Els dies 13, 18 i 20 d’abril, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va dur a terme la formació “Fitoteràpia i complements alimentosos en les diferents etapes de la vida de la dona”, amb el patrocini d’A. Vogel, Exeltis i Theramex. La formació es va dividir en tres etapes de la vida de la dona: en l’adolescència i joventut; en la fertilitat, l’embaràs i la lactància; i en la menopausa. El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Alluè, i la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, van coordinar les sessions.
Els objectius de la formació, de tres dies de durada, van ser comprendre els canvis fisiològics que es produeixen al llarg de la vida de la dona, dominar la fitoteràpia i els complements alimentosos indicats davant de cada problema de salut en funció de l’etapa, reconèixer les interaccions i les contradiccions, donar el millor consell i realitzar correctament la recomanació d’hàbits i estils de vida saludables.
Adolescència i joventut
La primera sessió, celebrada el 13 d’abril, va centrar-se en l’adolescència i la joventut. Per fer-ho, va intervenir el ginecòleg de la Clínica Diatros, Rafael Sánchez, per oferir el punt de vista mèdic en cada una de les etapes, en aquest cas en l’adolescència. El ginecòleg va comentar que “tot el que passa en l’època de l’adolescència pot ser un mirall del que pot passar en el moment de la transició de l’etapa de la menopausa”, ja que és una etapa de canvis, fluctuacions hormonals i estats anímics. En l’adolescència hi ha algunes noies que pateixen alguns canvis, trastorns i patologies.
Seguidament, la farmacèutica i directora tècnica d’A. Vogel, Montse Parada, va compartir les plantes i els complements alimentosos més adequats per a l’adolescència femenina i va especificar les accions farmacològiques, les indicacions, les contradiccions i les precaucions de cadascuna. “A vegades el tractament amb plantes, vitamines i minerals i altres substàncies són una solució d’ajuda en la dieta”, va assegurar Parada.
Fertilitat, embaràs i lactància
El 18 d’abril va tenir lloc la segona jornada sobre fertilitat, embaràs i lactància. En la primera part, Rafael Sánchez va oferir consells que poden ser efectius abans de la concepció per proporcionar l’atenció adequada pel que fa a la dieta, al consum d’alcohol, el tabac, les medicacions, l’abús de substàncies i els factors ambientals. També va comentar que cal assessorar a les dones amb informació precisa i pràctica sobre l’àcid fòlic per prevenir defectes del tub neural i explicar per què totes les dones en edat reproductiva han de rebre suplements polivitamínics.
En la segona part, va intervenir la farmacèutica comunitària i fundadora de Saludability, Inma Riu, que va explicar els complements alimentosos durant la fase preconceptiva, l’embaràs i la lactància i en la importància del consell farmacèutic.
Segons Riu, durant l’embaràs “un bon estat nutricional de la mare és essencial per al bon desenvolupament del fetus”, per això va exposar com abordar la suplementació des de l’oficina de farmàcia en els diferents estats de la dona en aquesta etapa: en la fase preconceptiva, embarassada o en lactància. També va compartir els complements i les casuístiques en què es recomanen en l’embaràs i en el cas de tenir anèmia, hipotiroïdisme o diabetis.
Menopausa
El darrer dia de formació, el 20 d’abril, el ginecòleg, Rafael Sánchez va parlar sobre l’etapa de la menopausa, que situa al voltant dels 51 anys. “Hi ha un percentatge de dones que passen aquesta etapa perfectament, però a gairebé un 20% de dones, els símptomes de la menopausa els hi suposa una pèrdua de la qualitat de vida”, va revelar Sánchez. En aquest sentit, el doctor va comentar que la menopausa no es pot tractar perquè és fisiològica, però els símptomes sí. Sánchez va detallar els canvis fisiològics que comporta i alguns dels símptomes atribuïbles com: símptomes vasomotors, sequedat vulvovaginal, trastorns del son, disfunció sexual, efectes en la pell i el cabell, dolor articular, efectes en l’humor, depressió i efectes en el pes corporal.
Finalment, la farmacèutica comunitària, especialista en Farmàcia industrial i galènica diplomada en Fitoteràpia, M. José Alonso, va compartir complements alimentosos per a la simptomatologia vasomotora. Per una banda, la farmacèutica va exposar els mecanismes d’acció, els actius, la dosis diària i les precaucions dels fitoestrògens com les isoflavones (soja, trebol vermell i llúpol) i lignans (lli); i de les substàncies vegetals no fitoestrogèniques com la cimicífuga, el pol·len, la sàlvia i l’onagre.
Per altra banda, va mostrar quines són les espècies vegetals amb acció sobre l’estat d’ànim com l’hipèric, la rhodiola rosea i el safrà; les espècies vegetals amb acció sobre el SNC com la passiflora, la valeriana, l’arç blanc, la melissa, la lavanda, el llúpol, la bufera, entre d’altres. La farmacèutica també va abordar els complements pels trastorns del desig sexual, pel sistema osteoarticular i per a la síndrome metabòlica.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: