Estàs aquí: Inici > Destacats > Dermocosmètica: com podem potenciar els principals segments de la categoria a l’oficina de farmàcia

Dermocosmètica: com podem potenciar els principals segments de la categoria a l’oficina de farmàcia

7 juliol 2023

Els dies 13 i 20 de juny es va celebrar la formació “Dermocosmètica: com potenciar els principals segments de la categoria a l’oficina de farmàcia”, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) amb la col·laboració de Pierre Fabre. Va comptar amb la participació d’Isabel Carbonell, Training&Advice director de Pierre Fabre; Soledad Reparaz, responsable de formació de la Pierre Fabre Academy; Sara Palacios, Lea Rodríguez i Blanca Roure, farmacèutiques formadores de la mateixa acadèmia; i Carlos Jiménez, farmacèutic expert en la gestió digital de la farmàcia comunitària. Les jornades van ser coordinades i presentades per Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB , en un moment de la presentació de l'activitat.
Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB , en un moment de la presentació de l’activitat.

Els objectius de la formació es van centrar en com fer una correcta recomanació dermocosmètica, potenciar la categoria i revisar els  protocols d’actuació davant les consultes bàsiques sobre acne, caiguda capil·lar i fotoprotecció. Es va aprofundir en el coneixement dels principals actius democosmètics antiaging, les seves tendències actuals. Més enllà dels aspectes tècnics, també es va abordar la comunicació eficaç a través dels nous canals digitals.

Recomanació cosmètica, antiedat i fotoprotecció

La primera jornada va començar amb la presentació de Soledad Reparaz, centrada en la recomanació farmacèutica. Va començar amb un repàs de diferents conceptes bàsics relacionats amb la dermatologia. Aquesta introducció va girar al voltant dels diversos tipus de pell, així com les seves diferències i estats cutanis. Posteriorment, des d’un vessant més pràctic, la responsable de formació de Pierre Fabre Academy, va compartir les tècniques de venda més recomanables en aquest àmbit.

Soledad Reparaz a l'inici de la seva xerrada.
Soledad Reparaz a l’inici de la seva xerrada.

El segon mòdul, de la mà de Lea Rodríguez, es va centrar en la cosmètica antiedat i els principals actius cosmètics amb evidència científica que són tendència. “Actualment, l’antiaging és la categoria número 1 en dermocosmètica. En dades de 2021 va suposar un 15,23% de les vendes del sector”, va indicar. Rodríguez va assenyalar que “conèixer les propietats i ús de la vitamina C, de la niacinamida, l’àcid hialurònic o els retinoides, entre altres actius destacats, és important a l’hora de fer una correcta recomanació dermocosmètica”, però també “és rellevant aprendre a comunicar de manera eficaç i conèixer tècniques de venda”. Va recordar que “el 60% de les decisions de compra es prenen des de casa. Per potenciar el 40% restant es poden fer servir tècniques com la presentació de productes “estrella” o estratègies de la venda creuada”.

 Lea Rodríguez durant la presentació del seu mòdul sobre cosmètica antiedat.
Lea Rodríguez durant la presentació del seu mòdul sobre cosmètica antiedat.

La comunicació a través de les xarxes socials va ser un dels punts claus de la xerrada, ja que “són una eina molt important per connectar de manera més fàcil amb els nostres clients“. Per Rodríguez, les claus per tenir èxit en aquesta comunicació són “oferir contingut de qualitat, a partir d’un format proper, incloure informació tècnica fàcil d’entendre i aportar consell expert des de l’experiència personal”.

En la següent xerrada, Isabel Carbonell va parlar sobre l’evolució de la fotoprotecció. La presentació es va centrar en dos aspectes: actualitzar-se en la subcategoria solar i potenciar el paper del farmacèutic en la fotoeducació. Segons Carbonell, el món de la fotoprotecció és un dels sectors més importants en dermocosmètica, sol compartir amb l’antiaging el primer o segon lloc dels més venuts i el 2021 va suposar el 14,61% de les vendes de la categoria dermo. Va recordar que “el sol no se’n va mai de vacances i és el responsable del 80% de l’envelliment” i que, per tant, “el fotoprotector no és només un producte estacional, ja que també és un bon producte antiedat i un aliat per a la prevenció del càncer de pell”.

Isabel Carbonell en l'exposició de la conferència sobre fotoprotecció.
Isabel Carbonell en l’exposició sobre fotoprotecció.

Carbonell també va abordar l’ecosostenibilitat. Un dels principals problemes dels fotoprotectors és que afecten el fons marí i va alertar que “cada any van a parar 25.000 tones de crema solar als oceans. De mica en mica, però, la indústria va prenent consciència del seu impacte i busca solucions en fórmules i packs ecoconcebuts”.

Caiguda capil·lar i acne

Sara Palacios va iniciar la segona jornada de la formació amb una conferència sobre caiguda capil·lar, amb l’objectiu de treballar la categoria a través d’una recomanació eficaç i personalitzada. En primer lloc, va explicar com funciona la caiguda del cabell recordant que “es pot perdre cabell per diversos factors, però que es concentren principalment en dos tipus de caiguda”. Per una banda, “la reaccional, que té a veure amb factors concrets de la vida, com una temporada d’estrès, un postpart, medicaments o una malaltia” i per l’altra “la caiguda progressiva, que es deu a motius hormonals o hereditaris i que, a diferència de la reaccional, és irreversible”. Per poder fer una recomanació eficaç va afirmar que “és important saber quin tipus de caiguda té el pacient, i ho descobrirem fent les preguntes adients“.

Sara Palacios presentant el mòdul de caiguda capil·lar.
Sara Palacios presentant el mòdul de caiguda capil·lar.

Per gestionar la venda, Palacios va aconsellar tenir una barreja de marques, segments i de productes per poder arribar a tots els perfils de consumidors. “Hem de tenir molt present que no tots som iguals. Si, per exemple, t’acudeix un client molt compromès amb la sostenibilitat i el medi ambient, l’atraurà una marca amb valors de naturalitat. En canvi, si la persona transmet eficàcia, voldrà una marca que també ho sigui”.

L’última conferència, “Acne 360º”, va ser impartida per Blanca Roure i va comptar amb el suport de la doctora Alba Crespo. Roure va exposar que “l’acne evoluciona constantment i es deu a factors tant externs -clima o alimentació-, com interns -hormonals-“. Tot i afectar, sobretot, a adolescents, va compartir que “també prop del 40% de les dones adultes el pateixen”. La farmacèutica va recordar que l’acne és una patologia que “té un impacte psicològic, efectes físics i afecta la qualitat de vida del pacient. A l’hora de fer un tractament hem de tenir presents tots aquests aspectes”.

Blanca Roure presentant la conferència sobre acne.
Blanca Roure presentant la conferència sobre acne.

“En el 70% dels casos la patologia es considera lleu. Del 30% restant, un 20% es considera moderat i un 10%, intens, quan ja arriba a tenir nòduls, quists i cicatrius”. En qualsevol dels casos “hem de recomanar una rutina completa d’higiene, prevenció i tractament de la pell”, va concloure. Finalment, Roure va mostrar diferents tècniques de venda i amb relació a una comunicació eficaç, va afirmar que “és molt important tenir contacte directe amb el consumidor final, oferir xerrades informatives, utilitzar fulls d’assessorament i sempre acompanyar la venda amb consells“.

Farmàcies i digitalització

La xerrada de Carlos Jiménez, va oferir una mirada transversal al procés de digitalització de les farmàcies. A banda de donar eines per facilitar aquesta tasca, Jiménez es va centrar a fer entendre com funcionen els nous canals digitals i com s’han d’utilitzar per aconseguir una comunicació eficaç amb el client.

Carlos Jiménez a l'inici de la seva xerrada sobre digitalització.
Carlos Jiménez a l’inici de la seva xerrada sobre digitalització.

Amb la col·laboració:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal