El professional sanitari ha d’intervenir per mantenir i optimitzar un bon estat fisiològic, fomentar la bona salut i millorar el benestar i la qualitat de vida de la població. La micronutrició s’interessa per l’impacte dels micronutrients sobre la salut, avalua les mancances i els desequilibris i cerca els mitjans per reparar-los. La fitoteràpia estandarditzada pot ajudar a complementar els tractaments.
El curs “Hepatoprotecció i depuració hepàtica: consells de micronutrició i fitoteràpia” que va acollir al COFB a finals del mes d’abril, va fer una revisió de la funció hepàtica: el fetge com a òrgan de síntesi, com a òrgan de depuració i com a òrgan de producció de bilis. Va permetre als alumnes veure què és un òrgan de metabolització: en aquesta funció juga un paper important el glutatió.
També es va explicar què és la colèstasi i l’esteatosi alcohòlica i no alcohòlica i el paper hepatoprotector del S-Adenosil metionina (SAMe) i la silimarina (compost químic del card marià) amb l’evidència científica que hi ha darrere (estudis relacionats: Effect of silymarin plus vitamin E in patients with non-alcoholic fatty liver disease. A randomized clinical pilot study i A Randomized Trial of Silymarin for the Treatment of Nonalcoholic Steatohepatitis, via PubMed, i The effect of silymarin on non-alcoholic fatty liver disease of children, via JHP). Així mateix, es van abordar casos que el farmacèutic pot trobar en la pràctica diària i es van donar les claus per donar consell micronutricional i de fitoteràpia més adient per cada cas a la farmàcia. Per últim, es van analitzar els valors que cal tenir en compte en les analítiques de fetge.
El curs es va plantejar amb diversos objectius: aprofundir en la fisiopatologia del fetge; saber donar un consell acurat en micronutrició i fitoteràpia basat en el reajustament dels hàbits alimentaris i, si cal, amb una complementació alimentosa per millorar un bon estat fisiològic; resoldre casos pràctics sobre consultes d’hepatoprotecció i depuració hepàtica que es plantegen més sovint a la farmàcia; i contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients amb afeccions hepàtiques.
Gran part del colesterol del nostre organisme el produeix el fetge i, la resta, procedeix de la dieta. Si evitem la seva absorció a través de l’intestí, podrem reduir el nivell de colesterol LDL (el colesterol ‘dolent’) a la sang. Per aconseguir-ho no n’hi haurà prou amb disminuir el consum d’aliments rics en colesterol, caldrà afegir també la disminució dels aliments rics en greixos saturats i trans. En aquest article del nostre web de salut, trobareu consells per una dieta saludable i sobre el greix. Sabies que… Quins cereals ajuden a cuidar el teu fetge?
La formació va impartida per Francesco Borella, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Ginebra, Suïssa, format en pediatria i psiquiatria en hospitals de Ginebra, formació especialitzada en acupuntura, homeopatia, fitoteràpia, naturopatia i psicoteràpia, membre docent de l’Institut Europeu de Dietètica i Micronutrició (IEDM); va estar coordinada per Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició, i Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, ambdós del COF de Barcelona.
La vocal del COFB Anna Bach també va moderar la conferència sobre micoteràpia que va tenir lloc al Col·legi el 4 d’abril. Els fongs i els seus beneficis en salut han estat objecte de nombrosos estudis que observen la seva efectivitat gràcies a la seva composició rica en betaglucans, aminoàcids essencials i minerals que ajuden a l’organisme a mantenir-se en equilibri i estimular el sistema immunitari. La combinació de la micoteràpia amb la fitoteràpia fa que les seves indicacions es multipliquin, per la qual cosa és important conèixer en cada cas quina és la recomanació més adequada.
Va anar a càrrec de Jose Antonio Loren, expert en micoteràpia i director comercial de Reishi Neo i Mico Neo.
Enllaços relacionats d’interès, via PubMed:
Amb la col·laboració de:
Curs Hepatoprotecció
Conferència Micoteràpia