Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Formacions COFB: consells d’hepatoprotecció

Formacions COFB: consells d’hepatoprotecció

21 juny 2017

El professional sanitari ha d’intervenir per mantenir i optimitzar un bon estat fisiològic, fomentar la bona salut i millorar el benestar i la qualitat de vida de la població. La micronutrició s’interessa per l’impacte dels micronutrients sobre la salut, avalua les mancances i els desequilibris i cerca els mitjans per reparar-los. La fitoteràpia estandarditzada pot ajudar a complementar els tractaments.

El curs “Hepatoprotecció i depuració hepàtica: consells de micronutrició i fitoteràpia” que va acollir al COFB a finals del mes d’abril, va fer una revisió de la funció hepàtica: el fetge com a òrgan de síntesi, com a òrgan de depuració i com a òrgan de producció de bilis. Va permetre als alumnes veure què és un òrgan de metabolització: en aquesta funció juga un paper important el glutatió.

També es va explicar què és la colèstasi i l’esteatosi alcohòlica i no alcohòlica i el paper hepatoprotector del S-Adenosil metionina (SAMe) i la silimarina (compost químic del card marià) amb l’evidència científica que hi ha darrere (estudis relacionats: Effect of silymarin plus vitamin E in patients with non-alcoholic fatty liver disease. A randomized clinical pilot study i A Randomized Trial of Silymarin for the Treatment of Nonalcoholic Steatohepatitis, via PubMed, i The effect of silymarin on non-alcoholic fatty liver disease of children, via JHP). Així mateix, es van abordar casos que el farmacèutic pot trobar en la pràctica diària i es van donar les claus per donar consell micronutricional i de fitoteràpia més adient per cada cas a la farmàcia. Per últim, es van analitzar els valors que cal tenir en compte en les analítiques de fetge.

hepatoproteccio-curs-COFB (7)

El curs es va plantejar amb diversos objectius: aprofundir en la fisiopatologia del fetge; saber donar un consell acurat en micronutrició i fitoteràpia basat en el reajustament dels hàbits alimentaris i, si cal, amb una complementació alimentosa per millorar un bon estat fisiològic; resoldre casos pràctics sobre consultes d’hepatoprotecció i depuració hepàtica que es plantegen més sovint a la farmàcia; i contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients amb afeccions hepàtiques.

Quan cal depurar i quan cal protegir?

  • Natural supplementsDesprés d’un menjar greixós.
  • Quan es prenen medicaments.
  • Sistemàticament, en qualsevol nou pacient.

Gran part del colesterol del nostre organisme el produeix el fetge i, la resta, procedeix de la dieta. Si evitem la seva absorció a través de l’intestí, podrem reduir el nivell de colesterol LDL (el colesterol ‘dolent’) a la sang. Per aconseguir-ho no n’hi haurà prou amb disminuir el consum d’aliments rics en colesterol, caldrà afegir també la disminució dels aliments rics en greixos saturats i trans. En aquest article del nostre web de salut, trobareu consells per una dieta saludable i sobre el greix.

Sabies que… Quins cereals ajuden a cuidar el teu fetge?

  • El blat sarraí o fajol. El gra es consumeix bullit o torrat. Té un alt contingut en proteïnes (entre un 10 i un 13%), és ric en lisina i altres aminoàcids essencials com l’arginina, metionina, treonina i valina i minerals com a magnesi, zinc, fosforo i potassi. Manca de gluten. Les llavors de blat sarraí són font natural de la fagomina (via CSIC).A qui pot beneficiar la seva ingesta? Els celíacs i persones intolerants al gluten per ser una bona alternativa font de carbohidrats complexos. Científics de Bioglane en la revista British Journal us Nutrition, demostren que la D- fagomina, usat com a agent funcional rebaixa els nivells postprandiales de glucosa en sang i modula de forma selectiva l’adhesió bacteriana, reduint així els riscos de salut associats amb una excessiva ingesta de carbohidrats de digestió ràpida, o un excés de bacteris potencialment patogèniques.
  • La civada. És una bona opció per esmorzar acompanyada, per exemple, de trossets de fruita de temporada, com poma, maduixes o raïm. És rica en vitamines i aminoàcids, ideals per tenir cura del fetge i del cor. És molt rica en fibra, la qual cosa afavoreix el trànsit intestinal i evita el restrenyiment. És adequada per a persones diabètiques i disposa d’un alt índex de proteïnes, perfectes per regenerar els teixits.

La formació va impartida per Francesco Borella, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Ginebra, Suïssa, format en pediatria i psiquiatria en hospitals de Ginebra, formació especialitzada en acupuntura, homeopatia, fitoteràpia, naturopatia i psicoteràpia, membre docent de l’Institut Europeu de Dietètica i Micronutrició (IEDM); va estar coordinada per Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició, i Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, ambdós del COF de Barcelona.

Micoteràpia: investigació i aplicacions pràctiques                   

micoterapia-integrativa-COFB (3)

Jose Antonio Loren i Anna Bach

La vocal del COFB Anna Bach també va moderar la conferència sobre micoteràpia que va tenir lloc al Col·legi el 4 d’abril. Els fongs i els seus beneficis en salut han estat objecte de nombrosos estudis que observen la seva efectivitat gràcies a la seva composició rica en betaglucans, aminoàcids essencials i minerals que ajuden a l’organisme a mantenir-se en equilibri i estimular el sistema immunitari. La combinació de la micoteràpia amb la fitoteràpia fa que les seves indicacions es multipliquin, per la qual cosa és important conèixer en cada cas quina és la recomanació més adequada.

Va anar a càrrec de Jose Antonio Loren, expert en micoteràpia i director comercial de Reishi Neo i Mico Neo.

Enllaços relacionats d’interès, via PubMed:

              

 Amb la col·laboració de:

Curs Hepatoprotecció

PILEJEConferència Micoteràpia

logo reishi neo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal