Estàs aquí: Inici > Destacats > ‘Nutrició òptima’ en comptes de ‘Dieta adequada’: evidències científiques

‘Nutrició òptima’ en comptes de ‘Dieta adequada’: evidències científiques

24 gener 2014

“El clàssic concepte de ‘dieta adequada’ s’està substituint pel de ‘nutrició òptima”, ensfork-1422578-m comenta Anna Bach i Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Des d’aquesta Vocalia, Andreu Prados Bo i Míriam Martínez ens han resumit les darreres evidències científiques en nutrició presentades al Congrés Internacional de Nutrició celebrat a Granada, destacant les relacions entre diferents nutrients i els estats de salut i malaltia.

Components bioactius

Els components bioactius es troben en petites quantitats en productes d’origen vegetal i en aliments rics en lípids i s’ha demostrat que indueixen efectes metabòlics derivats de la seva activitat biològica, constatada en models de laboratori i associada a efectes beneficiosos sobre la salut humana. Un exemple són els àcids grassos omega-3, amb reconegut efecte hipolipemiant i reductor de la inflamació i la incidència d’events cardíacs. Les darreres evidències els fan recomanables especialment en pacients diabètics, doncs  estudis en ratolins han demostrat un possible efecte sinèrgic amb fàrmacs antidiabètics (tiazolidindiones), amb una disminució de la resistència a la insulina (Kopecky).

Altrament, és important garantir l’equilibri en la ingesta alimentària d’àcids grassos omega-3/omega-6, ja que una ingesta elevada d’àcid linoleic (omega-6) s’ha associat a un major risc de malalties al·lèrgiques i altres trastorns inflamatoris.

“Mentre la ciència avança, cal vetllar per la protecció de la població davant la mercantilització dels darrers avenços. Es recomana que els professionals de la salut apliquin els seus coneixements i el seu sentit comú per garantir una alimentació equilibrada, variada, suficient i segura com a pilar fonamental d’un òptim estat de salut”. Anna Bach i Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB

 

Aliments funcionals

D’altra banda, el clàssic concepte de “dieta adequada” s’està substituïnt pel de “nutrició òptima”, context en què els aliments funcionalspresenten un interès creixent en la relació nutrició-immunitat (immunonutrició), ja que s’ha demostrat la modulació que exerceixen sobre el sistema immunològic, així com en trastorns infecciosos i inflamatoris. Els components aptes per a la seva inclusió en un aliment funcional són els probiòtics i prebiòtics, alguns aminoàcids, àcids grassos, vitamines i minerals (ferro, coure, zinc), entre d’altres. Aquests es poden utilitzar com a complements nutricionals, així com coadjuvants eficaços del tractament farmacològic d’aquelles malalties relacionades amb la nutrició i el sistema immunitari.

Al workshop sobre inflamació de baix grau organitzat per l’International Life Sciences Institute (ILSI) es va tractar la importància dels biomarcadors immunològics i la seva modulació a través de la dieta. Per exemple, els polifenols poden actuar com a moduladors de la resposta immunitària en l’envelliment, amb milloria en pacients amb desordres al·lèrgics crònics (Jirillo et al). En l’article de la revista Circular del COFB “Immunonutrició: una matèria transversal i emergent” -veure revista– es presenta la rellevància de la immunonutrició en l’avaluació de l’estat nutricional i com es pot implicar el farmacèutic en aquesta àrea emergent i cada cop amb més potencial per aconseguir una longevitat saludable.

 

Nutrigenòmica

La nutrigenòmica és la ciència que permet saber com reaccionen els nostres gens en funció dels nutrients que ingerim, sobretot com a eina de futur en la lluita contra l’obesitat. El plantejament és anar cap a una dieta personalitzada en la prevenció de les malalties cròniques, doncs el que és un bon consell dietètic per a una persona pot no ser-ho per a una altra. El camí descrit pretén passar pel consell personalitzat en base als hàbits dietètics individuals, seguint les característiques morfològiques individuals (paràmetres antropomètrics, biomarcadors en sang), per arribar a aconsellar en funció de les característiques genètiques individuals.

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal