Estàs aquí: Inici > Destacats > Nou taller sobre ajudes tècniques. Claus per a gestionar la categoria.

Nou taller sobre ajudes tècniques. Claus per a gestionar la categoria.

18 abril 2023

El passat 31 de març, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la formació continuada “Ajudes tècniques”, amb el patrocini de PRIM. La formació, adreçada a farmacèutics comunitaris, va anar càrrec de la directora de màrqueting i comunicació de producte de PRIM, María Luisa Esteso. La vocal d’Ortopèdia del COFB, Elena Palau, va coordinar i presentar el curs formatiu.

La vocal d’Ortopèdia del COFB presentant la formació d’ajudes tècniques.

Els objectius de la formació van ser identificar les necessitats dels pacients, conèixer les característiques i funcionalitats de les diferents ajudes tècniques, saber recomanar i aconsellar el correcte ús d’aquestes i conèixer les claus per a gestionar la categoria.

La sessió formativa va començar centrant l’atenció en el pacient i les necessitats que pot tenir en relació amb els productes d’ortopèdia per millorar la seva qualitat de vida. Per esbrinar-les, la directora de màrqueting i comunicació de producte de PRIM, María Luisa Esteso, va fer referència a la importància del “vincle” que tenen els farmacèutics amb el barri on estan ubicats i les persones que hi van a comprar. Segons va explicar Esteso, a partir d’aquest vincle, els professionals poden detectar les necessitats per fer una correcta valoració i un bon assessorament posterior. En darrera instància, caldrà fer un seguiment, ja que “la persona que té un nivell de dependència, aquesta acostuma a anar en augment”. Per fer-ho, la directora de màrqueting i comunicació va recomanar formular preguntes obertes i seguir uns paràmetres d’avaluació que “donaran orientació del nivell de necessitat de l’usuari”.

“Eines per a la vida”

Amb l’objectiu d’ajudar a assolir metes personals, Esteso va introduir el concepte “eines per a la vida”, en comptes de “béns per a la salut”. Segons va explicar la directora de màrqueting i comunicació, el producte d’ajuda és aquell “que facilita qualsevol postura a la persona per dur a terme determinades activitats amb major comoditat, amb la finalitat de neutralitzar la discapacitat i minusvalidesa”.  Al llarg de la formació, María Luisa Esteso va compartir diferents ajudes tècniques disponibles a la farmàcia que ofereixen suport per a: la deambulació, sedestació i l’inodor o bany.

Productes de suport per a la deambulació

En primer lloc, Esteso va centrar-se en els productes per a la deambulació o per caminar, aquells que “prolonguen el membre superior fins a terra, alleugeren la càrrega suportada pel membre inferior lesionat de forma total o parcial, milloren la propiocepció, ja que s’incrementa els punts de contacte en el terra i d’aquesta manera es millora l’equilibri i augmenta la seguretat en la marxa”.

Un moment de la formació continuada “Ajudes tècniques”.
Un moment de la formació continuada “Ajudes tècniques”.

Alguns dels productes que va compartir van ser: les muletes per donar suport en la marxa (plegable, extensible, amb diferents tipus d’empunyadura i diferents materials); els bastons anglesos (amb abraçadera lliure, braç regulable en alçada, empunyadura plegable o anatòmica) per a personades de qualsevol edat amb lesions que requereixen la descàrrega del membre inferior; els caminadors d’exterior o rollators, que descarreguen fins al 50% del pes corporal i s’acostumen a utilitzar per anar pel carrer; i, finalment, els caminadors d’interior (amb rodes o sense rodes), que descarreguen un 75% del pes del cos i s’acostumen a utilitzar per a persones grans o amb una minusvalidesa física. Durant l’exposició, la ponent va explicar que generalment l’usuari acostuma a passar de la muleta al bastó, del bastó al rollator i del rollator al caminador d’interior.

Productes de suport per a la sedestació

En segon lloc, la directora de màrqueting i comunicació es va centrar en els productes de suport per a la sedestació o per asseure, que s’empren per “facilitar la mobilitat de persones inhabilitades permetent integrar-se en el seu entorn social”.

Concretament, va fer referència a les cadires de rodes, “que són una prolongació de l’usuari” i que cal partir “d’una premissa bàsica: adaptar la cadira de rodes a l’usuari i no al contrari”. Durant la seva exposició va compartir els tipus de cadires de rodes i els accessoris disponibles. A banda de les cadires de rodes, la ponent també va fer referència als coixins antiescares i a les diferents tipologies que hi ha d’aquests.

Productes de suport per a l’inodor o bany

Finalment, María Luisa Esteso va mostrar quins són els productes de suport per a l’inodor o bany, productes que tenen per finalitat “facilitar que qualsevol persona pugui dur a terme les seves activitats d’higiene personal de forma independent”.

En aquest sentit, i segons el nivell de dependència, va mostrar diferents productes per al vàter (alces), la banyera (taula i cadira giratòria), per a la dutxa (tamborets, cadires amb reposabraços, cadires amb reposabraços i espatller, cadires de rodes) i, finalment, agafadors per a la paret.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal