Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Històries d’exfumadors, un web per ajudar a superar el tabaquisme

Històries d’exfumadors, un web per ajudar a superar el tabaquisme

26 febrer 2015

historiesdexfumadorsSegons l’OMS, el tabac mata cada any a 6 milions de persones, la meitat de les persones que el consumeixen. Es calcula que l’any 2030 arribarem als 8 milions de morts i, per evitar-ho, la Societat Catalana pel control i tractament del tabaquisme (SCATT) va reunir als professionals sanitaris, agents socials i entitats que treballen en la prevenció, control i tractament del tabaquisme sota la consigna “Tots junts per la salut: cap cas enrere”. Un dels punts principals del document que va sorgir d’aquesta reunió consisteix en la idea de la importància de què els propis fumadors i exfumadors poden ajudar a tenir cura i/o ensenyar als altres amb les seves pròpies vivències, a deixar de fumar. La SCATT és defineix com “una societat científica viva, fruit de l’esforç col·lectiu, que s’adapta a les necessitats i circumstàncies científiques i socials del moment” i, per tot això, s’ha plantejat poder fer participar a la població en el seu rol d’exemplaritat i fer una proposta d’acció: el resultat és el web “Històries d’exfumadors”.

El toc d’inici d’aquesta iniciativa va tenir lloc el 6 de febrer en el marc de les V Jornades de Tabaquisme de la SCATT. A partir d’aquest dia, es va activar el web per a la captació de testimonis. Tenen previst fer-ne seguiment fins el mes de maig i, coincidint amb el dia Mundial sense fum (31 de Maig), s’escollirà la millor experiència.

La SCATT ha volgut aprofitar la gran capacitat de comunicació de les TIC en la població general de fumadors de cara a impactar en el màxim de fumadors de Catalunya. Aquesta iniciativa vol informar i animar al màxim possible de fumadors i fumadores catalanes per a què abandonin el tabac ajudant a aquells que ho volen deixar amb experiències d’èxit emotives i molt positives d’altres fumadors que han aconseguit deixar-ho. Aquests són alguns fragments dels testimonis que trobareu al web:

“Soy electricista de 57 años fumador desde los 15 años. Se me detectó hace 6 años un tumor maligno en el aparato reproductor, pero seguía fumando, tarde tiempo en comprender el mal que me estaba haciendo. Ahora sí que es la hora, me dije, quizás no hagas más el burro. Al principio fue muy duro pero me sorprendí a mi mismo. Ahora llevo 4 años sin fumar, en varias ocasiones más se me han vuelto a reproducir los tumores, pero el tabaco para mí ya no es mi aliado, yo soy su enemigo. Ahora sé que el tabaco me estaba matando, por poco”.

“Soy una señora de 61 años, exfumadora desde hace 7 meses y ahora estoy como una flor. Me defino como una todo terreno, un 4×4, soy yaya, ama de casa, administro la empresa de mi marido en fin hago de todo. Me decía a mí misma, estás ahí (me refiero al tabaco) pero no me interesas, hay muchas cosas que tienes cerca y también digo que no, en fin, tienes que ser tú misma”.

Vols participar? Pots enviar la teva veu explicant els millors consells de com ho vas deixar. Tota la informació consta en aquest enllaç.

Si estàs pensant en deixar de fumar… La farmàcia també et pot ajudar! El farmacèutic és un professional format en l’àmbit de la promoció de la salut i de la prevenció de la malaltia, fet que l’implica directament en les intervencions de deshabituació tabàquica. El Programa de Cessació Tabàquica del COFB (PCT) a les farmàcies por ser una bona opció.

Veure llistat de farmàcies que formen part del programa

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal