Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova edició de la formació “La perforació del lòbul de l’orella a la farmàcia”

Nova edició de la formació “La perforació del lòbul de l’orella a la farmàcia”

3 novembre 2023

El passat 20 d’octubre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar una nova edició de la formació “La perforació del lòbul de l’orella a la farmàcia”, amb el patrocini de PRIM. El seminari va anar a càrrec de la farmacèutica i responsable de negoci de PRIM, Gema Garrigós.

La farmacèutica, Gema Garrigós, en un moment de la formació.
La farmacèutica, Gema Garrigós, en un moment de la formació.

Els objectius de la formació es van centrar en la perforació del lòbul de l’orella, l‘aplicació de les mesures higièniques i sanitàries posteriors per prevenir riscos tant del pacient com del personal, les cures posteriors a fer per prevenir reaccions adverses i la identificació dels possibles riscos associats que té el pacient.

La sessió, adreçada a farmacèutics comunitaris, tècnics i auxiliars en farmàcia i parafarmàcia, va ser presentada i coordinada per Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB. També va ser l’encarregada d’iniciar la formació abordant les qüestions legislatives a tenir presents en la realització d’aquesta activitat.

Qüestions legislatives a tenir en compte

La vocal de Dermofarmàcia va recordar que cada autonomia té la seva pròpia legislació respecte a les competències sanitàries i “a Catalunya ens regim per la llei decret 90/2008 del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya amb la qual es regulen totes les pràctiques de tatuatge, pírcings i pigmentació, així com quins són els requisits tècnics que han de tenir els locals que la realitzen”.

Marta Alcalde durant la seva intervenció sobre la legislació que empara aquest servei.
Marta Alcalde durant la seva intervenció sobre la legislació que empara aquest servei.

Alcalde va exposar la diferència entre pírcing i perforació del lòbul de l’orella explicant que el pírcing és el procediment de decoració del cos humà que consisteix en la perforació de qualsevol part del cos amb la finalitat de prendre en la mateixa objectes de metall o d’altres materials. D’aquesta definició s’exclou la perforació del lòbul de l’orella que es realitza amb sistemes de clavat i cordat de forma automàtica, amb material estèril i d’un sol ús. La perforació del lòbul de l’orella com que no és considerada un pírcing, és una pràctica que queda circumscrita a la farmàcia sempre que només es porti a terme la al lòbul, mai al cartílag.

Materials i preparació per a la perforació del lòbul de l’orella

Ja en el torn de la farmacèutica Gema Garrigós va posar en valor el servei de perforació del lòbul d’orella dins la farmàcia comunitària i la importància de disposar de les mesures adequades, l’espai adient i un sistema certificat i exclusiu de farmàcia. A continuació, va comentar com actualment la perforació del lòbul d’orella és tendència i és un servei molt sol·licitat a les farmàcies. “Es tracta d’un fenomen dinàmic, socialment acceptat” i del que va destacar que el seu públic ha canviat, “si abans la demanda eren nadons, ara ha canviat. El 75% de la demanda d’una perforació són persones grans, a partir de 14-15 anys” va indicar.

Tot i que a la farmàcia només es pot perforar el lòbul, Garrigós també va repassar l’anatomia i fisiologia de l’orella i va esmentar els tipus de pírcings més comuns: tragus, anti tragus, caracola, snug, daith, rook, industrial i helix.

Així mateix, la farmacèutica va parlar sobre els materials dels quals es fan ús a l’hora de fer perforacions. Va detallar els que són més necessaris com, per exemple, l’instrument de perforació, els casetes estèrils, un marcador d’ús tòpic, les arracades hipoal·lèrgiques i les arracades de perforació.

Les assistents  en un moment de la part pràctica de la formació.
Les assistents en un moment de la part pràctica de la formació.

A continuació va explicar la preparació prèvia per dur a terme la perforació. Va destacar aspectes com informar el client del procediment i de les possibles complicacions, l’autorització necessària quan es realitza a nadons o menors d’edat, l’estudi del model i l’arracada que vol el client, aconseguir que aquest estigui còmode i tenir preparats els materials necessaris per a la perforació, comprovant l’estat del lòbul per si té alguna cicatriu o protuberància. Després de l’exposició teòrica prèvia a la perforació, va mostrar de manera pràctica com executar-la a través de tres passos: netejar, marcar i perforar.

En aquesta part pràctica va oferir consells sobre la cura posterior i va alertar de les possibles complicacions que poden sorgir un cop feta la perforació com infeccions, reaccions al·lèrgiques i hemorràgies entre d’altres. La farmacèutica va posar èmfasi en seguir correctament les pautes higiènic-sanitàries perquè no apareguin aquest tipus de complicacions.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal