Estàs aquí: Inici > Destacats > Nadal sense excessos: menja sa

Nadal sense excessos: menja sa

24 desembre 2013

christmas-table-431767-mJuntament amb els regals, el que més caracteritzen les tradicionals festes nadalenques són els grans dinars en família o amb amics. Això explica que en aquesta època ens puguem engreixar una mitjana de tres quilos, i que tan sols en dos nits, la de Nadal i Cap d’Any, ingerim les mateixes calories que en una setmana. Però l’augment de pes no és l’únic efecte, també pot venir acompanyat de conseqüències en el sistema digestiu (panxa inflada, digestions pesades i gasos), en el fetge (problemes per la ingesta d’alcohol, greixos, proteïnes, sucres i medicaments) i en el sistema circulatori (cap pesat, cames inflades o taques a la pell per mala circulació).

Davant aquesta situació, què fer per a què els àpats siguin tolerats i no suposin un perjudici per a la nostra salut?

En primer lloc, Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, ens recomana vigilar les racions dels menjars i de les begudes alcohòliques dels menús especials. És convenient controlar les quantitats que se serveixen, així com tenir en compte que l’alcohol s’ha de beure acompanyant el menjar, mai en dejú.

En segon lloc, moderar les altres ingestes del mateix dia o del dia següent intentant compensar l’excés amb menús més lleugers, en els quals la verdura i la fruita han d’estar ben representades.

Per últim, realitzar activitat física, a poder ser assegurant 45 minuts d’activitat física intensa per combatre l’excés.

Altres aspectes que cal tenir en compte també són l’ús d’aliments digestius i depuratius, com la carxofa i la pinya; beure líquids, entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia; introduir complements dietètics si és necessari i adaptar les receptes per aconseguir formes més lleugeres, com ara disminuir sucres, cuinar caldos desgreixats i substituir la nata i les cremes per greixos tipus oli d’oliva o bé iogurt.

Maria José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB,  ens comenta que són d’utilitat les infusions digestives i carminatives. Anís verd, fonoll, coriandre o alcaravia són plantes que en infusió ajuden a eliminar els gasos que la digestió dels menjars copiosos produeixen. La camamilla, la menta i l’herba Lluïsa, d’altra banda, faciliten les digestions. Una combinació de plantes dels dos grups, com per exemple camamilla amb anís verd, és perfecta per alleugerir la digestió i, alhora, evitar els gasos. Al vespre, una infusió de tarongina (melissa) propiciarà una bona digestió i un descans tranquil.

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal