Practicar alguna activitat física o un esport i seguir una dieta equilibrada es consideren els pilars bàsics d’un estil de vida saludable que s’ha demostrat eficaç per prevenir i fins i tot tractar moltes patologies. Però, a vegades, la persona intensifica la pràctica esportiva i exigeix un nivell elevat d’esforç a l’organisme que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes inesperats que posin en risc la salut. Si bé una pauta d’alimentació ben dissenyada és necessària i bàsicament cobreix les necessitats de l’esportista, és cert que a la farmàcia poden haver productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats.
Amb l’objectiu de conèixer la composició i les indicacions dels principals complements alimentosos per a esportistes disponibles per fer un recomanació correcta i donar un consell personalitzat, revisar les possibles interaccions farmacològiques i definir les estratègies eficients de posicionament de la nutrició esportiva a la farmàcia, el COFB va organitzar una nova edició del curs “Nutrició i esport” que va finalitzar a principis de novembre.
El quadre docent va estar format per pel farmacèutic Guillermo Bagaría, que també és vocal de la Junta de Govern del COF Barcelona; la farmacèutica Mercedes López, formadora del Programa d’educació nutricional del COFB i experta en nutrició esportiva per la UB, i Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport, màster en nutrició i professora de fisiologia de nutrició humana i dietètica (UB) de la Facultat de Medicina-Campus de Bellvitge.
“És molt gratificant poder explicar a altres farmacèutics la meva experiència amb la intenció que els desperti noves idees per aplicar-les a la seva farmàcia. La fórmula d’exposició conjunta amb Guillermo Bagaria, que ell va dissenyar, és ideal per fer una explicació amena” comenta la farmacèutica Mercedes López.
“Sí que detecto inseguretat per part dels assistents, totalment lògic i comprensible, ja que, en el meu cas, per arribar al nivell de seguretat que ara mateix tinc he hagut d’anar a moltes jornades, simposis, congressos, etc. i he dedicat, i continuo dedicant, moltes hores a llegir sobre nutrició esportiva i tot el que l’envolta” afegeix López. “Personalment és perquè m’apassiona l’esport. Ara bé, un cop comences a tenir resultats en forma de usuaris que confien en tu i que venen expressament a la teva farmàcia, tot i ser de lluny, pel fet de tenir un consell associat a l’adquisició d’un producte per a esportistes o un complement, la satisfacció és enorme”.
Formació amb la col·laboració de:
Potser també t’interessa:
El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) han començat a col·laborar per obtenir dades sobre els hàbits de consum de complements alimentosos i productes entre els esportistes amateurs federats. Ho faran en el marc del conveni que han signat, amb el qual es persegueix que, a través de l’assessorament per part dels farmacèutics formats en aquest camp, es contribueixi a la promoció de salut i la prevenció de la malaltia entre els esportistes. Més informació: nota de premsa enviada als mitjans de comunicació. La podeu consultar a la nostra Sala de Premsa (via web institucional www.cofb.org)