Les persones més pobres del món -moltes de les quals són agricultors, pescadors i pastors- són les més afectades pel canvi climàtic. Si enfortim la resiliència dels petits camperols, podem garantir la seguretat alimentària per a la creixent població del planeta i alhora reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. És el missatge que transmet l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), impulsora del Dia Mundial de l’Alimentació que anualment té lloc el 16 d’octubre. Enguany, amb el seu missatge global és “El clima està canviant. L’alimentació i l’agricultura també”, la FAO fa una crida als països per abordar l’alimentació i l’agricultura en els seus plans d’acció climàtica i invertir més en desenvolupament rural.
Podem ajudar? Què podem fer per lluitar contra el canvi climàtic i la gana? Modificant els nostres hàbits quotidians i prenent decisions senzilles tots podem millorar la situació: conservant els valuosos recursos naturals del planeta, malgastant menys, generant menys brossa o sent un consumidor conscient, són algunes de les iniciatives que promou la FAO.
L’objectiu mundial d’aconseguir la Gana Zero s’ha fixat per 2030: un objectiu ambiciós i que no pot aconseguir-se sense fer front al canvi climàtic.
Aquest Any Internacional es proposa sensibilitzar a l’opinió pública sobre els avantatges nutricionals dels llegums com a part d’una producció d’aliments sostenible encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició. L’Any brinda una oportunitat única de fomentar connexions al llarg de tota la cadena alimentària per aprofitar millor les proteïnes derivades dels llegums, incrementar la producció mundial de llegums, utilitzar de manera més apropiada la rotació de cultius i fer front als reptes que existeixen en el comerç de llegums.
La dieta és un factor important per a la salut i la malaltia. La majoria dels països s’enfronten a problemes de nutrició, de la desnutrició i les deficiències de micronutrients a l’obesitat i les malalties relacionades amb la dieta (com la diabetis tipus II i determinats tipus de càncer), o una mescla d’ells. Els llegums són un aliment ric en nutrients que, com a part d’una dieta saludable poden ajudar a combatre la desnutrició als països desenvolupats i en desenvolupament.
Teniu més material informatiu en format infografia en aquest enllaç.
Monogràfic dels Llegums amb motiu Any 2016 Internacional dels Llegums via Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Pàgina web dedicada a l’Any Internacional dels Llegums (via FAO)
La vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi vol consolidar el paper del farmacèutic com a professional promotor de la salut en temes de consell alimentari i educació nutricional. Per això treballa per proporcionar eines al farmacèutic comunitari com guies sobre consell alimentari, etiquetatge, interacció aliment-medicament, etc., així com per dotar-lo de formació científica actualitzada en l’àrea d’alimentació i nutrició.
El hashtag per seguir tot el que s’està dient a Twitter relacionat amb aquest Dia Mundial és #WFD2016.
Altres enllaços d’interès:
- Tota la informació sobre el Dia Mundial de l’Alimentació al web de la FAO
- Menjar sa amb menys diners PDF – via ASPCAT
- Healthy and Sustainable Food (via Center for Health and the Global Environment at the Harvard T.H. Chan School of Public Health).
- Sustainable Food (via Comissió Europea)
- Día Mundial de la Alimentación (via Portalfarma)