El passat 31 de març, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la formació continuada “Ajudes tècniques”, amb el patrocini de PRIM. La formació, adreçada a farmacèutics comunitaris, va anar càrrec de la directora de màrqueting i comunicació de producte de PRIM, María Luisa Esteso. La vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau, va coordinar i presentar el curs formatiu.
Els objectius de la formació van ser identificar les necessitats dels pacients, conèixer les característiques i funcionalitats de les diferents ajudes tècniques, saber recomanar i aconsellar el correcte ús d’aquestes i conèixer les claus per a gestionar la categoria.
La sessió formativa va començar centrant l’atenció en el pacient i les necessitats que pot tenir en relació amb els productes d’ortopèdia per millorar la seva qualitat de vida. Per esbrinar-les, la directora de màrqueting i comunicació de producte de PRIM, María Luisa Esteso, va fer referència a la importància del “vincle” que tenen els farmacèutics amb el barri on estan ubicats i les persones que hi van a comprar. Segons va explicar Esteso, a partir d’aquest vincle, els professionals poden detectar les necessitats per fer una correcta valoració i un bon assessorament posterior. En darrera instància, caldrà fer un seguiment, ja que “la persona que té un nivell de dependència, aquesta acostuma a anar en augment”. Per fer-ho, la directora de màrqueting i comunicació va recomanar formular preguntes obertes i seguir uns paràmetres d’avaluació que “donaran orientació del nivell de necessitat de l’usuari”.
“Eines per a la vida”
Amb l’objectiu d’ajudar a assolir metes personals, Esteso va introduir el concepte “eines per a la vida”, en comptes de “béns per a la salut”. Segons va explicar la directora de màrqueting i comunicació, el producte d’ajuda és aquell “que facilita qualsevol postura a la persona per dur a terme determinades activitats amb major comoditat, amb la finalitat de neutralitzar la discapacitat i minusvalidesa”. Al llarg de la formació, María Luisa Esteso va compartir diferents ajudes tècniques disponibles a la farmàcia que ofereixen suport per a: la deambulació, sedestació i l’inodor o bany.
Productes de suport per a la deambulació
En primer lloc, Esteso va centrar-se en els productes per a la deambulació o per caminar, aquells que “prolonguen el membre superior fins a terra, alleugeren la càrrega suportada pel membre inferior lesionat de forma total o parcial, milloren la propiocepció, ja que s’incrementa els punts de contacte en el terra i d’aquesta manera es millora l’equilibri i augmenta la seguretat en la marxa”.
Alguns dels productes que va compartir van ser: les muletes per donar suport en la marxa (plegable, extensible, amb diferents tipus d’empunyadura i diferents materials); els bastons anglesos (amb abraçadera lliure, braç regulable en alçada, empunyadura plegable o anatòmica) per a personades de qualsevol edat amb lesions que requereixen la descàrrega del membre inferior; els caminadors d’exterior o rollators, que descarreguen fins al 50% del pes corporal i s’acostumen a utilitzar per anar pel carrer; i, finalment, els caminadors d’interior (amb rodes o sense rodes), que descarreguen un 75% del pes del cos i s’acostumen a utilitzar per a persones grans o amb una minusvalidesa física. Durant l’exposició, la ponent va explicar que generalment l’usuari acostuma a passar de la muleta al bastó, del bastó al rollator i del rollator al caminador d’interior.
Productes de suport per a la sedestació
En segon lloc, la directora de màrqueting i comunicació es va centrar en els productes de suport per a la sedestació o per asseure, que s’empren per “facilitar la mobilitat de persones inhabilitades permetent integrar-se en el seu entorn social”.
Concretament, va fer referència a les cadires de rodes, “que són una prolongació de l’usuari” i que cal partir “d’una premissa bàsica: adaptar la cadira de rodes a l’usuari i no al contrari”. Durant la seva exposició va compartir els tipus de cadires de rodes i els accessoris disponibles. A banda de les cadires de rodes, la ponent també va fer referència als coixins antiescares i a les diferents tipologies que hi ha d’aquests.
Productes de suport per a l’inodor o bany
Finalment, María Luisa Esteso va mostrar quins són els productes de suport per a l’inodor o bany, productes que tenen per finalitat “facilitar que qualsevol persona pugui dur a terme les seves activitats d’higiene personal de forma independent”.
En aquest sentit, i segons el nivell de dependència, va mostrar diferents productes per al vàter (alces), la banyera (taula i cadira giratòria), per a la dutxa (tamborets, cadires amb reposabraços, cadires amb reposabraços i espatller, cadires de rodes) i, finalment, agafadors per a la paret.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: