El passat 6 de març, el COFB va acollir la conferència “Ciència i evidència dels probiòtics en la infància”, a càrrec de Sophie Holowacz, directora de projectes d’investigació en probiòtics de Laboratoris Pileje. L’encarregada de moderar la sessió va ser Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.
La conferència va abordar l’evolució de la microbiota intestinal del nen i el seu impacte en la salut fixant-se en tres etapes diferents: abans de l’embaràs, durant l’embaràs i fins que l’infant té 4 anys.
Què és la microbiota intestinal?
La microbiota intestinal és la microbiota més estudiada i el reservori més gran de microorganismes del cos humà.
Està relacionada amb la producció de vitamines, la digestió dels aliments, el desenvolupament i manteniment d’una barrera epitelial intacta i funcional, la maduració i estimulació del sistema immunitari i les propietats antimicrobianes.
La microbiota intestinal està sota la influència de múltiples factors com ara la genètica, l’edat i la dieta alimentària.
La microbiota és l’antiga denominació de la flora, per tant, de la microflora. Correspon a la població de microorganismes que viuen en un ambient específic anomenat microbioma. Les microbiotes, en els éssers humans, estan associades a les mucoses i a la pell.
Factors que influeixen en el desenvolupament precoç de la microbiota
Holowacz va exposar alguns dels factors que influeixen en el desenvolupament precoç de la microbiota, es tracta de:
- La contaminació intrauterina: detecció de microorganismes a la placenta, la sang del cordó umbilical, el líquid amniòtic, les membranes fetals i el meconi. Origen matern dels microorganismes presents al fetus (microbiota oral, microbiota intestinal i microbiota vaginal).
- El tipus de part: El naixement és el veritable punt de ruptura, ja que es produeix el trànsit des d’un entorn de densitat microbiana molt dèbil a un entorn ric en microorganismes. La colonització per Bifidobacterium i Bacteroides dels lactants nascuts per cesària apareix més tard.
- El tipus d’alimentació i l’alletament: Disminució de les concentracions de bifidobacteris a la llet de les mares que pateixen malaltia celíaca, obesitat o que han rebut una antibioteràpia durant l’embaràs o la lactància.
- Els tractaments: antibiòtics i probiòtics. Els probiòtics són microorganismes vius que produeixen un benefici per la salut del lactant o l’infant, quan són administrats en quantitats adequades.
- L’entorn familiar. Aquí s’inclou el contacte amb els familiars, els companys d’escola, l’exposició als animals de companyia…
Disbiosis pediàtriques
Holowacz va referir-se també a les principals disbiosis pediàtriques (un desequilibri de la flora intestinal) que poden ser provocades per causes diverses:
- les al·lèrgies
- els còlics infantils
- les malalties intestinals inflamatòries cròniques
- l’obesitat
- les malalties autoimmunes: malaltia celíaca, diabetis tipus I, esclerosi múltiple, artritis juvenil idiopàtica
- l’autisme
Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va agrair que la ponent hagués pogut traslladar als assistents les investigacions que s’estan fent actualment en l’àmbit dels probiòtics.
Amb la col·laboració de:
-
- Són segurs els probiòtics per als menors de dos anys? Probiotic and synbiotic safety in infants under two years of age (via PubMed).
- Fonts d’informació addicional: Sociedad Española de Probióticos y Prebióticos (SEPyP), International Life Sciences Institutem (ILSI), World Gastroenterology Organisation.
- Article d’interès: Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiòtic (via PubMed)
Altres publicacions d’interès:
- La importància de la salut gastrointestinal als primers 1.000 dies de vida (Octubre 2017)
- Tractament de la síndrome de l’intestí irritable amb probiòtics (Juliol 2017)
- Formació en probiòtics i complements alimentosos (Maig 2017)
- Probiòtics, prebiòtics i beneficis de l’oli d’oliva en dermatologia i nutrició (Gener 2017)
- Jornada formativa sobre probiòtics i immunitat (Gener 2015)