El passat 26 d’abril, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar el taller “Ajudes tècniques”, amb el patrocini de PRIM. La sessió va anar a càrrec de la terapeuta ocupacional i especialista en producte de mobilitat Prim-Teyder, Ana Bonilla. La formació va ser introduïda per Lluís García López, nou vocal d’Ortopèdia del COFB.
Els objectius de la sessió van centrar-se a oferir coneixements útils per a l’avaluació bàsica de les necessitats de la persona i l’entorn de persona amb discapacitat o mobilitat reduïda, així com la recomanació de productes de suport, amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament d’activitats de la vida diària i assolir una major autonomia, independència i participació social.
Bonilla va iniciar la sessió aclarint la nova terminologia “a partir d’ara parlarem de productes de suport, en comptes d’ajudes tècniques”, i va definir i diferenciar què és una persona amb discapacitat, i què és estar en una situació de dependència. Tot seguit, va oferir una guia d’ajuda per a què “quan ens arriba un usuari a la farmàcia, sapiguem identificar quins productes podem recomanar, amb la finalitat d’afavorir una major autonomia, independència i participació social”.
Productes de suport i les seves aplicacions
A continuació, la docent va compartir diferents productes de suport disponibles a la farmàcia que ofereixen suport a la mobilitat, la sedestació, l’inodor o bany, pel manteniment de la salut, la vida diària i al descans. En primer lloc, es va centrar en els productes de suport a la mobilitat, com els bastons, les muletes o els caminadors, que es fan servir quan manca força als membres inferiors, hi ha alteracions a l’equilibri o a la coordinació, o per reduir el dolor dels músculs i articulacions.
En segon lloc, va parlar de les cadires de rodes, destacant la importància de què la cadira de rodes s’adapti a l’usuari i no al contrari. Durant l’exposició, va explicar els diferents factors a tenir en compte durant l’elecció de la cadira de rodes, com la talla, els materials, el posicionament de la cadira o els accessoris. També va donar un recurs per als cuidadors i cuidadores de persones amb cadires de rodes: el motor acompanyant.
En tercer lloc, la formadora va indicar els diferents productes existents perquè qualsevol persona pugui dur a terme les seves activitats d’higiene personal de forma independent. Els diferents productes que va mostrar van ser agafadors per a la paret, alces per elevar l’alçada de l’inodor, seients per donar accés a la banyera i tamborets i reposa braços per a la dutxa. Pel que fa a productes per al manteniment de la salut, va referenciar tota mena de productes com dispensadors, organitzadors i dosificadors de pastilles, entre d’altres. La terapeuta també va dedicar un apartat a productes per facilitar la vida diària, com calçadors, corda cordons o ganxos per vestir la part superior del cos.
També es va abordar els diferents tipus de productes per al descans, que tenen l’objectiu d’ajustar la posició de l’usuari per garantir un major confort i una postura corporal correcta, així com facilitar les tasques de la persona cuidadora.
A l’última part de la sessió, dedicada a mostrar les subvencions que existeixen actualment per a l’adquisició i cessió de productes de suport, Bonilla va aprofundir en les possibilitats que ofereix tant el Catàleg Nacional de Prestacions Ortoprotètiques, com les possibles subvencions individuals que les comunitats autònomes presenten de forma anual, els seus requisits generals necessaris per obtenir-les i la tipologia d’ajuda que es pot atorgar.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: