids, Juan Pedro Botet, i la farmacèutica, Mª Eugenia Navarrete.

Primera fila, d’esquerra a dreta: Juan Pedro Botet i Mª Eugenia Navarrete. Segona fila: Xènia Fernández.
Primera fila, d’esquerra a dreta: Juan Pedro Botet i Mª Eugenia Navarrete. Segona fila: Xènia Fernández.

La segona, i última sessió del curs, va anar a càrrec de la farmacèutica del Servei de Farmàcia, Xènia Fernández, que va centrar-se en el tractament Oncològic-Hematològic Oral

Valoració dels directors de la formació en MHDA

Els directors del curs Santiago Grau, cap de l’Àrea del Medicament del Parc de Salut Mar, i Olivia Fernández, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar, van valorar molt satisfactòriament la formació, ja que es va “transmetre de forma intel·ligible la informació essencial sobre les diverses síndromes i tractaments en els quals la MHDA està implicada”.

Santiago Grau presentant una de les sessions de la formació “Actualització farmacoterapèutica en MHDA".
Santiago Grau presentant una de les sessions de la formació “Actualització farmacoterapèutica en MHDA”.

Pel que fa al feed back dels participants, els directors van comentar que “ens ha donat a conèixer que els farmacèutics comunitaris estan interessats en assumir un major grau d’implicació en el seguiment de la medicació extrahospitalària, per tal d’evitar interaccions i efectes adversos. D’aquesta manera, aquests professionals els podrien detectar i transmetre als farmacèutics hospitalaris”. Finalment, van valorar molt positivament la inclusió de diversos casos clínics durant les diferents sessions, que van donar lloc a “una elevada participació per part dels assistents”.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal