Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Farmacèutics inicien una campanya de promoció de l’ús adequat de les plantes medicinals

Farmacèutics inicien una campanya de promoció de l’ús adequat de les plantes medicinals

21 setembre 2015

Farmacèutics de Barcelona participen en una campanya sanitària engegada pel Consejo General de Colegios Farmacéuticos en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona amb l’objectiu d’informar a la població sobre l’ús adequat dels medicaments tradicionals a base de plantes. Per a això, es desenvoluparan sessions formatives a les farmàcies en les quals els farmacèutics formaran als ciutadans sobre com tractar els problemes més freqüents amb l’ajuda de les plantes medicinals: restrenyiment, diarrea, nàusees, control del pes, retenció de líquids, problemes per agafar el son, etc.

La campanya, que compta amb la col·laboració d’Arkopharma, es desenvoluparà en tres etapes:

  • de setembre a desembre: alteracions digestives més comunes.
  • de gener a març: fitoteràpia en alteracions nervioses.
  • d’abril a juliol: fitoteràpia en control de pes.

Els excessos en l’alimentació comesos en ocasions al llarg d’estiu poden generar alteracions digestives com dispèpsies, nàusees i vòmits, restrenyiment o diarrees. En aquestes situacions el farmacèutic pot recomanar hàbits dietètics per millorar els símptomes i indicar l’ús de medicaments per l’autocura, entre els quals es troben els medicaments tradicionals a base de plantes. Segons un estudi del Centro de Investigación sobre Fitoterapia (INFITO), el 25% dels catalans comet excessos en l’alimentació durant l’estiu, sent les dones les que més els realitzen (28%).

excesos-alcachofaEl mateix treball d’INFITO assenyala que un 24% dels catalans que comet excessos els compensa amb algun tipus de planta medicinal com el card marià o la carxofa. El card marià “combat les substàncies hepatòxiques com l’alcohol i altres tòxics alimentaris, protegint el fetge”, assenyala María José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB. Mentre que les fulles de carxofa, en forma de preparat farmacèutic, actuen com depuratives i “afavoreixen la funció hepatobiliar”, comenta. Té també un efecte diurètic i drenant “amb el que ajudarà a netejar l’organisme dels excessos comesos durant els menjars”, afegeix aquesta especialista. A més, destaca Alonso, “a la farmàcia existeixen preparats farmacèutics que incorporen a la carxofa altres plantes medicinals com el fonoll, la qual cosa resulta eficaç contra l’acumulació de gasos”.

Els medicaments tradicionals a força de plantes (MTP) estan autoritzats per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, per la qual cosa asseguren: qualitat, eficàcia, seguretat, identificació correcta i adequada informació. El farmacèutic comunitari exerceix una labor fonamental en l’ús adequat d’aquests medicaments, així com en la millora de la salut pública, mitjançant la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.

A la nota de premsa enviada als mitjans podeu consultar algunes recomanacions en alteracions digestives: dispèpsia, restrenyiment i diarrea (via www.cofb.org).

Nota de premsa del Consejo general de Colegios Farmacéuticos

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal