Estàs aquí: Inici > Destacats > Noves formacions al COFB sobre usos i aplicacions dels olis essencials

Noves formacions al COFB sobre usos i aplicacions dels olis essencials

7 març 2024

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar, durant els mesos de gener i febrer, la formació “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials [Nivell 1]” patrocinada per Pranarôm. El curs va ser impartit per la farmacèutica especialista en fitoteràpia i olis essencials, Matilde García, i el farmacèutic especialista en olis essencials i responsable de comunicació científica de Pranarôm International, Alfredo Quevedo.

Els objectius de la formació de sis sessions de durada, van ser conèixer els fonaments d’ús i d’aplicació dels olis essencials, habilitar la seva aplicació com a eina fitoterapèutica, poder utilitzar-los en funció de cada afecció i saber quines són les diferents vies d’administració i les posologies per evitar possibles efectes adversos.

Diferència entre essència i oli essencial. Mètodes d’extracció

La farmacèutica, Matilde García, va iniciar la sessió introduint els conceptes bàsics per conèixer què són els olis essencials, com s’extrauen, els criteris de qualitat que han de complir i les precaucions d’ús. L’especialista en olis essencials va explicar que “una essència és una barreja complexa de molècules liposolubles i volàtils, que es troben a les plantes aromàtiques i tenen una acció terapèutica”. D’aquestes molècules, a través d’uns determinats mètodes d’extracció, “aconseguim els olis essencials“; és a dir, quan es troba a la planta només és l’essència, i quan fem servir un mètode d’extracció és quan el denominem oli essencial.

Pel que fa als mètodes d’extracció, la farmacèutica va exposar dues tècniques. Per una banda, la destil·lació, que es realitza a través de dues calderes i l’arrossegament del vapor de les molècules aromàtiques de les plantes que es volen destil·lar. Per altra banda, l’extracció, per pressió directa de l’escorça dels cítrics.

L’especialista en fitoteràpia, Matilde García, en un moment de la seva intervenció.
L’especialista en fitoteràpia, Matilde García, en un moment de la seva intervenció.

García també va parlar sobre les diferents vies d’administració per les que s’aconsella aplicar els olis essencials: tòpica, inhalatòria, olfactiva i de difusió atmosfèrica. En darrer lloc, va tractar els principals riscos i recomanacions per embarassades i nens a l’hora de fer-los servir.

Aplicacions pràctiques dels olis essencials per a cada afectació

Les següents sessions del curs, van anar a càrrec del farmacèutic Alfredo Quevedo que va parlar sobre les afeccions amb les quals es presenten els usuaris a la farmàcia comunitària, els olis essencials més adequats per a cada cas i les aplicacions pràctiques en cada afectació.

Quevedo va començar explicant els mecanismes d’acció de les propietats antibacterianes, antivirals, antifúngiques i antiparasitàries dels olis essencials. També va fer un repàs de l’acció infecciosa dels olis essencials, el diagrama de les famílies bioquímiques, les famílies bioquímiques antiinfeccioses, els olis essencials antiinfecciosos i les principals aplicacions pràctiques.

En relació amb els sistemes, primer va parlar sobre el respiratori, que “inclouen els olis essencials expectorants i mucolítics i els olis essencials antial·lèrgics“. A continuació, es va centrar en el sistema circulatori on va apuntar quins són els olis essencials que actuen sobre la circulació venosa, els olis essencials que actuen sobre la circulació capil·lar, la gestió de la tensió arterial i les principals aplicacions pràctiques. En últim lloc, va abordar els olis en relació amb el sistema digestiu, de la dermatologia i del sistema nerviós.

El responsable de comunicació científica de Pranarôm, Alfredo Quevedo, en un moment de la seva exposició.
El responsable de comunicació científica de Pranarôm, Alfredo Quevedo, en un moment de la seva exposició.

Del sistema digestiu, va exposar el quadre general d’aquests tipus d’olis, i va profunditzar en els antiespasmòdics, els carminatius, els eupèptics, els antiemètics i els depuratius. En el marc de l’explicació d’aquest sistema també va destacar la importància sanitària de les cures depuratives.

El farmacèutic va assegurar que l’estat nerviós d’una persona i l’estat en el qual es troba la seva pell, guarda “una relació directa”. En aquesta part de la formació, va explicar l’abordatge de les afeccions dermatològiques, els principals actius en dermatologia, els hidrolats, el quadre general d’olis essencials en dermatologia, els olis essencials antiinflamatoris, analgèsics, antipruriginosos, els tònics cutanis, els olis cicatritzants i les principals aplicacions pràctiques. També va posar especial èmfasi en els olis vegetals com a actiu principal per a tractar la pell.

Per concloure la formació, Quevedo va abordar el sistema nerviós del qual es va centrar en els olis essencials relaxants, estimulants i els que afavoreixen a la concentració i memòria i va fer un repàs de les principals publicacions científiques i aplicacions pràctiques.

Usos i aplicacions dels olis essencials en l’embaràs i lactància

El dia 19 i 20 de febrer també es va dur a terme la formació “Fitoteràpia, usos i aplicacions dels olis essencials en l’embaràs i la lactància [Nivell 2]”, amb el patrocini de Pranarôm. Les dues sessions del curs també les va impartir el farmacèutic especialista en olis essencials i responsable de comunicació científica de Pranarôm International, Alfredo Quevedo.

L’objectiu va ser adaptar els coneixements adquirits prèviament en els cursos de base d’olis essencials quimiotipats, que estan indicats per a un ampli ventall de situacions típiques de l’embaràs i la lactància.

A la formació, el farmacèutic es va centrar en explicar les precaucions que s’han de prendre per a garantir la seguretat i eficàcia de la dona embarassada a l’hora de fer ús d’olis essencials. També va especificar quines són les principals famílies bioquímiques i va concretar quins són els olis essencials desaconsellats i els olis d’ús segur durant l’embaràs.

A continuació, Quevedo va detallar quines són les principals afeccions que poden aparèixer: infeccioses, com la grip, refredats i fongs; osteomusculars, com la ciàtica; circulatòries, com les cames pesades, les varices, les hemorroides i els trastorns de la tensió arterial; digestives, com les nàusees, l’acidesa gàstrica, la gastritis, el restrenyiment i els trastorns de gana i les nervioses, com la cefalea, l’ansietat i l’estrès. Finalment, el farmacèutic va dedicar una part de la formació a l’ús d’olis essencials per a la preparació pel dolor del part i durant la lactància.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal