Estàs aquí: Inici > Destacats > Novetats en la prevenció de la cistitis: coneixent el primer medicament a base de nabiu vermell

Novetats en la prevenció de la cistitis: coneixent el primer medicament a base de nabiu vermell

13 abril 2023

El passat 29 de març, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la conferència “Primer medicament a base de nabiu vermell per a la prevenció de cistitis”, amb el patrocini d’Atika Pharma. La conferència, moderada pel vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, va anar a càrrec del cirurgià del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Vic i d’Uros Associats, José Antonio Bellido; del farmacèutic i doctor en Biomedicina del departament mèdic d’Adventia-Atika Pharma, Juan Ferragud; i de la farmacèutica i nutricionista, Marta Ibáñez.

D’esquerra a dreta: Juan Ferragud, Josep Allué, José Antonio Bellido i Marta Ibáñez.

Els objectius de la conferència van ser repassar l’etiopatogènia i fisiopatologia de la cistitis, revisar el tractament indicat per a aquesta afecció, conèixer el principi actiu del nabiu vermell, saber quina és la pauta, la dosis i la durada del tractament per a la prevenció i millorar el consell farmacèutic.

El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, va introduir la xerrada sobre el primer medicament a base de nabiu vermell per a la prevenció de cistitis, “un medicament que segueix una sèrie de requisits de qualitat, seguretat i eficàcia degudament demostrats”. Segons Allué “és molt important perquè ens permet donar una indicació i un consell farmacèutic de gran nivell”.

Etiopatogènia, tractament i prevenció de la cistitis

En primer lloc, el cirurgià del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Vic i d’Uros Associats, José Antonio Bellido, va parlar de l’etiopatogènia, el tractament i la prevenció de la cistitis. Bellido va fer un repàs d’algunes guies clíniques, de la microbiota urinària, del sistema urinari masculí i femení i es va centrar en les infeccions del tracte urinari (ITU). En concret, va exposar quines són les causes de les ITU, els agents causants i la classificació, segons la localització i la gravetat. Pel que fa a la localització, va diferenciar entre les que afecten el tracte urinari inferior com la cistitis, la uretritis o la prostatitis; i les que afecten el tracte urinari superior com la pielonefritis.

José Antonio Bellido en un moment de la seva intervenció.
José Antonio Bellido en un moment de la seva intervenció.

Les infeccions d’orina són un problema molt freqüent, sobretot en dones”, va assegurar Bellido. El doctor va comentar que hi ha “un ventall molt gran” de tractaments per a les infeccions de tracte urinari, però que sempre es realitzen mitjançant antibiòtics. Pel que fa a la prevenció, el doctor va especificar que les ITU es poden prevenir amb mesures higièniques, vacunació, antibiòtics o amb nabius vermells. Sobre els nabius, va compartir diversos estudis sobre l’eficàcia d’aquests en la reducció del risc d’infeccions d’orina recurrents i va confirmar que “l’eficàcia dels nabius vermells està demostrada” i que “són efectius si es garanteix la presència de 36 mg de PAC”. En aquest sentit, va dir que “cap altre principi actiu està recomanat per les principals societats urològiques internacionals per a la prevenció de cistitis”.

Primer medicament per a la prevenció de la cistitis a base de nabiu vermell

El farmacèutic i doctor en Biomedicina del departament mèdic d’Adventia-Atika Pharma, Juan Ferragud, va focalitzar la seva ponència en el principi actiu del primer medicament a base de nabiu vermell per prevenir la cistitis. El farmacèutic va mostrar una advertència de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) que posava de manifest que “s’ha de tenir precaució al comparar ‘nabius’, ‘bioactius de nabius’, PAC de nabius o PAC-A, ja que segons el mètode de quantificació o les normes aplicades per al mateix poden donar lloc a la pràctica a diferents qualitats i quantitats de principis actius”. En la seva exposició, Ferragud va detallar què són les proantocianidinas o PAC, quines tipologies hi ha (PAC-A i PAC-B), les diferències entre les PAC-A solubles i les PAC-A insolubles i com es quantifiquen les PAC-A solubles en els nabius vermells.

Juan Ferragud durant la seva exposició.
Juan Ferragud durant la seva exposició.

Sobre el medicament a base de nabius vermells, el doctor va comentar que està “indicat per prevenir la recurrència d’infeccions agudes no complicades del tracte urinari inferior en dones adultes”. Es tracta d’un medicament de qualitat farmacèutica que garanteix la presència de 36 mg de proantocianidinas calculades com PAC A2, l’ús del nabiu vermell ha demostrat la seva seguretat en multitud d’estudis clínics i està subjecte a protocols de farmacovigilància que garanteixen el control de la seva seguretat.

Maneig de la cistitis a l’oficina de farmàcia

En darrer lloc, va intervenir la farmacèutica i nutricionista, Marta Ibáñez, que va explicar com manejar la cistitis des de l’oficina de farmàcia, una patologia que pateixen “dues de cada tres dones amb freqüència”. Ibáñez va exposar dos escenaris amb els quals es pot trobar un farmacèutic a l’oficina de farmàcia, en relació amb la cistitis: per una banda, un pacient que acudeixi amb recepta mèdica i, per altra banda, un pacient que formuli una consulta.

Marta Ibáñez en la seva intervenció sobre el maneig de la cistitis a l'oficina de farmàcia.
Marta Ibáñez en la seva intervenció sobre el maneig de la cistitis a l’oficina de farmàcia.

En el cas que acudeixi un pacient amb recepta mèdica, aquesta serà o d’antibiòtics, ja que les infeccions urinàries es tracten sempre amb antibiòtic, o del medicament a base de nabiu vermell. En el cas que el pacient acudeixi per fer una consulta a l’Oficina de Farmàcia, Ibáñez va recomanar: si és per molèsties en orinar, “remetre sempre a urgències”; si la persona té historial de cistitis, “prendre el medicament de nabius vermells per a prevenir”; en el cas de confirmació d’infecció d’orina, “es pot compaginar el tractament amb el medicament de nabius”; i finalment, si el pacient acut per prevenir les infeccions, “es pot pautar un tractament preventiu amb el medicament de nabiu vermell, beure abundant aigua, orinar sovint i després de tenir relacions sexuals, neteja diària amb gels d’higiene íntima i evitar l’estrenyiment.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal