Estàs aquí: Inici > Destacats > Setembre i octubre: La distribució de productes menstruals a les farmàcies, el 125è aniversari del COFB i el desabastiment de medicaments, temes més destacats als mitjans

Setembre i octubre: La distribució de productes menstruals a les farmàcies, el 125è aniversari del COFB i el desabastiment de medicaments, temes més destacats als mitjans

29 novembre 2023

Les farmàcies catalanes distribuiran gratuïtament productes menstruals

A finals de setembre, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) van signar un conveni de col·laboració per al desplegament de la iniciativa La meva regla, les meves regles” arreu del territori. A partir del primer trimestre de 2024, les farmàcies catalanes distribuiran, gratuïtament, productes menstruals reutilitzables.

Els detalls del projecte es van anunciar en una roda de premsa, posterior a la signatura, de la qual se’n van fer ressò nombrosos mitjans de comunicació. El president del CCFC, Jordi Casas, va ser entrevistat en el programa “Xavifòrnia” de RTVE, a COPE, que també en va fer una notícia, i va oferir declaracions a Correo Farmacéutico. Per la seva banda, la secretària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Aina Surroca, va ser entrevistada al programa “La nit dels ignorants 3.0” de Catalunya Ràdio. Els mitjans municipals també van entrevistar a diversos coordinadors del Col·legi. Va ser el cas de Ràdio Sabadell que en va parlar amb la coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, Meritxell Blanchart; El 9 nou, en format online i en paper, amb la coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, Anna Font; i Ràdio Rubí (a partir del minut 26:10) amb el coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest, Joan Brugueras.

Recull setembre i octubre

De la mateixa manera, es va cobrir la notícia a mitjans generalistes com Europa Press, La Vanguardia, El Periódico, RAC 1, en el programa “Tot es mou” de TV3 (a partir del minut 01:36:02), en el 324, sent la notícia més vista d’aquell dia, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va oferir una entrevista al programa “Cafè d’idees” de TVE (a partir del minut 09:45). També la van compartir Cadena SER, El Mundo, La Razón, RTVE, El Punt Avui i Catalunya Press. En paral·lel, la van publicar mitjans especialitzats com El Global, ConSalud, Diariofarma i Tweetsalud. La iniciativa també va tenir rellevància a mitjans provincials de l’Estat com Diario Vasco o Las Provincias.

Un mes més tard, el 27 d’octubre, més de 300 farmacèutics i farmacèutiques van assistir a la formació sobre productes menstruals reutilitzables organitzada pel CCFC i Igualtat i Feminismes a la seu del COFB. Arran d’aquest acte, que va comptar amb les intervencions de Jordi Casas, president del CCFC, Tània Verge, consellera d’Igualtat i feminismes i la psicòloga i sexòloga, Elena Crespi, diversos mitjans van publicar articles, entrevistes i declaracions dels portaveus.

Va ser molt significativa la peça del “Telenotícies” de TV3, on van entrevistar a Mercè Barau, coordinadora del COFB de les farmàcies de Gràcia. A més a més, La Vanguardia (1 i 2) va publicar dos articles, amb declaracions de Jordi Casas. També es va fer ressò l’agència Europa Press, diferents mitjans especialitzats com IM Farmacias, Diario Médico, PM Farma i Farmaventas i els mitjans locals Diari Més, AlDia.cat i Setmanari l’Ebre.

Celebració del 125è aniversari del COFB

En el marc del 125è aniversari del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el 14 de setembre, va tenir lloc la celebració de la Diada del Farmacèutic, al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, per homenatjar als farmacèutics i farmacèutiques que complien 25 anys de col·legiació. Alhora, també es va donar la benvinguda als professionals de l’àmbit farmacèutic que s’havien col·legiat recentment. El Col·legi va enviar una nota de premsa, que van compartir diferents mitjans especialitzats. Va ser el cas de Diario Farma, IM Farmacias, PM Farma, El Farmacéutico i Farmaventas.

A més a més, el 5 d’octubre es va dur a terme una edició especial de la Diada del Farmacèutic al Palau de la Música Catalana, on van assistir aproximadament 500 persones. Durant la celebració, es va retre homenatge als farmacèutics/ques que complien 50 i 75 anys de col·legiació, es va presentar i projectar un vídeo commemoratiu dels 125 anys del COFB i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va oferir l’actuació musical “Himnes del cor”. En va fer ressò Diarió Médico, que també va publicar un l’article d’opinió, IM Farmacias, El Farmacéutico, Farmanatur, PM Farma i Farmaventas.

L’aniversari del Col·legi va coincidir amb la il·luminació de verd de la Torre Glòries de Barcelona, el passat 25 de setembre, amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic. El mitjà especialitzat, El Global, va publicar una peça al respecte, amb declaracions de Jordi Casas, i també ho van compartir Farmaventas i El Farmacéutico.

Finalment, arran de la commemoració del 125è aniversari del COFB, IM Farmacias va entrevistar a Jordi Casas, president del COFB, i al podcast Salud y Calidad de Vida a Aina Surroca, secretària del Col·legi.

Recull setembre i octubre

Consell farmacèutic en el programa “Fet a mida” de La Xarxa

Durant aquests dos mesos, la farmacèutica i secretària del Col·legi, Aina Surroca, ha realitzat una secció quinzenal, cada dimecres en directe, en el magazín de tarda “Fet a mida”. Aquest espai neix fruit de la col·laboració del COFB amb La Xarxa i amb la voluntat de visibilitzar al farmacèutic/a, com a professional sanitari, compromès amb la salut de les persones. Al setembre es van emetre les seccions “La síndrome postvacacional” i “Polls: què cal saber i com actuar”; i, a l’octubre, “Cura de la pell a la tardor” i “Consells de salut davant el canvi d’hora”.

Recull setembre i octubre

Desabastiment de medicaments

L’augment de medicaments amb problemes de subministrament va ser un dels temes destacats en els mitjans, al llarg de setembre i octubre. Concretament, el programa “Tot es mou” de TV3 i informatius de TVE a Catalunya van entrevistar al president del COFB, Jordi Casas. Per la seva banda, Farmacosalud va entrevistar a la vicepresidenta del Col·legi, Núria Bosch; Catalunya Press va recollir declaracions de Lorena Rivera, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM); i també van parlar del desabastiment en el “Cafè d’idees” de TVE (a partir del minut 07:57), amb declaracions de Casas.

Els mitjans de comunicació també van abordar, específicament, la manca de subministrament de les tres presentacions del fàrmac Ozempic. Per fer-ho, l’ACN i TVE, a l’Informatiu, al Telediario 1 i a Ràdio 4 (a partir del minut 21:51), van entrevistar a la vicetresorera del COFB, Marta Gento. Van recollir les declaracions de Gento: La Vanguardia, RAC1, RTVE, El Periódico, Diari ARA, Betevé, Diari de Girona, Regió 7 i Eix Diari. El vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, Guillermo Bagaría, també va oferir declaracions a L’H Digital. I, des de Ràdio Estel (a partir del minut 06:40) van entrevistar Eduard Fernández-Rajal, coordinador del COFB de les farmàcies de Barcelona Nou Barris.

Precisament, a l’octubre, en relació amb el desabastiment de medicaments, el Consejo General de Colegios Farmacéuticos (CGCOF) va anunciar que traurà una versió 2.0 de CISMED per reforçar la detecció i comunicació dels problemes de subministrament. Ho va fer en el marc de la VI Jornada Professional de Buenas Prácticas de Distribución, en la qual va participar la vocal de Distribució del COFB, Victoria Martínez. La Vanguardia, COPE i Infosalus en van fer menció.

Representació de la farmàcia a la Cambra de Comerç de Barcelona

Del 15 al 20 de setembre van tenir lloc les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, en què van presentar-se dos farmacèutics titulars d’oficina de farmàcia: Marta Gento, farmacèutica i vicetresorera del COFB, i Antoni Torres, farmacèutic i president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC). El COFB va animar a tots els farmacèutics i farmacèutiques a votar per aconseguir la màxima representació de la farmàcia a la Cambra. Ho va recollir Diario Médico, amb declaracions de Marta Gento, El Punt Avui, Diariofarma, PMFarma, IM Farmacias i Crónica Global.

Després de les eleccions, el 9 d’octubre es va constituir el nou Ple de la Cambra de Comerç amb Marta Gento i Antoni Torres per defensar els interessos de la professió farmacèutica. En va fer ressò Diario Médico, amb declaracions de Gento, La Vanguardia, Farmaventas, El Economista, Diariofarma, IM Farmacias, El Nacional, Al Dia i Via Empresa.

Recull setembre i octubre

El COFB com a font d’informació

Cribratge per a la detecció del càncer de pell i del càncer de còlon

Amb l’objectiu de realitzar un cribratge per a la detecció de càncer cutani a través de les farmàcies, el COFB juntament amb l’Hospital Clínic, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Institut Català de la Salut (ICS) han posat en marxa l’estudi Derma-Risc a algunes zones de Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Castelldefels, Begues, Granollers, Terrassa, Sant Cugat, entre altres poblacions.

Gavà Televisió i El Bruguers, ambdós mitjans de comunicació de Gavà, van publicar una notícia amb declaracions del farmacèutic comunitari, Francisco Garcia-Vela. Per altra banda, L’H Digital, de l’Hospitalet de Llobregat, va cobrir la notícia amb declaracions de la vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau.

També sobre cribratges, a finals d’octubre, Diario Médico va realitzar un reportatge sobre els programes de cribratge amb la participació de les farmàcies de l’Estat, en el qual van aprofundir en el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. En el marc del reportatge van dedicar un apartat al procediment d’aquest cribratge a Catalunya, que va comptar amb declaracions de Mercè Barau, farmacèutica comunitària i coordinadora del COFB de les farmàcies de Gràcia.

Recull setembre i octubre

Consell farmacèutic

La revista El Farmacéutico va compartir dos articles relacionats amb la disfàgia realitzats per membres de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB. Per una banda, l’article “Medicamentos y disfagia: intervenciones desde la farmacia”, en la versió online i en paper (a partir de la pàgina 33); i, per altra banda, “Disfagia: una aproximación a los trastornos de la deglución desde la farmacia”.

En relació amb el consell farmacèutic, IM Farmacias va publicar un article sobre l’abordatge de problemes digestius a la farmàcia, que va comptar amb la participació d’Andreu Prados, membre de la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB. Tanmateix, el vocal de Plantes Medicinals del Col·legi, Josep Allué, va ser entrevistat en el podcast “Salud y Calidad de Vida” sobre com oferir consell farmacèutic a dones amb menopausa. Cuídate Plus, va publicar un article sobre consells per combatre el refredat i els mocs, amb declaracions de Judit Carrera del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del COFB. I, finalment, La Vanguardia va publicar l’article “¿Es cierto que las cremas solares son resistentes al agua?”, que complementa dos altres publicats a l’agost, amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

Per altra banda, Ràdio Calella va fer una notícia, amb declaracions de Mariona Torruella, coordinadora del COFB de les farmàcies de Girona Sud, on es parlava de la detecció de receptes falsificades de fàrmacs psicotròpics.

Especial “A pie de calle” de la revista IM Farmacias

Un any més, a l’octubre, la revista IM Farmacias (a partir de la pàgina 16) va publicar el reportatge “A pie de calle” per parlar de l’evolució del paper del farmacèutic. En aquest cas, van realitzar diverses entrevistes a farmacèutics i farmacèutiques entre els que apareixen Ariadna Condon, coordinadora del COFB de les farmàcies del Barcelonès Nord, Manel Cirici, farmacèutic comunitari i Marién Marín, farmacèutica comunitària.

Menció al COFB

Jornada CGCOF: “La Farmacia Española y su aportación a la construcción de la Unión Europea de la Salud”

El 24 d’octubre es va celebrar la jornada “La Farmacia Española y su aportación a la construcción de la Unión Europea de la Salud” organitzada pel Consejo General de Colegios Farmacéuticos (CGCOF), en la qual va participar el president del COFB, Jordi Casas, i on van abordar el paper de la professió farmacèutica espanyola en la construcció del sistema de salut de la Unió Europa.

El Farmacéutico, PM Farma i Diariofarma van publicar declaracions de Casas. L’acte també va tenir ressò a diferents mitjans com IM Farmacias, El Global, Vidas Insuperables, Corresponsales i al podcast “Salud y Calidad de Vida”.

Celebració de la Setmana de la Gent Gran a l’Hospitalet

A principis d’octubre, l’Hospitalet va celebrar la Setmana de la Gent Gran, motiu pel qual van realitzar diferents activitats amb l’objectiu d’homenatjar les persones grans i promoure un envelliment actiu. Dins la programació, el COFB va organitzar la conferència “Què cal saber sobre l’insomni? Consells bàsics i prevenció”. La jornada va tenir repercussió a mitjans locals com El Llobregat, El Far.cat i La Ciutat.

Igualada ret homenatge a la ciutadania per recollir fons per a la COVID persistent

Finalment, a finals de setembre, es va realitzar l’acte solidari “Gràcies” al Parc Central d’Igualada. El COFB va participar en l’organització de l’acte juntament amb altres institucions. Durant la jornada es va fer un reconeixement a l’esforç de la població i professionals que van fer front a la COVID-19, a més de recaptar fons per a la investigació de la malaltia. Eix Diari i Regió7, en paper, van publicar la notícia amb menció al COFB.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal