Estàs aquí: Inici > Destacats > El COFB acull una nova edició de la formació pràctica sobre ostomies

El COFB acull una nova edició de la formació pràctica sobre ostomies

5 desembre 2023

El passat 13 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la formació “Ostomies”, amb el patrocini de Hollister. La formació va anar a càrrec de Gemma Serra, infermera clínica i experta en estomateràpia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i de Patricia López, infermera estomaterapeuta de Hollister. La vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau, va coordinar la sessió, adreçada a farmacèutics i farmacèutiques.

Elena Palau en un moment de la seva presentació de la formació sobre les ostomies.
Elena Palau en un moment de la seva presentació de la formació sobre les ostomies.

La vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau, va presentar la formació sobre ostomies repassant què és una ostomia i les qüestions o preocupacions que genera aquesta operació quirúrgica als pacients. “Els farmacèutics i farmacèutiques poden ajudar molt als pacients ostomitzats”, va assegurar Palau. En aquest sentit, la vocal d’Ortopèdia va exposar que des de la farmàcia comunitària “podem donar consells claus perquè el pacient pugui confiar en la bossa i sàpiga quina és l’adequada per a ell i, en el cas que falti estoc, buscar una altra que sigui equivalent”. Alhora, va afegir que els farmacèutics/ques poden “detectar les necessitats del pacient amb altres productes sanitaris complementaris” i, en darrer lloc, “assessorar sobre les cures bàsiques de la pell de l’estoma del seu voltant amb productes complementaris que li puguin anar bé”.

A continuació, la infermera clínica i experta en estomateràpia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, Gemma Serra, va iniciar la formació assegurant que cal saber quines són les necessitats del pacient ostomitzat i quin és el seu problema “perquè si no, no podem incidir, no el podem ajudar”.

Sobre les persones ostomitzades

L’experta en estomateràpia va oferir algunes xifres en relació amb les persones ostomitzades. “Estem parlant d’un col·lectiu de 70.000 persones amb estoma a Espanya. És un col·lectiu gran, però movible, és a dir, els estomes no sempre són definitius perquè n’hi ha que es poden revertir: el 60% de les ostomies són temporals i el 40% definitives”, va indicar. Respecte a les causes, “un 80% són per càncer colorectal i un 8% per malalties inflamatòries intestinals”.

Seguidament, Serra va explicar que “la persona ostomitzada és aquella que mitjançant una intervenció quirúrgica se li ha practicat una obertura, que anomenarem estoma, d’una cavitat interna a l’exterior de cos”. Aquesta obertura, l’estoma, pot tenir dues funcions: “per introduir substàncies amb fins terapèutics i nutritius, o bé, per exterioritzar producte de desfet del cos, sigui moc, orina o femta”.

Classificació de les ostomies i cures de la persona ostomitzada

La infermera estomaterapeuta va definir què és un estoma i els tipus d’ostomies, segons la seva funció: eliminació, les digestives i les urològiques; ventilació, les traqueostomies; i nutrició, les jejunostomies i gastrostomies. També va comentar que es poden classificar en funció de la temporalitat. Per una banda, les temporals que “es poden revertir amb el temps” i, per altra banda, les definitives quan “no hi ha possibilitat de reconstrucció”.

Gemma Serra a punt d'iniciar la formació "Ostomies".
Gemma Serra a punt d’iniciar la formació “Ostomies”.

En concret, Serra va aprofundir en les ostomies d’eliminació: la ileostomia, la colostomia, l’urostomia i la nefrostomia. De cadascuna de les ostomies, va descriure què són, les característiques, les causes, les recomanacions dietètiques i el tipus de cuina que els hi pot anar bé.

Pel que fa a les cures de la persona ostomitzada, la infermera va assegurar que “requereixen una atenció física, integral i sociofamiliar”. Alhora, va diferenciar les cures preoperatòries, que requereixen una preparació psicològica i una realització del marcatge; de les cures postoperatòries, en les quals cal educació per l’autocura de l’ostomia, adaptació del dispositiu i educació per la dieta. 

Consell farmacèutic per a la vida amb una ostomia

En relació amb la vida amb una ostomia, Gemma Serra va compartir informació pràctica pel dia a dia de la persona ostomitzada. Va oferir consells dietètics, d’activitat física, en el treball, per viatjar, vestir, anar a la platja o a la piscina. També va detallar diversos aspectes psicològics que poden desencadenar-se com diferents reaccions emocionals (ansietat, por, depressió) o alteracions del son; i va respondre algunes qüestions en relació amb la sexualitat i la reproducció que poden servir d’ajuda a la persona ostomitzada. Per altra banda, l’experta en estomateràpia va repassar les característiques dels dispositius, l’evolució dels adhesius i els filtres. Tanmateix, va explicar els criteris que cal considerar per fer una adequada elecció del dispositiu i dels accessoris disponibles.

“Un 70% de les complicacions d’una ostomia són problemes de la pell periestomal. La salut de la pell peristomal és molt important per assegurar el bon segellat dels adhesius i evitar possibles fuites”, segons va indicar. En aquest sentit, va exposar les diferents complicacions que poden sorgir derivades d’un estoma. 

Casos clínics i accessoris en ostomies

La segona part de la formació va anar a càrrec de Patricia López, infermera estomaterapeuta de Hollister. López va compartir amb els assistents set casos clínics de situacions diverses que poden generar consultes dels pacients a les farmàcies i com el farmacèutic pot ajudar a resoldre-les.

Patricia López durant la seva exposició.
Patricia López durant la seva exposició.

En darrer lloc, la infermera estomaterapeuta va mostrar els diferents accessoris per a la seva utilització en ostomies, va descriure la seva indicació i els beneficis d’aquests. Concretament, va ensenyar aquells accessoris dispensats pel Sistema Nacional de Salut (SNS): els anells de barrera plans, els anells de barrera convexos, la pasta segelladora, el cinturó i els anells semicirculars. I altres accessoris que poden ser d’utilitat, que no es dispensen per la SNS, com: la pols hidrocoloide, que “regenera i cicatritza les pells danyades en casos de ferides o ulceres”; el desodorant lubrificador, per “eliminar olors a través de la neutralització”; la tovalloleta gel dermoprotectora, que “prevé possibles danys causats per la retirada de làmines i adhesius”; i l’esprai i la tovalloleta, “per facilitar la retirada de l’adhesiu”.

Patrocina:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal