Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmacèutics i farmacèutiques aprofundeixen en el coneixement de la quercetina

Farmacèutics i farmacèutiques aprofundeixen en el coneixement de la quercetina

6 juny 2023

El passat 18 de maig el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la conferència “Tot el que no saps sobre la Quercetina”, amb el patrocini d’Indena. La formació va anar a càrrec del professor de química orgànica al Departament de Ciències del Fàrmac a la Universitat de Piemonte, Giovanni Appendino, i de la farmacèutica comunitària i especialista en Farmàcia Industrial i Galènica, María José Alonso. El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, va moderar i coordinar la sessió.

El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, presentant la formació.
El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, presentant la formació.

Els objectius de la conferència van ser saber diferenciar entre els diferents tipus de flavonoides, revisar les paradoxes de la quercetina, aprofundir en el coneixement i els beneficis d’aquest antioxidant, conèixer la pauta, la dosi i la durada de l’ús de la quercetina i millorar el consell farmacèutic.

El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, va introduir la formació fent una breu reflexió sobre la “qualitat de la fitoteràpia”: “sempre hem dit que és la peça clau, ja que si un producte té qualitat, pot tenir seguretat i, per tant, pot ser eficaç”. Allué va recalcar que el concepte “qualitat” continua sent “molt important”, però que, a més, ara “cal fixar-se en els ingredients”.

Què és la quercetina?

El professor de química orgànica, Giovanni Appendino, va iniciar la sessió explicant les problemàtiques de la quercetina des d’una òptica personal com terapèutica, ja que “és un tema molt complex”. Appendino va diferenciar entre les dues eres dels assajos nutricionals: l’era de la supervivència (1.800 al 1.940), en què destaquen els macronutrients essencials (minerals i les vitamines); i l’era del benestar (1.930 fins a l’actualitat), en què es posa el focus en els micronutrients no essencials com els probiòtics, els prebiòtics i els postbiòtics.

 El professor de química orgànica, Giovanni Appendino, en un moment de la seva intervenció.
El professor de química orgànica, Giovanni Appendino, en un moment de la seva intervenció.

Sobre la quercetina, el professor va assegurar que és el principal flavonoide de la dieta i un component comú en la dieta humana, que es pot trobar tant en plantes comestibles com cebes, enciams, espàrrecs, pomes i en el cafè com en el te verd, en el vi i la cervesa. També va comentar que “les diferents formes glucosidases de quercetina tenen una absorció diferent i s’associen a perfils diferents de fenòlics plasmàtics”.

Per acabar la seva intervenció, entres d’altres aspectes, Appendino va indicar que la quercetina es pot formular com un ingredient únic o combinat amb altres: “segons la indicació de la quercetina, s’han desenvolupat associacions populars com la curcumina, que té activitat antiinflamatòria; el nabiu, que és antioxidant; la vitamina C, que també és antioxidant; entre d’altres com aminoàcids ramificats, flavonoides cítrics, enzims vegetals, magnesi, zinc o vitamina D“.

Aplicacions pràctiques de la quercetina

Seguidament, va intervenir la farmacèutica comunitària, María José Alonso, que va compartir quines són les aplicacions pràctiques, basades en l’evidència, de la quercetina. En aquest sentit, en primer lloc, va explicar que els assajos amb aquest antioxidant conclouen que “redueix els símptomes locals després d’una reacció al·lèrgica”, també “està validada vers els pòl·lens i al·lèrgens domèstics comuns”, “ha demostrat ser un suport per al tractament de l’asma i millora la funció respiratòria reduint la necessitat de medicació de rescat”.

 La farmacèutica comunitària, María José Alonso, durant la conferència.
La farmacèutica comunitària, María José Alonso, durant la conferència.

En segon lloc, Alonso va recalcar el potencial que ha demostrat la quercetina com a “coadjuvant en la reducció del risc d’infecció per virus d’influència A” i en el total de dies de malaltia i gravetat de les infeccions del tracte respiratori superior. I va afegir que “en dosis de 500 mg, dues o tres vegades al dia, també ha mostrat efectes positius en la COVID-19”.

En tercer lloc, la farmacèutica va assegurar que “les investigacions realitzades fins al moment avalen l’ús de la quercetina com a agent senolític i que és eficaç en l’eliminació de cèl·lules senescents”. Segons Alonso, “la senescència accelera la progressió de la inflamació i el potencial senolític de la quercetina pot trencar el cercle viciós entre cèl·lules senescents i el creixement viral”. Finalment, la farmacèutica va referenciar nous estudis que demostren que aquest antioxidant també és beneficiós en nutrició esportiva i en salut ocular.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal