Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Importància de l’alcalinitat per a la salut. Què aporta l’evidència científica?

Importància de l’alcalinitat per a la salut. Què aporta l’evidència científica?

11 novembre 2015

En els darrers anys, l’interès pels principis de l’alcalinitat i la dieta alcalina, han anant adquirint cada vegada major rellevància social per l’atribució que se’ls fa de clars beneficis per a la salut i el benestar, tot i que els arguments que habitualment s’exposen tenen poca base científica o està poc contrastada. Més de 200 farmacèutics van assistir a la ponència “Importància de l’alcalinitat per a la salut. Què aporta l’evidència científica?” que va tenir lloc al COFB el 22 d’octubre, on es va abordar la l’alcalinitat, un tema d’actualitat i controvertit, i la seva importància per a la salut, sempre basada en els últims estudis amb evidència científica disponible.

conferencia-alcalinitat (2)

La conferència va aplegar més de 200 farmacèutics

conferencia-alcalinitat (1)

El metge, Juan José Martínez, durant la conferència, amb la vocal del COFB, Anna Bach, al fons

La conferència va anar a càrrec de Juan José Martínez, metge especialista en medicina intensiva (Universidad Complutense de Madrid), Màster en Homeopatia per l’Institut Homeopàtic de Catalunya i Màster Universitari en Homotoxicologia i Tècnicas Mèdiques Complementàries (Universidad de Valencia). Va moderar l’acte Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.

Principals conclusions de la conferència:

  • El pH és un marcador de resistència a la malaltia.
  • Valors de pH en sang de 7,40, en orina >7,2 i en matriu extracel·lular (MEC) de > de 7,29 s’associen a millors nivells de salut i menys malalties cròniques i degeneratives.
  • La determinació en exclusiva del pH en orina és insuficient per avaluar l’estat d’alcalinització, però sí és orientativa.
  • La dieta i la suplementació amb sals bàsiques i oligoelements (Ca, Mg, K) pot ser una de les millors formes d’alcalinització.

En els humans, l’acidesa de la dieta està vinculada a l’alimentació (consum elevat de sal, de carn vermella… i consum baix de fruita i verdures) i el seu augment es relaciona amb malalties metabòliques. Les dietes baixes en aliments acidificants poden prevenir i controlar complicacions d’aquestes malalties, tot i que hi ha altres factors que poden influir. No obstant, i tot i que manquen més estudis en aquesta línea, Martínez va explicar : “el que sí sabem a dia d’avui és que hi ha d’haver un equilibri d’àcid bàsic i que és prudent prescriure una dieta alcalina per reduir i prevenir la morbiditat”.

Alguns enllaços d’interès sobre el tema:

What Impact Does pH Have on Food and Nutrition? Cunningham, Eleese. Journal of the American Dietetic Association, Volume 109, Issue 10, 1816 (via PubMed)

A higher alkaline dietary load is associated with greater indexes of skeletal muscle mass in women.
Welch AA1, MacGregor AJ, Skinner J, Spector TD, Moayyeri A, Cassidy A. Osteoporos Int. 2013 Jun;24(6):1899-908. doi: 10.1007/s00198-012-2203-7. Epub 2012 Nov 14 (via PubMed)

The role of dietary acid load and mild metabolic acidosis in insulin resistance in humans.
Williams RS1, Kozan P2, Samocha-Bonet D3.Biochimie. 2015 Sep 10. pii: S0300-9084(15)00287-4. doi: 10.1016/j.biochi.2015.09.012 (via PubMed)

Potser també t’interessa:

Aminoàcids i salut mental (Blog)


Amb la col·laboració de:

nutergia-logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal