Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Plantes medicinals en pacients polimedicats

Plantes medicinals en pacients polimedicats

24 febrer 2016

L’augment de la població que busca solucions als seus problemes de salut en les plantes medicinals fa que el seu consum hagi augmentat i en moltes ocasions se sumi al tractament farmacològic que molts pacients ja segueixen. De fet, de diferents enquestes realitzades (* veure peu de pàgina) se sap que entre el 43 i 59% de pacients que reben medicació de prescripció prenen també preparats de plantes medicinals. “Els diferents canals d’accés a aquests productes i una legislació poc clara han fet que no poques vegades els pacients tinguin problemes derivats d’un mal ús. Eficàcia i seguretat haurien de ser els criteris a l’hora de prendre aquests productes i l’oficina de farmàcia és el lloc adequat per trobar-hi un bon consell” expliquen des de la Vocalia de Plantes Medicinals del COFB, organitzadora d’una nova edició del curs de “Plantes medicinals per a pacients polimedicats”, que va tenir lloc al Col·legi els dies 19 i 20 de gener.

plantes-medicinals-pacients-polimedicats (3)

Aquest curs tenia per objectiu dotar el farmacèutic comunitari de la formació i informació necessàries per assessorar el malalt sobre les precaucions a adoptar en el consum de productes amb plantes medicinals, els possibles efectes adversos i les interaccions amb els fàrmacs prescrits per les patologies que presenta, per tal de poder orientar de forma individualitzada a cada pacient en un us racional, eficaç i segur de la fitoteràpia.

plantes-medicinals-pacients-polimedicats (2)

“En molts casos la fitoteràpia pot ser un tractament coadjuvant beneficiós o servir per tractar altres malalties i símptomes menors, però sempre s’haurà de cercar aquella planta o producte fitoteràpic que no interfereixi amb el tractament o tractaments habituals del pacient o no estigui contraindicada per el seu estat de salut” explica María José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del Col·legi, docent i coordinadora d’aquesta formació. Alonso és farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, i diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller.

El curs va ser eminentment pràctic i interactiu i els alumnes van poder fer cerques a diferents bases de dades i aprendre a interpretar la informació disponible i la seva aplicació. Es van inscriure 30 alumnes i la satisfacció per part de els assistents va ser molt alta (valoració global de 9).

Per a més informació, altres edicions del curs:

[*] Alonso MJ, Capdevila C. Estudio descriptivo de la dispensación de fitoterápia en la farmácia catalana. Revista de Fitoterapia 2005; 5 (1): 31-39 i Baulies Romero G, Torres Castella RM, Martinez Cruz B, Yamamoto L, Baulies Perez C, Orfila F. Uso de preparados a base de plantas medicinales entre los usuarios de Atención Primaria de la ciudad de Barcelona. Revista de Fitoterapia 2014; 14 (2): 147-150.

Amb la col·laboració de:

arkopharma

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal